Проф. Донка Байкова: Жълтата гостенка коси девойки след жестоки диети!

Проф. Донка Байкова: Жълтата гостенка коси девойки след жестоки диети!

Туберкулозата продължава да е проблем у нас, въпреки задължителните 4-кратни имунизации до 18 г. За м.г. жълтата гостенка е повалила 11 непълнолетни. Общият им брой е 3 пъти по-голям от регистрираните новозаболели деца през предходната 2012 г.

В Северозападна България – Монтана, Враца, Видин, София-град и други региони, заболеваемостта е над средната в страната, като област Враца е с най-високата - почти двойно в сравнение със средното за България.


В България диагностиката, лечението и профилактиката на това заболяване са безплатни за всички, независимо дали те са здравноосигурени, или не.

Туберкулозата всъщност не е само болест на бедните и гладни хора. Сривът в имунната система оказва влияние, както и стресът, в който живеем. Специалистите обаче са категорични, че е необходимо подобряване на методите на диагностика в по-ранна детска възраст, за да бъде „хваната” навреме болестта и да няма скрити заразоносители. В. „Доктор” представя коментарите по темата на водещи специалисти по пневмология, фтизиатрия и диететика.

„Девойки от богати семейства се разболяват от туберкулоза в резултат на жестоки диети. Момичетата се ограничават драстично в храненето, от там имунната им система отслабва, те стават податливи на всякакви заболявания”, коментира проф. Донка Байкова, заместник-председател на Дружеството за хранене и диететика.

- Проф. Байкова, защо диетите ни разболяват?
- Защото тотално унищожават имунната ни система и след това нямаме сили да се борим с болестите. Не минава и седмица, без да консултирам и съставям индивидуални режими за захранване в белодробната клиника в София на някое изнемощяло от глад девойче със съмнения за туберкулоза или вече развило болестта.

До крайното изтощение, след което бацилът на туберкулозата лесно пробива в организма ни, водят диетите само на палмов сироп, само на чай и фреш или с ограничено количество плодове. Неотдавна имах 22-годишна пациентка, докарала се до крайно изтощение и с туберкулоза в напреднал стадий в резултат на 50-дневен глад за красота...

- Липсата на какво изтощава организма ни?
- Продължителната липса на белтъчини и мазнини в организма неизбежно го довежда до крайното изтощение, което на свой ред го прави уязвим за жълтата гостенка. Нейните бактерии се отличават със своята изключителна устойчивост във външна среда. В тъмни и непроветриви помещения те издържат до 3 години. Така човек с отслабнал имунитет само след няколко вдишвания на застоял въздух може да се разболее. Белите дробове след диети са силно уязвими за бацила. Пастьоризацията също не ги унищожава. Те имат голямо разпространение във въздуха, но повечето хора не се разболяват именно защото са с добра имунна система.


Люба МОМЧИЛОВА

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG