ТЪРСИ

Летен херпес заплашва влюбените

Летен херпес заплашва влюбените

Това е една от най-древните болести, познати още на египетските фараони. Човечеството победи чумата, вариолата, даже сифилиса. Но херпесът продължава да ни мъчи.

Херпес в превод от древногръцки означава “пълзящ”. Този вирус пълзи от устните към интимните места на страстните любовници. И от обикновен херпес преминава в генитален.

Изведнъж на устната ви се появява раничка. Откъде се е взела? Май съм прекалил с къпането в тия горещини? Е, нищо, казвате си, и гълтате аспиринче. След две седмици гадостта от “настинката” ви минава.

Ах, какво заблуждение! Всъщност раничките на устните се причиняват не от настинка, а от вируса на обикновения херпес. Полезно е да се знае: при повечето хора той попада в организма още в ранно детство - малчуганът се заразява на 3-4 години от целуващите го роднини и познати, носители на вируса.

А носители на вируса по последни данни са 90% от населението! При целуващите се вече не по роднински тийнейджъри се надига нова вълна на заразяване.

В троичния ганглий вирусите на херпеса като че ли заспиват, но те “дремят” там ден до пладне. Щом се понижи имунитетът, тоест отслабнат защитните сили на организма, вирусите се събуждат - стават активни. И по нервите, като влак по релси, бързо се придвижват по предишния си път обратно до същата точка, където от самото начало са се внедрили - например към лигавицата на устните и кожата около тях. На мястото на излизането си те осакатяват и разрушават здрави клетки, предизвиквайки по този начин силно възпаление.

А най-важното е, че от “развалините” на погубените клетки херпесът конструира нови и нови свои вируси. В този момент човек става силно заразен и може да предава вирусите на в с и ч к и лигавици на други хора. Херпесът атакува нервните окончания н а в с я к ъ д е, където има микротравми на кожата и лигавиците.

Ето това е фаталното и ужасното. След периода на страстна любов при заразените от време на време излизат херпесни обриви по гениталиите. У жените - на срамните устни, клитора, вулвата. У мъжете - на главичката на половия член и на самия пенис.

Това са струпвания на дребни болезнени мехурчета, които след няколко дни се пукат и се превръщат в доста едри червеникави мокрещи се язвички. Те сърбят, болят и заздравяват около 2-3 седмици. Всичко това, особено първия път, се съпровожда с повишаване на температурата, главоболие, болки в ставите. Изпадналият в такова състояние човек просто не може да разбере какво става с него - грип ли е пипнал, алергичен ли е?!

И ако преди се смяташе, че гениталният херпес се предизвиква само от особен тип вирус и изключително при полови контакти, днес е доказано: устата и половите органи имат една и съща болежка!

Гениталният херпес /както и този, който “гнезди” на устните/ излиза навън всеки път, когато имунитетът отслабне. Ето защо защитните сили на организма трябва по всякакъв начин да се укрепват.

С вирусите шега не бива. Антибиотиците не могат да ни спасят от тях - те убиват само бактериите, които са живи организми. Вирусите пък са нещо средно между живата и неживата природа. Те не могат да се убият, те могат само да се разрушат.

В тази задача помагат специалните противовирусни препарати /обикновено това са мехлеми, които се нанасят на поразените места през 4 часа или така, както каже лекарят/. В последно време се появиха специални прибори, които също могат да деструктурират активизиралите се вируси.

А сексуалният живот? Половите контакти се изключват напълно от момента на началото на обострянето и по време на лечението. От нов партньор с генитален херпес може да ни предпази презервативът.
 


Попадайки върху лигавицата на устата, вирусът се промъква надълбоко, докато стигне до нервните окончания. По-нататък започва фантастичното: течността, хранеща нервите, носи вирусите нагоре - направо в черепа. Там те се заселват в нервния сплит, наречен “троичен ганглий”. Така херпесът става наш завинаги.

Вирусът се събужда!

- Усещате пощипване на устните? Значи вирусът на херпеса се е активизирал и скоро на това място ще се появи раничка.

- Развитието на събитията в този момент може да се предотврати, ако незабавно започне употребата на антивирусен мехлем против херпес.

- Помнете: “простудата” е заразна! Винаги си мийте ръцете със сапун преди и след докосване до раничката.

- Не пипайте очите си, ако сте докосвали болното място, за да не пренесете заразата. Това се отнася особено за жените с техния всекидневен грим.

- Не се целувайте и не си позволявайте орални ласки, докато обривите ви не изчезнат напълно.

- Не се опитвайте да отстранявате мехурчетата и коричките, иначе инфекцията ще се премести на други места.

- Кърпата, чашата, лъжицата, вилицата, червилото и останалата козметика трябва да бъдат само ваши.

Диета за пострадалите

Полезно: плодове и зеленчуци, бяло пилешко месо, риба, бобови храни, яйца, месо.
Вредно: фъстъци, шоколад, кафе, газирани напитки, стафиди, бял хляб, алкохол, майонеза, кетчуп, солени, мариновани и люти храни.

 


За да отсрочим старостта

За да си възвърнем младежките сили, да подобрим външния си вид и мощта на организма си, е необходимо да направим четири неща, които се повтарят всяка пролет и лято:

- Да изберем уединено място, открито за ветровете, чисто и възбуждащо само радостни мисли и чувства.

- Да изоставим всички досегашни навици и да живеем според повелите на природата.

- Веднъж седмично се взема очистително. 21 дни тялото се маже с разтопено краве масло и чесън в съотношение 2:1. Всяка сутрин на гладно се изпива чаша стопено чисто краве масло /основен източник на дълголетие/. Не се ядат картофи, грах и месо. Консумира се мед на равни части.

- Това пречистване на организма трябва да се прави редовно поне три години, за което в пролетно-летния сезон се отделят най-малко три седмици. То е гаранция за дълголетие, предпазва от ракови образувания, болести на сърдечно-съдовата система, 
осигурява младежки вид и сили до дълбока старост.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG