КРУМ МАРИНОВ, КМЕТ НА ОБЩИНА БОБОШЕВО

КРУМ МАРИНОВ, КМЕТ НА ОБЩИНА БОБОШЕВО

КРУМ МАРИНОВ, КМЕТ НА ОБЩИНА БОБОШЕВО

 

БОБОШЕВО СЕ ОБНОВЯВА И МОДЕРНИЗИРА: НАД 10 МИЛИОНА ИНВЕСТИЦИИ СЕ ВЛИВАТ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА В ИНФРАСТРУКТУРАТА

 

·      Започна строителството на спортен комплекс за 3,6 милиона лева

·      Асфалтиране на 24 улици в град Бобошево  и  3 в съседните села за  2  милиона лева

·      Доизграждане на водопровод и канализация в Усойка, Слатино, ремонт в Бобошево и др. за  над  1  милиона лева по програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”.

·      Изграждането на панорамен път до река Струма в гр.Бобошево

·      Закупуват се музикални инструменти и облекла на прочутия бобошевски духов оркестър, носии за танцовите състави на Слатино и читалището в Бобошево и мн. други

·      Община Бобошево - прочута като българския Иерусалим  с над 40 храма е включена в туристическата карта на Франция

·      Фестивал ще привлича българския и чужд туристопоток към уникалния фолклор, природни и културни дадености

 

Визитка:

Крум Маринов е кмет на община Бобошево  от 2008 година.

За шест години под негово ръководство се привличат над 17 милиона лева инвестиции в инфраструктура – подземна и надземна, приоритетно решава дългогодишните проблеми на безводието в Усойка и Слатино, предприема мощно строителство на водопровод и канализация, улици и др. Само преди броени дни се направи първа копка на голям спортен комплекс, предстои асфалтирането на 27 улици в град Бобошево, под негово ръководство се дава шанс на земеделските производители от общината да получат общински земи, над 250 души са назначени в строителните фирми на автомагистрала Струма, грижи се за паметниците на културата и утвърждаването на общината като българския Иерусалим. Над 40 храма, повечето от които определени като национални паметници на културата, някои под защитата на ЮНЕСКО,  предопределят Бобошево като интересна културна и религиозна дестинация.

Крум Маринов е роден на 11 декември 1966 г. в село Бобошево. Има две висши образования: магистър на Пловдивския селскостопански институт и магистър по държавно и общинско управление на ЮЗУ.Семеен е,  с втори брак. Има три деца: две дъщери, от които голямата учи право в ЮЗУ, малката – в националната хуманитарна гимназия в Благоевград, синът му е студент в Нов български университет.

Кметът на община Бобошево е известен сред младите със своята страст към моторите. Кара мощна HONDA. И се гордее, че е наследил от братството съпричастност и сила на духа, които му помагат в ежедневната битка с проблемите в родната му община. 

 

 

Г-н Маринов, какви са проблемите на хората на община Бобошево. Има ли безработица и как се справяте с нея?

Аз буквално идвам от строителната площадка на автомагистрала „Струма”и неслучайно се борех консорциум „Струма” или фирмите ,които изграждат автомагистрала „Струма”, да се позиционират в нашето градче. Може да прозвучи грубо, защо пък да е грубо, това е самата истина, помагам всячески - дори в момента ми звънна главният инженер на консорциума да отида да погледна като специалист една машина. Помагайки на консорциума, срещам разбиране от страна на фирмите, които са в този консорциум,и

-          над 250 човека от общината са приети на работа.

По този начин ликвидирахме безработицата в община Бобошево, макара и временно, докато трае строителството на автомагистралата.Само преди два дни / б.р. на    / започнахме изграждането на голям спортен комплекс за близо 4 милиона лева като помолих изрично, явно доста убедително, да се ангажират приоритетно местни фирми и хора.

Има ли интереси за развитие на земеделието в общината?

Помагам с цялото си сърце на местните производители като всичките земи, които са общински, независимо дали са с акт за собственост или са по чл. 19 за временно стопанисване от общината, всичките се отдават и продават на местни производители и животновъди.

И има реално събуждане на този сектор

 има нови насаждения, няма вече необработваеми и пустеещи земи, всички общински земи в община Бобошево се  обработват. Резултатът ще дойде след  5 – 10 години, но заложихме основите. Защото има колеги –кметове ,които предпочитат, като дойде голямата фирма от София или от страната, да дадат всичко и да няма ядове и главоболие. А аз събирам земеделците тук, в този кабинет,” вадят” си очите, карат се, но накрая си стискат ръцете и се разпределя земята, която отива при хората на община Бобошево.             

                След 25 години безводие в селата Усойка и Слатино, проблемът решен ли е окончателно?

В Усойка положението с водата беше бедствено. Там 20-25 години хората нямаха вода,стигнаха до блокада на главния път. Проблемът е решен.Проблемът беше адекватен в село Слатино, но направихме проекти като ползвахме услугите на външни експерти, за да станат качествени проекти, спечелихме проект за 3,5 милиона и се оказа че над 70 % от водните ресурси са изтичали по старата мрежа. Изградихме 13 км водопроводна мрежа и в момента жителите на тези села са  без воден режим. Друго много важно –

заварих общината без канализация.

В кой век живеем. Изградихме частична канализация в Слатино, Усойка, Блажиево – с над 1 млн. лв. До броени дни ще се даде строителна линия на оставащата частична канализация в Слатино, Усойка и Блажиево.

Предстои  ремонт на проблемни участъци на канализацията в Бобошево. На  три- четири улици  има тотално слягане и запушване на тръбите, които се нуждаят от спешен ремонт и ще се направи.

По груби изчисления правите капиталови инвестиции за над 10 милиона лева, надхвърлящи заложените бюджетни средства десетки пъти.

И това са средства, които са вложени за поколения напред . Инвестициите могат да  се окажат много повече: 2  милиона ще инвестираме в 22 улици в град Бобошево по спечелен проект – в момента се правят процедурите на обществените поръчки. Започна строителството на спортен комплекс за 3,7 милиона лева и мн. други. И всичко това е в името на общината, да стане привлекателна за младите хора, за родителите ни, за бизнеса, за туризъм, спорт и отдих.

Дълги години бобошевци бяха оставени без аптека.

След ктивно търсене на частен инвеститор за изграждане на аптека в община Бобошево, успяхме да намерим  и до два месеца община Бобошево  ще разполага с такав, която да задоволи нуждите на гражданите и гостите на общината.Това е още един важен решен  проблем за нашите съграждани.

Община Бобошево често се сравнява с Иерусалим – общината с над 40 храма?Това ли е културната й мисия?

Разнообразието от над 40 уникални храмове е даденост, която привлича наши и чужди туристи.Тук има храмове от 14 век, които датират от 7 век , има храмове национални обекти на културата и по защита на Юнеско.Грижата ни като стопани на общината е да осигуряваме нормален достъп до храмоветe.  В манастира „Св. Димитър”, намиращ се на 1,8 км над градчето в планината, в местността Манастирчето,според преданията, е

ръкоположен в монашески сан  св. Иван Рилски, преди да основе Рилския манастир.

Там има запазена и реставрирана част от църквата от някогашния манастир с помощта на фондация „Левентис” и община Бобошево. Този манастир е под защитата на ЮНЕСКО. Община Бобошево е включена в туристическа дестинация заедно с Дупница и Рила, а  Туристическият съюз на Франция включва  задължително посещение на манастирчето в Бобошево за всички туристи от Франция.

Църквата „св. Тодор” е изградена през  7 век, разрушена и реставрирана през 14 век. За тази църква молих за помощ министъра на културата Вежди Рашидов, който не се отзова и го засрамих като извиках бившия американски посланик  Уорлик,който дари средства  и възстанови покривната и предпазна конструкция на храма за поколения напред.

Храмовете  са огромно богатство за общината, но не са всичко. В момента сме в изпълнение на културен проект, с който ще се купят музикални инструменти и облекло на единствения и непрекъсващ работа години наред духов оркестър в Бобошево, ще получат комплекти носии  за танцовите си състави Слатино и читалището в Бобошево и мн. други, група ентусиасти, начело с ръководството на читалището в Бобошево, замисляме да организираме фестивал.

Училищата и детските градини, читалищата, клубовете на пенсионерите, социалните програми и политиката на администрацията е в името на хората на общината – няма област, която да не е променена за добро – в името на бъдещето й, както има и още много проблеми, които стоят пред нас.

 Бобошево е известно с традиционните си мотокроси. Скъп спорт ли е мотокросът? Спортуват ли младите?

Бобошево е единственото населено място в  Балканския полуостров, където се организира мотокрос  поредни 57 години без прекъсване. Имах честта да организирам този мотокрос  четири години преди да стана кмет  с помощта на федерацията по мотоциклетизъм и лично с участието на  Богдан Николов и Георги Пеев. В тези среди, независимо дали са крос или шосейни, има изключително братство.  По-богатите винаги помагат на по-бедните, вървим заедно. Имаме достатъчно млади спортисти.

Удовлетворен ли сте от работата като кмет?

Хората приемат за  даденост постигнатото. Като опозиционен кмет усвоих 11 милиона лева по време на управлението на  ГЕРБ и гарантирам, че изпълнението на проектите е законосъобразно, трудно и отговорно. Като кмет се чувствам горд, но понякога и обиден за неразбирането, за това, че бързо се забравя, че не се гледа позитивно и градивно. Хубаво е да се научим да приемаме успеха, да се радваме,  да се стремим към него и постигаме повече. Защото зад този успех стои трудът на много  хора – техните мечти, проектирани в бъдещето на нашата община.

Коментари

  • 01.10.2014, 09:48
    goliam lagez si.na ruski pametnik vSofia nali znaesh kakvo pishe
    gergana vukovska
  • 01.10.2014, 09:44
    goliam lagez si
    gergana vukovska
 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG