Грубото ласкателство е доходоносно

Грубото ласкателство е доходоносно

В тълковните речници пише: "Ласкателството е похвала с користна цел". И макар че подмазвачите винаги са били смятани за гадни, лицемерни хора, струва си да погледнем на тях и от друга гледна точка. В определени случаи от тях можем и трябва да се учим. Представете си, че на всяка цена трябва да се сдобиете с важен документ. 

Вместо да тропате с юмрук по бюрото на чиновника, вие започвате да ръсите ласкателни слова по негов адрес и лесно постигате желания резултат... Опитайте! Всички хора имат слабости. Една от тях е желанието да слушат похвали и комплименти по свой адрес. Да-да, всички без изключение обичат одобрителните думи. Защо тогава да не се възползваме от това?

 


Радвам се да работя за вас...

Да се четкат близки хора е лесна работа, но в службата ласкателството изисква наистина филигранно майсторство. И така, да започнем със съкровения момент на общуването с обожавания шеф.

По време на обсъждането на бъдещ проект вметнете между другото: "Както предложихте на предишното съвещание..." И вече не е важно предлагал ли е шефът ви някакво феноменално решение на проблема на миналото съвещание или не - ефектът е постигнат. Вашият началник е разбрал, че вие цените и се вслушвате в неговото мнение, а вие сте завоювали още една точка от неговото доверие. Ако между другото изпуснете фразата "В съответствие с вашето пожелание..." - този малък реверанс също няма да остане без вниманието на шефа ви и ще означава за него, че вие не само се преструвате, но и наистина се вслушвате в това, което казва той. Най-важното е да не привличате всеобщото внимание със захарните си фрази, а да ги казвате уж случайно, мимоходом - който трябва да ги чуе, ще ги чуе. И ще видите как вашият авторитет в очите на началството ще расте неотклонно. По-често се съветвайте с шефа си и му задавайте въпроси, дори отговорите да са ви предварително известни - това е още една от вежливите форми на проява на раболепие. Но не пресолявайте манджата! Иначе ще ви излезе име на некомпетентен и несамостоятелен служител.

Внимание! Гледайте да не се хилите насилено на шегите на шефа си, особено ако те са били безсолни. Не си позволявайте сервилно да предлагате: "Искате ли да ви направя кафе?" Или още по-лошо - да тичате да му купувате цигари! Това не е най-добрият начин да спечелите доверието му - този груб, дори вулгарен начин на подмазване няма да ви придаде тежест не само в очите на колегите ви, но и на самия началник. Ако той, разбира се, не е самодоволен глупак, обожаващ безкрайните дитирамби по свой адрес, най-вероятно цени у подчинените си на първо място деловите качества. Неприкритото, прекалено откровено мазничене ще бъде възприето от колегите ви като опит да ги изтласкате с лакти и да се изкачите по кариерната стълбица. Тогава със сигурност никой от тях няма да признае истинските ви заслуги.

 


Добрата дамапика...

В живота ви сигурно има много важни и строги жени, от които волю-неволю зависите. Например от заядливата съседка, избрана за домоуправител. Или от деловите жени в учрежденията, които решават да ви издадат ли важна справка или не. Това може да са лекарите или учителите на децата ви - малко ли са дамите, с които трябва да се поддържат вежливо-ухилени отношения! Срещайки домоуправителката на входа или влизайки в кабинета на надутата чиновничка, не се двоумете да кажете: "О, как ви отива тази перлена брошка!" - и свършването на работата ви е в кърпа вързано. Важната дама, разбира се, ще се досети, че радушният ви комплимент трудно може да бъде заподозрян в искреност. Тя ще разбере и това, че сте го направили не просто така. Но бъдете сигурни: тя няма да устои пред ласкателството и почти със сигурност ще направи за вас това, за което я молите.

Мнозина от нас си имат най-важната в живота строга дама - свекърва. От отношенията ви с нея зависи едва ли не цялото благополучие на вашия дом. Заради това си струва за сетен път да й се подмажете. Помнете: дори да е много над шестдесетте, свекървата иска да се чувства жена. Ето защо пристигайки на вилата, й кажете: "Мамо, изглеждаш прекрасно! Чистият въздух е най-доброто средство за красотата". Кажете й добра дума - и тя прашинка няма да хвърли върху вас! Ако лицето на възрастната жена е набраздено от бръчки, това не значи, че тя не се заглежда в огледалото. Заглежда се и още как! Сами ще разберете това, когато надхвърлите шестдесетака.

Ако свекърва ви ви е поканила на официален обяд, ваше свято задължение е щедро да хвалите нейните кулинарни таланти, наричайки ги не иначе, а именно гастрономически шедьоври.

Внимание! За да поласкаете правилно жена на зряла възраст, най-важното е да изберете вежлива форма. Категорично ви е забранено да казвате: "Розовият цвят много ви подмладява" - това е нетактично напомняне на дамата за преклонната й възраст.

Неразделни дружки

Най-добрата ви приятелка е дошла на срещата с умопомрачителен /или обратното - чудовищно безвкусен от ваша гледна точка/ тоалет. Вместо да си кривите устните от завист /или обратно - да я мислите за глупачка/, по-добре кажете: ""О-о-о! Последен писък на модата!" или "Ботушите ти са страхотни. Откъде ги купи?". Дори няма да излъжете - ботушите наистина са страхотни. Дали те отиват на приятелката ви, или й стоят като на крава седло - това е второстепенен въпрос. Зарадвайте момичето. Да-да! Това не е нищо друго освен лека манипулация с чувствата на приятелката ви - защото за такъв аванс тя ще направи всичко за вас: и ще ви запознае с когото трябва, и на работа ще ви уреди, и детето ви ще гледа в екстрена ситуация. На фона на всичко добро и полезно, което тя може да направи за вас в живота, ласкателният комплимент е само услуга за стотинки. Тогава го направете - това нищо няма да ви струва.

Внимание! С манипулациите е добре да не се прекалява. Зщото ако човек се усети, че безбожно го четкат, за да го използват после за користни цели, той веднага ще изчезне от вашия хоризонт.

 


Най-най-най...

Едва ли има нужда хитрата и умна жена да бъде учена как да вае като пластилин любимия си мъж по пътя на ласкателството. Навярно всяка знае, че на скъпия трябва колкото се може по-често да се повтаря, че той е най-силният, най-умният, най-добрият, най-справедливият - с една дума "най-най-най..." Тогава мъжът ще върши за вас всякакви подвизи - и звезди от небето ще ви сваля, и на вълшебни острови ще ви води, и даже основно почистване вкъщи ще прави...

Внимание! Похвалата трябва да бъде ако не заслужена, то поне уместна. Ако се подмазвате на пусто място, и глупакът ще заподозре клопката: "Сигурно искат нещо от мен". Не преставайте да хвалите любимия си за всяка дреболия, да се възхищавате на това, колко добре е забил гвоздей в стената, измил е чинията или е инсталирал компютърна програма. Окрилен, той за всяка ваша дума на одобрение ще прави за вас все повече и повече. Само не му се качвайте на главата...

 


Не прекалявайте, поливайки обилно със сиропа на ласкателството постъпките, дрехите и човешките качества на онези, от които зависите леко. Вашата корист не бива да става очевидна. Девизът ви трябва да бъде: "Ласкай, но не губи мярката".

Древната мъдрост гласи: "Блага дума и железни врата отваря". Не е страшно, ако понякога поиграете на струната на малката човешка слабост. Защото това не е коварство и не е измама - това е само леко преувеличение на истинските достойнства на човека. 

С ласкателство вие по-лесно ще постигнете щастието. Нима е толкова трудно да кажете на човек нещо приятно? И на него ще му стане драго, и за вас ще е от полза.

Изчеткайте половинката си за сетен път. За това той и звезда ще ви свали от небето, и прахосмукачката ще пусне

Подмазвачите винаги са били смятани за отблъскващи, лицемерни хора, но си струва да погледнем на тях и от друга гледна точка. В определени случаи от тях можем и трябва да се учим.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG