Премиерът Г. Близнашки идва утре в Благоевград, среща се с губернатора, кмета и ректора на ЮЗУ

Премиерът Г. Близнашки идва утре в Благоевград, среща се с губернатора, кмета и ректора на ЮЗУ

Премиерът проф. Георги Близнашки идва в четвъртък в Благоевград. Той е насрочил среща с областния управител Д. Димитров в 11.00 часа, с кмета Ат. Камбитов в 12.00 часа , а след обяд ще се срещне и с ректора на ЮЗУ проф. Ив. Мирчев.

Проф. Близнашки преподава в Правно-историческия факултет на ЮЗУ, той е сред малцината специалисти по конституционно право и чете лекции и на студенти в други вузове. Причина за предстоящите разговори в Благоевград едва ли са служебните взаимоотношения между преподавател и ректор, нито планираната публична лекция през септември на служебния министър-председател пред студенти и преподаватели в ЮЗУ. В основата на диалога най-вероятно ще е напрежението във връзка с удовлетворяване на нуждите от сграден фонд на университета, възникнало след блокиране в Министерски съвет на искането на ЮЗУ да получи за ползване като държавен университет държавния имот на бившия Механотехникум в Благоевград.

Както „Струма“ писа, предложението бе изненадващо свалено от дневния ред на заседание на МС, въпреки че бе получило одобрението на няколко министерства. Идеята е Югозападният университет да стартира изграждането на кампус в района на ректората, Първи учебен корпус и общежитията, като в замяна поетапно освободи част от общинските сгради, които ползва в центъра на областния град.

Както „Струма” писа, завчера на разширен ректорски съвет ръководството на ЮЗУ, включително и деканите на факултетите, се обединиха около решение да се следва стратегията за развитие на вуза и създаване на университетски кампус, като се декларира готовност при предоставяне от държавата на сградите и имотите на бившите Електро- и Механотехникум ЮЗУ по най-бърз начин да освободи 5 общински сгради в центъра, в които да се настанят други институции - като Административен съд и прокуратура, училища и детски градини.

Съветникът на служебния премиер и декан на Стопанския факултет проф. Ганчо Ганчев в понеделник се среща по въпроса с областния управител Димитър Димитров./струма.бг

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG