Близнашки се "отблагодари" на СЕМ и БНТ за протестите с над 5 млн.

Близнашки се
Георги Близнашки е щастлив като премиер (Снимка: Иван ГРИГОРОВ)
 
„Министерски съвет одобрява допълнителни разходи/трансфер за 2014 г. в размер на 6 085 000 лева”, се казва в проект на постановление, качен на сайта на Министерството на финансите. От тази сума най-много пари отиват в БНТ – 5 милиона лева за „заплащане на електронни съобщителни услуги за разпространение на телевизионни програми чрез наземно цифрово радиоразпръскване”. Президентската администрация, която е нещо като работодател на служебния премиер, получава 980 000 лева, а СЕМ лапва 105 хиляди лева за издръжка и „доставчици на медийни услуги”.

Решението на кабинета „Близнашки” идва малко след като председателят на СЕМ Георги Лозанов се оплака публично, че предишното правителство на Пламен Орешарски „репресирало” регулаторния орган, като му намалило бюджета заради... протестите. „Бяхме извикани в комисията на предишното Народно събрание и ни се скараха, че не контролираме медиите при отразяване на протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски”, заяви Лозанов. Той спомена, че е разговарял със служебния премиер Близнашки и е получил уверението му, че нещата ще се коригират. 

И са коригирани бързо със 105 000 лв.

Действително бюджетът на Съвета за електронни медии (СЕМ) беше намален с 12 % от правителството на Орешарски. За 2013 година медийният регулатор получи 1,47 млн. лв. за разходи, докато за 2014-а трябваше да са 1,3 млн. лева. С приемането на корекцията бюджетът за 2014 г. се изравнява с този за 2013-а. 

Същата е ситуацията и с БНТ. През миналата година държавната телевизия получи 70 128 000 млн. лева, а тази трябваше да разчита на 65 147 000 млн. лева. С допълнителните 5 млн. лева, сметката отново излиза точно. 

Нито СЕМ, нито финансовото министерство обаче отчитат направения за тази година преразход на средства от БНТ, както и фактът, че парите за програма свършиха още през пролетта. Средствата за филмопроизводство също са на границата със санитарния минимум. Единственото възможно обяснение за това „недоглеждане” е в пълното, подробно и „правилно” отразяване на протестите от лятото на 2013 г., чийто основни радетели са премиерът Георги Близнашки и членовете на неговия кабинет. 

Разследване на БЛИЦ от юли миналата година показа тясната обвързаност на лицата от държавната телевизия и СЕМ-аджиите с протестиращите пред парламента и Министерски съвет.

Една от водещите фигури на протеста беше Найо Тицин, който дори постигна ареста си, като се появи с маска на Волен Сидеров и с усмирителна риза. Екзалтираните репортери някакси пропуснаха да уточнят, че въпросният гражданин всъщност е... гласът на ДСБ. Тицин е известен като най-приближения на Иван Костов журналист. Та той е бил на заплата при Командира! Найо е и сред най-близките приятели на тогавашния оперативен директор на БНТ Коко Каменаров още от времето, когато работят като журналисти в държавната телевизия. Когато Коко и Радина Червенова сключват граждански брак през 1998 г., им кумува оперната прима Александрина Пендачанска. Оттогава двете семейства буквално са неразделни. Едва през 2013 г. обаче Тицин успя да впише семейното приятелство в творческата си биография. През 2011 г. струващото на БНТ над 1 млн. лева предаване “Кастинг” изяде парите за неговото “Голямо парче”, но сериалът му 

“Четвърта власт” взе бюджет от над 2 млн. лева

държавни пари и получи отразяване и хвалебствия, на които и „Под прикритие” завидя. 

Юнските протести изобилстват от политически и финансово мотивирани лица, претендиращи за представители на гражданското общество. Те твърдяха, че са срещу статуквото и “за” нови избори и просто подкрепят всички, които викат “Оставка” пред Министерски съвет. 

Бившата говорителка на служебния премиер Марин Райков – Ивет Добромирова, и съпругът й Румен Василев, бяха заснети от тв камерите в епицентъра на скандала с Волен Сидеров и балетиста Александър Александров зад Народното събрание. Румен Василев е бивш консул на България в Лондон и брат на водещия на “Панорама” Бойко Василев. Той е в основата на блокирането на пътя на премиерския автомобил в Бояна, в който по стечение на обстоятелствата не е пътувал Пламен Орешарски. 

Снимка на “Булфото” от уж спонтанното мероприятие показа любопитен кадър, при който Румен Василев тактично се отдръпва от демонстрантите и насочените към тях обективи, когато те се хващат за ръце на пешеходната пътека. 

Съпругата му Ивет Добромирова пък е дългогодишен кадър на БНТ. Преди 7 години тя напусна, за да създаде собствена пиар агенция ProPR.

На сайта на агенцията се вижда, че тя има ограничена и внимателно отбрана клиентела. Сигурно по случайно стечение на обстоятелствата агенцията на “обикновената гражданка” Добромирова е организирала кампании на вестник “Капитал”, собственост на Иво Прокопиев. Повече от нестандартна форма на протест срещу олигархията... Същата пиар агенция разпространи от името на “Резиденшъл парк” опровержение на информацията, че жилището на брата на президента Росен Плевнелиев – Румен, е било обрано. 

Под прессъобщението стои името на Зорница Миткова. Същата, за която се твърди, че е произвела слогана “симпатичен протест”, повторен от държавния глава – семейно обвързан с гореспоменатия Прокопиев и кръга “Капитал”. Същата, която неизменно дере гърло в компанията на шефката си Ивет Добромирова и мъжа й Румен. В четвъртия ден на демонстрациите прокламаторката на олигархистичните интереси цъфна в предаването на bTV “Лице в лице”, представена като... “гражданка”! Там тя прилежно лансира произведението си “красив и симпатичен”, а в надписите беше изтипосана плочка “лице на протеста”.
Проект на водещия на предаването "Панорама" по БНТ 

Бойко Василев пък е получил повече от 1 милион лева 

от фондация "Америка за България". Крупната сума е предоставена на два транша. Официален бенефициент е БНТ. Първият транш от 500 000 е отпуснат през 2011 г. за проект, наречен „Светът на живо: международна телевизионна програма” и е предвиждал 20 документални предавания, посветени на международна проблематика. Вторият транш е от февруари тази година. Сумата е 500,480 лв., а БНТ се ангажира "да продуцира и излъчи в най-гледано време поредица от 20 документални предавания, посветени на международни идеи, практики и проблеми, пред които се изправя и българското общество". Парите щели да допринесат за "повишаване на професионалните журналистически стандарти за обективно отразяване на световни събития".

Още една фигура неизменно се натрапва както на площада пред Министерски съвет, така и пред телевизионните камери. Това е кинорежисьорът Евгений Михайлов, нашумял през 1990 г. със записа на култовата реплика на тогавашния президент Петър Младенов – “По-добре танковете да дойдат”. След като дълги години яростно бранеше СДС, със същата ярост сега Михайлов е на гербаджийската амбразура в социалната мрежа Фейсбук. От старта на протестите този човек постави 

световен рекорд и по совалки из националните телевизии

И никъде не беше попитан: “Иван Костов ли те назначи за шеф на Киноцентъра или да?”. През август политическата му платформа „Сдружение 21”, в което влиза и гладуващият Едвин Сугарев, официално стана партия и се присламчи съвсем официално към ГЕРБ. Не е ясно обаче има ли коалиционно споразумение или „Сдружение 21” ще изпълнява ролята глашатаи на ГЕРБ. 

Друг по-голям гражданин и от най-едрите градски риби е Александър Димитров. На 28 юни той хвърли черен хайвер срещу сградата на Народното събрание, а след това бе в основата на “спонтанната” блокада на бул. “Брюксел” – тайно организирана чрез изпращане на лични съобщения във Фейсбук. “Гражданската” му позиция е широко отразявана от медиите, които услужливо пропускат да отбележат кой е човекът, към когото насочват микрофон. А Димитров е с дълга политическа биография. Бил е зам.-председател и външнополитически секретар на "Нова десница". В официалния сайт на РЗС пък е представен като кандидат в листата на партията за европейските избори през 2009 година, а две години по-късно вече е председател на РЗС - София. На парламентарните избори през май 2013 г. хамелеонът се явява с нова окраска – този път като кандидат за депутат от ВМРО. Изключителната медийна популярност на "гражданина" Александър има своето обяснение. 

Неговата съпруга се казва София Владимирова и е член на СЕМ

от квотата на ГЕРБ. Преди това е говорител на провалилата се като външен министър и кандидат за еврокомисар Румяна Желева. От 2000 г. до 2008 г. Владимирова е работила в bTV като репортер, сценарист и медиен експерт в екипа на "Междинна станция". Известна е като дясната ръка в СЕМ на продуцента Нико Тупарев, който пък е автор на криейтива на предизборните кампании на ГЕРБ. 

А че продуцентите проплакаха от пресъхването на „герберските кранчета” с пари, се знае отдавна. И сред хората на семейния кръг около Ивет Добромирова на пътя на НСО в Бояна се появи... синът на топпродуцента Магърдич Халваджиян - Бебо. Който сега чака бебе. 



BNT_diana.JPGДИАНА НАЙДЕНОВА ОКРАДЕ „БНТ ТАКСИ”

„Диана Найденова предизвиква кандидатите за власт”, гръмна Нова телевизия в края на август. В събота в ефира на предаването „Събуди се” беше излъчена първата серия от рубриката й "Карай направо", в която политически лидери трябва да отговарят на въпросите на журналистката. 

Лидерите на четири водещи политически сили са се съгласили да гостуват на "Карай направо", каза Найденова и уточни, че тя ще кара микробуса и заедно с тях ще обикалят различни точки на страната, и същевременно ще говорят за предстоящите избори и политическата обстановка в страната. Единственото изключение беше първият й гост Бойко Борисов, който не позволи на Диана да седне зад волана. 

Представената за новаторска рубрика всъщност е патент на държавната телевизия. „БНТ такси” се излъчва от декември 2007 г. и вече е навъртяла над 1000 издания. В началото водещ е Спас Кьосев, а през 2010 г. към него се добавя Боряна Каменова, дошла на „Сан Стефано” след тримесечен стаж в Нова тв. 
Зрителите имат реална възможност да направят сравнение между двете рубрики, като още след първото излъчване на версията на Найденова предпочитанията категорично са за неизвестните хора, влезли в таксито на БНТ. 

Подготви Надежда НЕНОВА
 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG