ТЪРСИ

Бивш заложник на ИДИЛ обясни спокойствието на жертвите преди убийствата им

Бивш заложник на ИДИЛ обясни спокойствието на жертвите преди убийствата им

Пленниците на „Ислямска държава“ (бивша "Ислямска държава в Ирак и Леванта") са спокойни на видеата със своите екзекуции, защото те не осъзнават, че ще умрат. Това твърди бивш пленник на ислямистите. Френският репортер Дидие Франсоа, който бе освободен от терористите по-рано тази година, разказа, че пленниците са заплашвани от екстремистите с екзекуции „редица пъти“ и са били подлагани на фалшиви такива.Коментирайки защо пленниците, включително и наскоро обезглавения британец Дейвид Хейнс, са спокойни преди да бъдат убити, журналистът каза: „Те не осъзнават, че този път ще е наистина“. 53-годишният Франсоа, работил за базираното в Париж радио Europe 1, и други трима френски журналисти бяха освободени през април близо до сирийско-турската граница. 

Френското правителство обаче отрича да е платило 18 милиона долара откуп за свободата им. Твърди се, че по-голямата част от парите са били платени през посредници, включително частни компании и агенти на турските тайни служби. 

След освобождаването си Франсоа разказа, че ислямистите се държали най-жестоко с Фоули, защото екстремистите намерили в компютъра му снимка на брат му, който служи в американската армия. 

Давайки вътрешна информация за физическите и психическите мъчения, на които са подлагани пленниците, френският журналист каза, че Фоули е бил „една от опорите на групата“, който „никога не се е поддал, дори и при най-тежките условия“.

Междувременно парламентът на Франция одобри законопроект, който ще забранява на потенциалните джихадисти сред френските жители да пътуват в чужбина, предаде АФП. Съгласно документа, може да бъде наложена забрана за излизане от страната за френски граждани, когато има сериозни основания да се предполага, че ще пътуват с цел да вземат участие в терористична дейност, военни престъпления, престъпления срещу човечеството или военни действия на страната на терористични групировки, както и при условие, че човекът може да постави под заплаха обществената сигурност при връщането си на територията на Франция.

В този случай забраната се въвежда за срок от шест месеца, с възможно продължаване до две години. На заподозрените ще се отнема паспортът и френската лична карта. Законопроектът ще бъде гласуван в сряда. 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG