Откри се сградата на музея в Струмяни: Емил Илиев преряза лентата с археолога Малгожата Гребска и експозиция, посветена на находки на първите земеделци от 5700 г. пр. Хр.

Откри се сградата на музея в Струмяни: Емил Илиев преряза лентата с археолога Малгожата Гребска  и експозиция, посветена на находки на първите земеделци от 5700 г. пр. Хр.
 

Като неразделна част от започващия международен фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува“ станаха събития, които очертават културната политика на администрацията на община Струмяни. 

 

 За трета година фестивалът побира в програмата си творческите събития в Мраморния град на изкуствата и пленер, посветен на фестивала с участието на художниците Габриеле Бергер, Иван Русев, Аргир Манасиев, Димитър Петрински, Мариета Конова.

 

Сградата е реновирана и пригодена за музей по Програмата за развитие на селските района 2007 -2013 , мярка 313 - Насърчаване на туристическите дейности“  по проект „Създаване на посетителски център за представяне и експониране на местното природно и културно наследство в община Струмяни” на обща стойност 370 000, 00 лв. без ДДС , а изпълнител на строително-монтажните работи е софийската фирма „Техно строй – България“ ЕООД.  Предстои подреждането на експонатите по епохи и категории.

Изложбата, посветена на 10 години от началото на археологическите проучвания на раннонеолитното селище Илинденци, Масовец. Селището е основано от първите земеделци, появили се в региона около 5700 г. пр. Христа и е уникално по много причини.

 

Изложбата се състои от две части: археологически изложба с оригинални материали, намерени по време на проучванията и фотоизложба на художничката Лора Пармакова с интересни моменти от разкопки, проведени през 2013.

Археологическата изложба съдържа 270 бр. артефакти, подредени в 9 витрини и 4 постера. Представени са сечива от камък, кост и глина, накити и амулети, култови фигурки хот глина и мрамор, съдове – цели и фрагментирани, фрагменти от стенни мазилки с отпечатъци на дървени греди, ръчна мелница и глинено корито,  в което беше сложена.

Постерите съдържат интересна информация за появата на първите земеделци в региона, историята на проучванията на селището, интересни факти, свързани със самото селище и неговите жители.

На официалното откриване присъстваха класове от СОУ – с. Микрево, граждани и гости.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG