Само един кандидат за омбудсман на община Благоевград

Само един кандидат за омбудсман на община Благоевград

Днес, в 16.00 час, Председателският съвет към ОбС - Благоевград ще разгледа постъпилите кандидатури за обществен посредник на община Благоевград. До изтичането на законоустановения срок в деловодството на Общински съвет е постъпило едно единствено заявление от кандидат да заеме поста. Желание да защитава интересите на гражданите е заявила Петя Георгиева Гюрова-Петрова. Петя Гюрова-Петрова е била обществен посредник в два последователни мандата на Общински съвет-Благоевград, а именно в мандатите 2003-2007 година и 2007-2011 година.

 

Съгласно чл. 12, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на обществения посредник на територията на община Благоевград, мандатът на обществения посредник е равен на мандата на избиращия го общински съвет, като съгласно разпоредбата на чл. 12, ал. 2 едно лице не може да бъде избирано за обществен посредник за повече от два последователни мандата. 

 

От началото на мандата на настоящия общински съвет са проведени общо три процедури за избор на обществен посредник. Последното неуспешно гласуване се състоя преди почти две години.  Според установената нормативна уредба, за да бъде избран обществен посредник, кандидатът трябва да събере гласовете на 2/3 от общия брой общински съветници. По време на трите процедури до момента обаче, нито един от кандидатите не събра необходимия брой гласове и мястото продължава да бъде вакантно.     

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG