Боевски ли уби Златко Културиста?

Боевски ли уби Златко Културиста?

Боевски ли уби Златко Културиста?

На това място в стрелбище „The Gum” Културиста се простреля в главата на 30 септември тази година

 

 

Боевски ли уби Златко Културиста?

Гълъбин Боевски

 

Лица, които в наркомафията стоят равно по йерархия и над ВИП мулето Гълъбин Боевски, са подтикнали друг известен наш преносвач на кокаин - културиста Златко Генев, да се самоубие. Такава версия разследват специалните служби, научи ексклузивно „Всеки ден".

 

 

Генев си е теглил куршума на 30 септември тази година в стрелбището към фитнес зала „The Gum" в столичния квартал „Стрелбище". Няколко часа по-късно той почина във Военна болница, без да дойде в съзнание.

 

Сигналът за трагедията е бил получен точно в 10 ч. сутринта в последния ден на септември на тел. 112. Впоследствие разследващите минута по минута възстановили последните мигове от живота на Културиста.

Златко влезнал във фитнес залата в 9.45 ч. Поздравил няколко човека, които тренирали, но самия той не проявил желание да се поти над тежестите.

 

Слязъл в мазето към залата, където има стрелбище. Платил си за десетминутна стрелба. Както си му е реда, първоначално бил инструктиран от служител на „The Gum", който му обяснил как да борави с оръжието. След това инструкторът се дръпнал назад. В този момент Златко изненадващо насочил дулото към главата си и дръпнал спусъка. Проехтял един изстрел и Генев се строполил на земята.

 

След обаждането на тел. 112 моментално на място са изпратени криминалисти и линейка. Докторите дошли на десетата минута. Самоубиецът все още давал признаци на живот и беше откаран във Военна болница. Куршумът обаче направил мозъка му на каша и е нямало никакъв шанс да бъде спасен.

 

Криминалистите близо 3 часа са разпитвали всички свидетели на инцидента, като основно въпросите са били към оръжейника на фитнес залата. Шокираният служител разказал, че по нищо предварително не личало какво смята да направи Златко Генев. Ако имал дори и най-малко съмнение, нямало да му даде пистолет в ръката. Преди да дръпне спусъка, Културиста не казал прощални думи.

 

Едва след първоначалното разследване от МВР официално съобщиха за случая, като изрично подчертаха, че са касае за самоубийство, но скриха умишлено името на жертвата. То бе съобщено едва вчера от агенция „Блиц".

 

Според информация, достигнала до „Всеки ден", запазването на анонимността на жертвата е станало не толкова по настояване на роднините на Генев, а защото специализирана служба в МВР скоростно е започнала подробно разследване на инцидента, по оперативна информация, че наркомулето е бил принуден да си тегли куршума.

 

Особен интерес за службите представлявало едно лице, което във фаталния 30 септември сутринта е бил във фитнес зала „The Gum" и малко след като изстрела е проехтял е напуснал набързо мястото. За това лице има данни, че е един от големите финансисти на пратки с кокаин по маршрута Южна Америка - Европа. Оперативна хипотеза сочи, че Генев е бил подложен на масиран натиск от наркомафията, за да не издаде кои босове стоят зад канала по който беше заловен в Бразилия щангиста Гълъбин Боевски.

 

„Всеки ден" научи, че в началото на лятото на тази година, малко след като Генев избяга от затвора в южноамериканската страна и успя да се добере до България, той е бил привикван на разпит в МВР. Ченгета силно се интересували каква информация има той за българи, които се занимават с трафик на кокаин и са на високи позиции в ъндърграунд средите.

 

Културиста не може да бъде използван за свидетел, защото е доказано луд. От 2005 г. той има регистрация в столичната психоболница „Свети Наум" с диагноза „биполярно афективно разстройство". Това означава чувство за тревожност, мисли за самоубийство, депресии. Но пък данните, които би дал пред службите, биха представлявали голям успех в борбата срещу мафията.

 

„В България съм в безопасност, тъй като нямаме договор за правна помощ с Бразилия. Ако мръдна през границата обаче, като нищо могат да ме арестуват, да ме върнат там и да лежа до 2017 г.", беше казал Генев в интервю в края на май тази година, малко след скандалното си появяване в родината.

 

Припомняме, че Културиста бе задържан на 11 март 2010 г. в гр. Ресифе, Бразилия, с 3,93 кг кокаин. Дрогата бе скрита като при Гълъбин Боевски - във фалшиво дъно на един от саковете му. От Ресифе той трябвало да лети първо за Лисабон, а оттам - за Брюксел. При разпита пред местните ченгета Генев признава, че получил чантата от непознати бразилци в Сао Паулу. Властите смятат, че е трябвало да я предаде в Лисабон на непознат българин, за което щял да получи между 2000 и 2500 евро. Родни спецполицаи обаче разкриват пред „Всеки ден", че Златко може да е доказано луд, но не е чак толкова луд за да се навие да вземе чанта от непознати.

 

Неговата екскурзия до Бразилия изцяло е била финансирана от българин и Генев прекрасно е знаел, че ще бъде използван за муле. След като бе арестуван, Културиста се вайкаше, че не е имал късмета на Боевски да попадне в читав затвор. Олимпийският ни шампион по вдигане на тежести бе пратен в пандиз, където са затваряни предимно чужденци и условията са по-човешки. Златко обаче бе разпределен в „Барету Кампелу" на остров Итамарака, където условията били просто нетърпими.

 

„Майната им на бразилците, те са истински цигани! Бях единственият българин в моя затвор и въобще - един от малкото чужденци. Знаете ли как местните бандити мразят гринговците?! Така наричат гостите от чужбина. Винаги гледаха първо с мен да се заядат и беше много тежко, докато се науча как да си пазя кожата", споделяше Златко Културиста. Въпреки това той успял да се опази и като по чудо не го изнасилили.

 

Когато арестуват Гълъбин Боевски през 2011 г., Златко Генев правил опит да се свърже с него. „Исках да му дам ценни съвети как да оцелее. С него се познаваме отдавна. Бил съм частен учител по английски на сина му Пол", сподели приживе Генев.

 

Бяга от Бразилия като на филм

 

По начинът, по който Златко Генев успя да избяга от бразилски затвор, може да се направи холивудски филм. Вече озовал се на родна територия, наркотрафиканта разказа подробности по сагата с офейкването.

„През септември 2013 г. ме преместиха на лек режим. Живеех в общежитие на губернаторството в Ресифе. Имах право да излизам сутрин след 6 часа за да си търся работа. В 22 ч трябваше да съм се прибрал. Изключение се прави само ако някой си намери приятелка и остава да преспи при нея. Бяхме 4-ма души в стая, един от които - 22-годишен, бе болен от туберкулоза.

 

Чаках с месеци и за мен да бъде приложена процедурата „експулсация". Не зная как Боевски успя, преди още да му потвърдят присъдата, но в моя случай изобщо не ставаше. Трябваше да остана в Бразилия до юни 2015 г. Затова реших да бягам в първия ден на карнавала - 1 март 2014 г. Преди това получих пари от роднините - към 1500 евро, които щяха да ми стигнат. Имах документ за самоличност от нашето посолство с валидност 1 година. Отпътувах за Сао Луис, а оттам за Белем. Преходът трая 48 часа. Качих се на корабче по Амазонка и пътувах още 25 часа, за да стигна до най-северния щат Амапа, през който минава екваторът.

 

От столицата Макапа наех такси, с което минахме 600 км през джунглата, за да стигна до градчето Япок. То е на брега на едноименната река, над нея минава мост към Френска Гвиана. Трябваше да бягам там, защото е територия на Европейския съюз. Вече беше 9 март, неделя, мостът бе затворен. Платих на индианци с моторна лодка да ме прехвърлят на другия бряг. Така попаднах в Кайен - столицата на Френска Гвиана.

 

Френските полицаи ме приеха дружелюбно и ми осигуриха убежище, въпреки че в Бразилия вече ме издирваха. С последните пари си купих самолетен билет за Париж. По време на полета се запознах с французин, който без да ме знае, ми купи билет до България за 500 евро. На 14 март кацнах в София по бермудки и тениска", разказваше Златко.

 

6 месеца след пристигането си в родината обаче, на 30 септември, Културиста бе принуден са си тегли куршума, за да отнесе със себе си тайните, които знае. Погребан е на 16 октомври.

Автор: Слави Димитров

Коментари

  • 27.04.2015, 12:42
    Слави, казва се "The GYM", не "The GUM"
    KZL
 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG