Автотърговец ще строи мол на мястото на тютюневия склад в Благоевград

Автотърговец ще строи мол на мястото на тютюневия склад в Благоевград

Една от най-опасните сгради в Благоевград, ползвана навремето като тютюнев склад на цигарената фабрика, най-накрая ще бъде съборена. Шестимата съсобственици, наследили имота от своя дядо Панайот Тасев, някогашния кмет на Горна Джумая, са учредили право на строеж с бизнесмена Людмил Коцев. Договорът за суперфиция е нотариално заверен, след като преди това проектът е бил разрешен.

На мястото на 90-годишната сграда ще бъде построена нова в същия архитектурен вид, тъй като е призната за паметник на културата. На партера ще има магазини, 2 етажа са предназначени за офиси и 4 етажа за жилища. Градежът на модерния мол в началото на градската градина ще започне, след като общината даде строително разрешение на бизнесмена Людмил Коцев. На практика това ще бъде първият му опит в строителството, тъй като досега той се занимава с продажба на автомобили на лизинг чрез дружество „Евролизинг“. Към момента той вече е платил няколко хиляди лева за изграждане на улица край старата сграда и на мястото вече няма тротоар, а пътно платно.

Мястото е в центъра, до градската градина, и е много атрактивно. В съседство бе съборена по-малката сграда от тютюневия монопол, който е собственост на други наследници на Панайот Тасев, сред които и бившата директорка на НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ Севдана Марковска. Именно тя е основният мотор на идеята за модернизиране на сградата, която е реституирана през 1991 г. на наследниците на бившия кмет на Горна Джумая Панайот Тасев и след близо четвърт век „ходене по мъките” от институция на институция е на път да се реализира.

Според строителния план на мястото на този имот пък ще се възстанови в същия архитектурен вид предишната малка сграда, в която ще има магазини, офиси и жилища. Оказва се, че в момента строителството е замразено, тъй като не може да започне, без да бъде разрушена другата, по-голяма сграда, наследена от други нейни роднини, която сега ще се превърне в мол.

От рода на прочутия горноджумайски кмет и общински съветник Панайот Тасев, богат търговец, собственик на складове и директор на тютюнева фирма „Никотея“, на хотел "Лондон", тръгват 4 колена с десетки наследници, като днешните потомци са от третата генерация. Сред съсобствениците се оказва даже и председателката на Общински съвет - Разлог д-р Мария Копанарова, шеф на местната организация на ГЕРБ и кандидат за депутат на парламентарните избори. Причината е, че тя е омъжена за Войтех Тасев, един от братовчедите, наследили голямата старинна сграда.  /струма.бг

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG