ТЪРСИ

Съседи обвиняват бабата на Wosh MC и тъща на Иван Иванов, че ги залива с урина!

Съседи обвиняват бабата на Wosh MC и тъща на Иван Иванов, че ги залива с урина!
Wosh MC с баба си Ружа Силянова
 
Вече близо 20 години бабата на рапъра Wosh MC е подложена на страхотен тормоз от съседите си. Те пък от своя страна твърдят, че е невъзможно да се живее с нея. Драмата на 80-годишната циркова артистка Ружа Силянова включва побоища, наркотици и незаконни строежи... „Съседите не зачитат правото ми на собственост, малтретират ме физически и психически и никой в тази държава не обръща внимание”, твърди тъщата на актьора Иван Иванов и баба на „ВИП рапъра”.

„Цял един живот работих, 46 години имам признат трудов стаж, един апартамент успях да купя, а и него не мога да го ползвам, както се полага!

Полицията прикрива трафикантите от нашия вход! Писала съм до всички институции, но парата играе там, вързани са като свински черва... Заболях от нерви, искаха да ме вкарат в лудница, че не било вярно, че продават наркотици в нашия вход. От полицията ми отговарят, че всичко се дължало на “отдавна влошени междусъседски отношения”. Плюя на всичките! Аз съм много почтен човек и затова страдам. Затова забравих и своята култура. 

Псувам: “Мам...та ви ще разкатая”

А последствията от моите сигнали са, че във входа станах “черната овца” - заплашват ме, удрят ме, изхвърлят боклуците си по моята тераса. Не ме пускат 19 години горе на тавана, затвориха с желязна врата и не ми дадоха ключ. И то защото съседи от последния етаж пробиха плочата – представяте ли си - сграда на повече от 60 години – пробиха отвор 2 метра на почти метър, за да си направят свързан с апартамента мезонет. Ами сигурността на тази сграда – мен попитаха ли? Като поисках да възстановят старото положение на таванските помещения и сигнализирах на институциите – обявиха ме за луда. Оттогава всеки ден е терор за мен! Представяте ли си – в малката ни кооперация едните са наркотрафиканти, други ползват незаконно избени помещения за ремонтна работилница, трети си правят незаконен мезонет. И това на пъпа на София! И след три правителства проблемите не са решени. А мен ме тероризират всеки ден...”, разказва Силянова пред наш репортер. 

В излъчения преди време репортаж в „Съдебен спор” по Нова телевизия обаче съседите разказват друго. „Когато моите внучки бяха на 3 и 6 години, тя ги наричаше „проститутки” и „лесбийки”. Пали разни неща на балкона, оградила е всичко с бодлива тел. Като е майка на Петя Силянова, не означава, че трябва да я търпим!”, разказва комшийката й Думанова. 

Мадлена Николова, обвинена от Силянова, че е главен организатор на тормоза срещу нея, пък стига още по-далеч: 

„Тя пикаеше на балкона! 

Веднъж чух шум на площадката, погледнах през шпионката и я видях да лисва нещо пред вратата ми. Знам ли какво е било точно... А боклуците и помията, които изхвърля през балкона си, не могат да се преброят!”, каза Мадлена пред телевизионните камери. 
В 5-етажната кооперация не се намира и един човек, който да каже добра дума за Силянова.Тя обаче има обяснение: „Така е, защото си търся правата!.”

ВИП бабата, майка и тъща твърди, че е бита 5 пъти между етажите на кооперацията. По думите й, първите три пъти била нападната от Анатоли Неронов, който живеел под нея. Последния път жената пак се напикала от побоя по стълбите. „Анатоли ме заплаши с убийство! Останалите два пъти ме би едната наемателка на третия етаж - Мадлена Николова“, трепери от ужас Ружа Силянова. Вследствие на терора здравето й рухнало, твърди тя. Подала няколко жалби и е завела дела срещу душманите си. „Непрестанно ме нападат между етажите и ме бият! Случвало се е след някои от ударите да се напикая. Почти всеки ден отвиват бушоните на елтаблото и ме оставят на тъмно. По цели нощи не мога да мигна! Не издържам вече!“, ридае неутешимо Силянова.

Преди няколко години бившата акробатка от цирка станала неволен свидетел как наркодилъри пласират стоката си и пушат марихуана в двора на кооперацията. Младежи, наематели на третия етаж, били част от компанията в двора, твърди бабата на 

рапъра Уош, който също обича „тревата”

Тя направила забележка на момичетата, но след като не й обърнали внимание, се обадила в полицията. Ченгетата разтурили наркоседянката, но не предприели по-сериозни мерки. „Полицията ги защитава, но не знам защо. Аз звъня всеки път, когато се съберат, за да съобщя, но в Шесто РПУ спряха да ми вдигат телефона. Аз просто искам спокойствие“, жалва се Силянова.

Първоначално компанията започнала да заплашва пенсионерката и да си тупа одеялата и покривките през терасите, разказва Силянова. Тя твърди, че е минала психиатрични прегледи, когато я завели в специализираната клиника с белезници. „Ядосаните съседи са си наумили, че иcкaт да ме изгонят, не знам защо им преча. Сигурно искат да ми вземат жилището!...“, плаче Силянова. 

Според нея те били настървени от комшийката Думанова, която от години имала зъб на Ружа. „Навремето Думанова пишеше и доноси срещу мен. Има връзки в психиатрията и оттам често идват със спринцовките си при мен. Това е нетърпимо!“, жалва се тя.
Ружа Димитрова Силянова е родена и израснала в семейство на циркови артисти, от 4-годишна участва в представления – отначало в цирка на своя дядо, а след това в трупата на Лазар Добрич и в Държавния цирк “Родина”. Лауреат е на Първия цирков фестивал през 1953 г., награждавана е с орден “Кирил и Методий”, а през 2003 г. и с орден “Симеон І” за цялостната й дейност в прослава на българското цирково изкуство. „Аз съм от цирково семейство. Родена съм на връх „Рожен”. Имало надпяване през 1934 г. и моят дядо построил там мъничко циркче. Майка ми и баща ми играли, викали, пели, но майка ми била бременна с мен - и ме родила между борчетата. Една баба ме избърсала с кърпа и слезли в Чепеларе – там съм и записана и наречена Ружа, щото съм се родила на „Рожен”. Дядо ми бил борец, баща ми бил комик и ходел на кокили, майка ми била балансьорка.

Баща ми по-късно беше с Лазар Добрич в неговия цирк и аз пътувах с тях в онези години след 1947 г. Така години наред с баща ми работехме в държавния вече цирк “Родина”. Аз продължих до 90-ата година. 46 години имам стаж, без да се взимат предвид детските ми години, за пенсия се считат от 14-ата година нататък. А ние, цирковите деца, играехме от 4-5-годишна възраст. Много обичам цирка, ако се преродя – пак ще играя! То си е заложено сякаш преди рождението ми. Сестра ми, голямата, играеше с мен на купола - тя ме държеше със зъби, аз работех под нея. Аз пък държах малката си сестричка, а тя - отдолу. Повечето години изкарах като гимнастичка, тъй като бях дребничка, малка, безстрашна и всеки, комуто трябваше партньор, мен взимаше... Частниците, за които играехме навремето, заради зрелището не обичаха артисти, които се страхуват – колкото по-развързани сме, толкова по-добре за тях. Как съм оживяла – от 14-15-годишна на 10-15 метра височина работехме необезопасени, Господ ме опази, защото 

се случваше и да падам отвисоко!

Лазар Добрич пък казваше: ”Аз не искам професори, артисти искаме”. При него израснах всъщност. Но беше строг, като те удари по врата, викаше ни

“Идиотки! - Няма мога, няма не мога!”. И замръзвахме. Но го гледахме в очите. С него бяхме в Съветския съюз – той водеше дамска акробатическа трупа като режисьор. В Киев, например, висяхме на върха на купола на цирка, стационарен цирк, с всички удобства, а там са много високи куполите - на 20-25 метра. Там имаха изискване да работим вързани. Един месец тренирах вързана.

А това е много опасно - когато правиш каскади, можеш да увиснеш на врата си и става салто-мортале... Образование нямахме, но и много пътувахме и научихме повече, отколкото от две висши образования – в Чехия, Полша, Унгария, в тогавашния Съветски съюз, Румъния, Египет, Монголия, балканските страни... По-късно, с годините, започнах да работя като балансьорка, когато ме трудоустроиха - като илюзионистка, клоун... какво ли не. Обиколихме половината свят. Чували с пари носехме на държавата, а много малко пари ни даваха, изцеждаха ни като лимони. На 4-5 дни, на 4-5 дни обикаляме страната и после по света... И за какво – за 200 лева пенсия!?... А сега какво – изпаднала съм в беда, а никой не иска да ме чуе...”, разказва бабата на Wosh MC.

Надя НЕНОВА
 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG