Китаеца завлякъл певци с пари, като си ги потърсили, получили заплахи за живота си!

Китаеца завлякъл певци с пари, като си ги потърсили, получили заплахи за живота си!
Николай Първанов – Китаеца
 
Нещо повече - скандалите около него се роят и след излизането му от Къщата. Изпълнители от неговата вече несъществуваща музикална компания „Real Enterprises” се свързаха с репортер на „ШОУ”, за да разкрият „номера на Китайката”. Те са недоволни от неговото парадиране на честен и почтен човек, какъвто, по думите им, в действителност не е. 

Люлинският тарикат, който се прочу като любовник на Азис, е завлякъл със солидни суми своите артисти. Финансовата пирамида включвала доста наивни млади изпълнители, които мечтаели за слава и кариера на голямата сцена. Виолета и Китаеца обаче буквално изнудвали своите подчинени за пари. 

Повечето от тях признаха пред наш репортер, че са получили заплаха за живота си и предпочитат да не говорят за това време. Николай се оказа длъжник на всичките си артист-изпълнители със суми от 3000 лв. нагоре. Ето какво разкриха част от потърпевшите ексклузивно за народното издание:



Kitaetsa_Marina_Rinaldi1.JPGМарина Риналди: Изпълнителите си мълчат, защото ги е страх от Николай и Виолета! 

- Марина, след излизането на Ники Китаеца от „Биг брадър“ ти изрази своето недоволство от неговото парадиране за чистене на имидж. Ти си била част от неговата фалирала музикална компания и май не таиш особено хубави чувства…?
- Аз все още имам договор, който е в сила до края на 2015 г. Този договор е подписан през ноември 2010-а. Тогава бяха обявили кастинг за млади артисти, явих се на прослушване в комплекс „Манастира“. Жената на Китаеца – Виолета, прослушваше изпълнителите на донесени от тях инструментали. Тогава ми каза, че много ме е харесала и иска да работим заедно, но било задължително всички желаещи да сключат договор с фирмата – да ходят на уроци при нея, 30 лева на урок. Трябваше поне един или два пъти в седмицата да посещаваш такива уроци. Горе-долу 150-200 лв. на месец трябваше да дава всеки изпълнител на Виолета за тези уроци. 

Веднъж я попитах дали все пак тя има образование, за да ми преподава, и тя на няколко пъти подчерта, че е завършила музика в Софийския университет. Малко ми стана странно защо не в Музикалната академия! Тя не беше много подготвена за тези уроци, дори инструментали не си беше набавила, а ги взимаше от самите изпълнители, които ще обучава. В стаята, в която репетирахме, имаше дискове на първите изпълнители във фирмата, които вече имаха по една песен. Страшно много дискове имаше и я попитах как достигат те до хората, продават ли се, а тя ми каза: „Не, просто тук си седят“, т.е. нищо не се прави с тях. Споменаваше имена на аранжори, текстописци, които работят с тях. 

Оказа се, че това изобщо не е така!

Давали са инструментали на певците, които се оказват крадени от западни изпълнители. За авторски песни са искали 2000-3000 лв. от изпълнителите, а накрая не са получили нищо, завлекли са с пари всичките си артисти. 

От певците, които вече бяха във фирмата, разбрах, че колкото повече ходиш на уроци, толкова е по-голяма вероятността да подпишеш договор, защото не всеки получава такъв договор. Общо взето, Виолета се води не от данните на човека, ами от това колко пари ще й даде за уроци. Аз ходих около 6 месеца на уроци. 

- Тя даваше ли ти някакви препоръки, показваше ли ти как трябва да се изпее дадено нещо?
- Даваше ми препоръки, но това не са неща, които чувам за първи път. Аз се занимавам с музика от много малка и казаните от нея неща ги знаех вече. Много пъти аз пея в студиото, а тя излиза и си върши работа – било то в офиса или извън него. Но 30-те лева си ги даваш за този урок, понякога и за „двойни уроци”. 

Виолета много често плюеше по своите колежки – тази не ставала за нищо, другата не ставала. Карала съм я няколко пъти да ми изпее нещо на живо, а тя се оправдаваше, че й е изморен гласът, от доста време не била пяла, забравила е как трябва. От време на време свиреше на йоника, казваше някакви тонове как трябва да се правят, но и от други певци съм чувала, че не може да пее, не показва на практика как трябва да се случат нещата, за които ние си плащаме. 

- Кога се скара с тях и каква беше причината?
- При нас започна един конфликт малко след като подписах договора. Виолета ми се обади на 30 декември и ми каза: „Ти утре си на участие в Перник“, точно на Нова година, и ми го казва няколко часа преди участието! Обясних й, че съм си направила резервация вече, че имам планове за празнуваме. Освен това нямам достатъчно инструментали, тогава нямах още микрофон. 

Тя иначе даваше нейния микрофон да го използваме. Но тя каза, че това не я интересува, тя си е на Плевен в момента и да се оправям. Но тогава й казах, че аз няма да отида, защото не съм подготвена с инструментали и няма какво да пея на това участие. Как да отида без музика и микрофон?! Тогава тя започна да ми крещи по телефона: щом гаджето ми е било по-важно от кариерата, да се оправям, била съм смешна и някакви такива неща, и ми затвори телефона. В този момент установих, че с тези хора няма да се работи лесно, ако изобщо ще се работи. 

Малко след това се обадих на Николай и го попитах какво ще правим оттук-насетне. Той тогава тръгна с някакви амбиции – иска да направим песен и клип, аз бях готова, нали затова съм подписала договор. Той обаче ми поиска 3000 лв. и аз му казах, че е трябвало да ме информира по-рано, да се подготвя - това не е някаква сума, която може всеки да извади по всяко време. Тогава Китаеца със спокоен глас ми каза “Пропуснал съм да ти кажа“. Беше доста разочарован от факта, че аз не мога да ги дам тези пари - 

било жалко за мен 

и ми затвори телефона... 

Те нито ми се обаждаха за участия, нито да вършим някаква работа. През това време си намерих аз сама работа в едно заведение и те много добре знаеха за това. Никога не са предявявали претенции за някаква част от хонорара, докато не се видяхме в същата верига заведения в Слънчев бряг. Това става през 2011 година, те дойдоха на откриването и Виолета ми каза, че аз им дължа част от хонорара си. 

Тогава бяха с някакъв изпълнител от тяхната фирма и ми казаха да му дам моя микрофон, за да пее той. Същата вечер участие имаше и Анелия, и по принцип такива своеволия не се правят, особено на откриване, но все пак му дадох микрофона, но той изобщо не се справи добре, много фалшиво пееше. Тогава собственикът на заведението дойде и ми се скара, че аз съм певицата и само аз ще пея и да не давам на други. 

Те се подразниха от това, че аз съм там, и две седмици по-късно ми звъни управителката на заведението и ми каза, че Виолета и Китаеца са се обадили и са щели да пратят някаква певица да работи с нас. Това момиче изобщо не го харесаха как пее, не се справяше и съответно повече не дойде. Но Виолета реши, че аз съм я изгонила, правя си своеволия и оттогава не поддържам никакъв контакт с тях. Нито те са ме търсили, нито аз тях. 

- Защо чак сега се осмеляваш да кажеш това?
- Честно казано, от много време искам да го разкажа, защото това не се е случило само на мен, а на доста хора. Те си мълчат, защото ги е страх! Аз заставам зад всяка дума, която съм я казала. 

- В предварителния ни разговор ми сподели, че Виолета и Китаеца са използвали една от изпълнителките си за домашна прислужница…?!
- Конкретизирах една от изпълнителките – Мила, която е от първите певици във фирмата, беше лице на фирмата, първо тя излизаше в сайта и т.н. Тя тогава е била на около 18-19 години, не е от София. Поне са й направили песен, но без клип. Имаха някакво слайдшоу със снимки във vbox, но при всички положения това не е клип. Само първите няколко изпълнители имат такава песен, която обаче са си платили самите те. Фотосесиите на всички тях бяха на дивана в студиото, където репетирахме. Разбира се, облеклата си бяха техни, техен си грим и прическа 

- и на дивана в студиото

Специално при Мила е имало големи обещания, тя наистина е много талантлива певица, добре изглежда и има голямо бъдеще в нея, но на друго място. А Китаеца и Виолета са й предложили да живее в офиса, в приемната на дивана. Карали са я да чисти, да оправя, да бъде секретарка, да носи кафета, да прави на Виолета косата, да я гримира, и всякакви подобни своеволия. 

Нали разбирате, че това не е присъщо за една певица, не е част от нейната работа и съответно - са я използвали! Тя е една от малкото, които не си мълчаха за случилото се и без притеснение се противопостави на фирмата и разказа за случая. Много от изпълнителите напуснаха още в началото фирмата, плащайки големи неустойки от порядъка на 10 бона и нагоре. Това направи Ани Хоанг, ако не се лъжа - и Даяна, които отидоха в „Пайнер“. 

- Защо избра чак сега да говориш за това? 
- Ядосах се на афиширането му за чистене на някакъв имидж в „Биг брадър“. Какъв имидж ще чистиш – кой го интересува с кого си ляга, нито ме интересува негово ли е детето, не ме засяга! Но как може да чистиш имидж, при положение, че си излъгал десетки хора с много пари?! За какъв имидж говорим изобщо? И там пък тръгна да се сърди на Ники Кънчев, да прави скандали и да съжалява, че бил участвал. 

А не съжалява ли за всички тези хора, които е излъгал?

Защо толкова време не каза нищо за фалита на фирмата му?! Той всъщност беше поставено лице на тази музикална компания. Виолета и Китаеца ми казваха, че собственикът е някакъв човек, бизнесмен, който заминал на екскурзия в планината и се загубил (смее се). Николай е завлякъл страшно много хора с по 2000-3000-5000 лв., може да има и повече. Колко такива измамени има, които не смеят да си кажат, просто не ми се мисли. Без малко и аз да изгоря с 3000 лв., просто ги нямах на момента, а след това станаха другите наши разправии и се усетих навреме. Но пък малко ли пари съм давал на Виолета за тези „уроци“?! 

Държа да подчертая, че всички изпълнители са ходили на уроци при Виолета, но не само тези, които са подписали договор, а и много други, които са им обещавали да подпишат. Тя е имала на ден по 6-7 часа, включително събота и неделя. Сметнете колко пари са това на месец! И, естествено, никой не ти дава бележка за тези пари. Правете си сметка за колко хиляди лева става на въпрос и колко удобно фирмата да фалира и всичко да се забрави!...

Аз представлявам всички излъгани хора в тази фирма, заставам с името и лицето си. Няма как да се чисти имидж, при положение, че си лъжец. Доколкото знам, Китаеца в момента има фитнес в Люлин, но чух, че и той е пред фалит или поне вече не му е собственик, отказал се е. Общо взето, с каквото се захване – всичко пропада. (смее се) Прочетох някъде, че мислят с Виолета да заминават някъде в чужбина да живеят, което е също много удобно, след като е излъгал толкова много хора. Те лъжците така правят – бягат! 

- Ти ми казваш, че Виолета е била по цял ден в офиса и е давала уроци по 6-7 часа. Кой се е грижил за бебето тогава?
- Детето беше на около 3 месеца и за него се грижеше Николай или някаква баба, но в повечето случаи май гледачка. Аз съм ги виждала заедно тогава, но аз с Николай не съм имала много допирни точки. Основно комуникирах с Виолета. Не мога да ти отговоря конкретно на този въпрос, защото нищо не знам. 

- Т.е. Виолета е била двигателят на тази лъжлива верига? 
- Тя е част от тази верига, то над Николай има още кой знае колко хора. Но тя основно движеше нещата, тя пускаше постоянно някакви покани на случайни хора във Фейсбук за кастинг за нови изпълнители. Колкото повече – толкова повече, 30 лева са си 30 лева. На някой може и повече да е взимала. Доста лъжлива схема. Аз видях, че тя застава зад Николай каквото и да направи в „Биг брадър“. Те са такава комбина, не само като семейство. Не знам дори дали са истинско семейство, но са много добри бизнес партньори. 



Kitaetsa3_Mila.JPGМила:  Те са изроди! Гавреха се с нас!

„Мога да разкажа много неща за Китаеца и Виолета и, за съжаление, не хубави неща. Това са най-подлите и егоистични хора, които съм срещала! Те излъгаха всички момчета и момичета, които по някакъв начин стигнаха до тяхната музикална компания. Гавреха се с хората, които мечтаеха за музикална кариера. Държаха се зле с изпълнителите, по този начин се мъчеха да ги „респектират”. А мен ме имаха като тяхна собственост, длъжна да прави всичко – да им чисти офиса, да помагам у тях... Освен това в началото ме бяха излъгали, че имало квартира за хората, които не са от София, а ме оставиха да спя в офиса, докато станела „готова”. Такава квартира се оказа, че няма!

По онова време бях много малка, бях наивно дете, и те се възползваха от това. После последваха редица глупости. Забраниха ми да си търся работа, защото трябвало да се отдам само на музиката. Аз исках да си намеря работа, за да се махна оттам, защото семейството ми нямаше възможност да ми помага. Повярваха на Китаеца и Виолета, че са сериозни хора, и затова ме пуснаха. 

След време си намерих работа, изкарвах си пари, и те ми звъняха всеки ден да ме изнудват. Николай ме заплашваше, че няма да мога да изляза от нас, аз вече си бях намерила квартира. После развалих договора с тях, но те продължиха да се опитват да ми подливат вода. Бях на един кастинг и го спечелих, хората искаха да работят с мен. Николай беше разбрал и им беше звънял да ги изнудва за пари, да им говори какви ли не глупости и съответно - хората се отказаха от мен. 

Освен това ще ви кажа, че Николай е страшен женкар и е искал нещо от мен, както и от още няколко момичета. Имаше намеци от негова страна. 

Тази компания „Real Enterprises” не беше на Николай и Виолета. Тя беше на един човек, който, ако беше продължил да я ръководи, нещата нямаше да стигнат дотам и да е несъществуваща в момента. Николай беше медийна пионка – нищо повече. След като партньорът му се отказа, нещата тръгнаха на зле и тия мизерници започнаха да изнудват хората. Те са изроди, плиткоумни същества, които не заслужават никой да им се доверява! 

За 2 години във фирмата не съм получила нито един лев, както и моите колеги. Казваха ни, че трябва да пеем за реклама. По-късно научих от едно момче, което ни беше озвучител на участията, че пари е имало и са ги прибирали Николай и Виолета. Пращаха ме да пея по едни пропаднали села, като аз трябваше да си платя пътя, при положение, че получавам някакви пари за участието, които не идват обаче при мен. Все го питах дали ще ми плати, а той ми отговаряше: „Коя си ти, че да пееш за хонорар?”. След като развалих договора, те започнаха да ме изнудват за неустойка от 10 000 евро. Наех адвокат, който установи, че фирмата им вече е несъществуваща поради обявен фалит. Той им изпрати призовка да отидат в офиса му, но те нито отидоха, нито отговориха. 

Пропуснах да кажа, че когато започнах работа в едно заведение, ми искаха по 100 лв. на седмица. Понеже не исках да им ги давам, думите на Николай бяха: „Ако в края на седмицата ги няма парите, ще дойда в заведението, ще те извлека навън и не отговарям...”. Толкова се бях наплашила, че му наложиха забрана за влизане в заведението, за да мога да ходя спокойно на работа”. 



Kitaetsa4_Tihomir_Mitov.JPGТихомир Митов от „Гласът на България”:  Дължат ми 20 000 лв. неустойка! 

„Дадох 2000 лв. за песен и подписах договор през 2011 г., след което се опитаха да ми пробутат вече съществуващи песни. После се укриваха дълго време, не си вдигаха телефона. След това ми „сервираха”, че парите не са достатъчни. Казваха ми, че скоро ще имам песен, после спряха да си вдигат телефона, и така до днес. По принцип аз имам договор с тях още една година, но фирмата е обявена в несъстоятелност. По този договор Николай ми дължи 20 000 лв. неустойка”. 




Kitaetsa5_Vlado.JPGВладо Exclusive: Прецакаха ме с 6 бона!

„Имам 5 песни, записани в музикалната компания на Николай. Общо съм им дал 6000 лв. и ме прецакаха с напразни обещания. Нямаха никаква реклама, нито един изпълнител не е имал участия, уредени от тях. Аз се включих към тях на по-късен етап, не съм от първите им изпълнители. Искаха да подпишем договор, но аз се дърпах и съм щастлив, че не направих тази грешка. Искаха да посещавам и уроци три пъти в седмицата при Виолета, за което трябваше да плащам по 50 лв. на час. В началото разбрах, че са били по-евтини, но явно лакомията им минава всякакви граници. Отказах и не съм ходил на уроци, но непрекъснато ми звъняха да давам пари с обещания за голяма кариера”. 

Подготви: Красимир КРАСИМИРОВ 
 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG