След като спечели “Х-фактор” Славин става роб на Саня!

След като спечели “Х-фактор” Славин става роб на Саня!
Славин спечели народната любов!
 
От всички участници в „Х-фактор” най-прецакан е победителят, коментират хора от музикалния бранш. Голямата награда в шоуто е договор с „Вирджиния рекърдс”, а изтекло в интернет негово копие показва, че най-харесваният от публиката изпълнител всъщност ще се превърне в роб на Станислава Армутлиева за четири години. Без дори да му се издаде албум! В заверата за заробването на таланти обаче заедно със Саня са и Нова тв, които така са структурирали предварителния контракт, че директно хвърлят кандидат-звездите в ръцете на „къдрокосия октопод”. Или КОЯ-то на шоубизнеса, както още я наричат.
Всъщност договорите, които участниците в „Х-фактор” подписват, са цели три: Един предварителен с явилите се на кастинга с Нова тв. Втори официален с избраните да продължат след предварителната фаза – отново с Нова. Третият вече е директно с „Вирджиния рекърдс”. Той важи за 12-те участници, които са избрани за финалната фаза на шоуто, и се подписва на последния етап от тренировъчните лагери. 

В една от клаузите на договора с Нова тв пише: "Участникът се съгласява и разбира, че целта на Предаването е да бъде намерен изпълнител и/или група изпълнители (състояща се от 2 (двама) или повече изпълнители (наричани по-долу „Група”), който/които да подпишат договор за награда с Избрана музикална компания." В друга пък се казва: "Участникът се съгласява да продължи участието си в Предаването в случай, че бъде избран/класиран за съответния етап и декларира, че към датата на подписване на настоящото споразумение е подписал Договор за награда с Избраната музикална компания. Особеното е, че въпросният договор с Нова тв се връчва, ако преминеш втория кастинг - седмици преди началото на третия, когато пък се дава договорът с музикалната компания. Т.е. изпълнителят е в нарушение на договора с Нова тв още при връчването му, а след това е задължен да подпише договора с „Вирджиния рекърдс” под претекст, че вече е подписал първия!!! 

След като загуби делата си с първата победителка в „Мюзик айдъл” Невена Цонева, Станислава Армутлиева се погрижи договорите й да са така направени, че

артистите реално да имат само задължения и почти никакви права

И ползи. В новия договор като „артист” е обозначено „физическо лице и/или индивидуален член на група - участник в предаването „X-фактор” (Предаването), излъчвано по програма „Нова телевизия“ на „Нова Броудкастинг Груп“ АД (Нова), което лице се е задължило като участник в Предаването да сключи продуцентско-мениджърски договор с компания, избрана от Нова и съгласувана с лицензодателя на формата „X-фактор”.

Победителят получава през първата година от срока на договора: не по-малко от два звукозаписа и два видеозаписа. „С оглед избягване на всякакво съмнение, звукозапис/видеозапис по смисъла на договора и този член ще означава и записа на съвместно участие на артиста с друг артист/ артисти, в т. ч. и featuring. През втората, третата и четвъртата година от срока на договора „Вирджиния” се задължава да организира и да осигури финансирането на не по-малко от един запис на изпълнения на артиста годишно. 

В същото време обаче той отстъпва на „Вирджиния рекърдс” правата си върху всичко, което произвежда и представлява. Така например в чл. 6, ал. 1 артистът отстъпва правото си да използва и да разрешава, респективно - да забранява на трети лица да използват името, лика, подписа и биографията му с рекламна или търговска цел. В ал. 2 се задължава в срока по договора да не разрешава и/или да упълномощава трети лица да използват името, лика, подписа и биографията му без изричното предварително писмено съгласие на „Вирджиния” за това. В случай на нарушение трябва да изплати неустойка по 1000 лева. 

Взимат му дори дрехите от гърба

Според чл. 8 снимките, звуковите файлове и дори осигурените му дрехи и реквизит са изключителна собственост на „Вирджиния” и подлежат на връщане от артиста след използването им, а в противен случай дължи възстановяване на двукратния размер на вещта.

Артистът се задължава за срока на действие на договора да създава или да предлага на „Вирджиния” музикални произведения с цел последните да бъдат продуцирани от „Вирджиния” в случай, че бъдат одобрени от нея. Задължава се на всеки три месеца от времетраенето на договора да обновява репертоара си, свързан с концертните му изяви с минимум три нови музикални произведения, одобрени от „Вирджиния”.

Длъжен е да се явява на репетиции, звукозаписни сесии и снимки съобразно изготвения от „Вирджиния” график, както и да не извършва действия, които биха могли да нарушат този график. Ако не се яви на звукозаписна сесия, репетиция или снимки, за която е бил уведомен, същият дължи неустойката от 50 000 лева, както и възстановяване на всички разходи, свързани с неосъществения сеанс/репетиция, включително наем на студио, консумативи, обезщетения, и др. Подобни. Ако пък не се яви на участие или друго мероприятие, за която е бил уведомен, същият дължи освен неустойката от 50 000 лева, както и възстановяване на всички разходи, свързани с неосъщественото събитие, включително транспорт и хонорар на заместник, обезщетения на организатора. 

Обаче в същото време според чл. 23 артистът получава „50 % от концерти, изпълнения на живо и упражнявани мениджърски права от реално получените от „Вирджиния” парични постъпления за конкретния артист, платими след погасяване на всички разходи за дейността, направени от „Вирджиния”. По смисъла на този договор и без претенция за изчерпателност „разходи за дейността, направени от „Вирджиния“, включват разходи за транспорт (ако е осигурен от „Вирджиния” или от трета страна, ангажирана от „Вирджиния”), в т. ч. разходи за гориво и амортизация на автомобил - 10 лв./100 км; разходи за закупуване на техника (микрофони, пултове, стойки за микрофони); командировъчни на екип; хотелски разходи; грим, прическа; екип танцьори и др. п.

Реално излиза, че 

артистът си плаща всичко сам 

но ако не отиде на участие, трябва да плати въпросните разходи за заместника си!

В договора четем още: Победителят в „Х-фактор” е длъжен да информира „Вирджиния” своевременно за събития, свързани с личния му живот, които представляват или биха представлявали медиен интерес; стриктно да спазва изискванията на компанията, свързани с поддържане на външния си вид (тегло, физическа форма, прическа, и др.) и здравословното си състояние (да не си причинява умишлено разстройство на здравето и др.п.), както и да се съобразява с имиджовата концепция на „Вирджиния”;

да предприема действия за изменение на външния си вид при условия и в граници, предварително уговорени между него и „Вирджиния” и без съгласието на „Вирджиния” да не разгласява факти и обстоятелства от личния си живот; Срокът на договора може да бъде удължен едностранно от „Вирджиния” за още 1 (един) допълнителен период от 12 (дванадесет) месеца. Всички права съгласно настоящия договор се отстъпват от артиста на „Вирджиния” за максимално допустимия по закон срок, но не по-малко от 10 години, с изключение на тези, които се погасяват с изтичането или прекратяването на този договор.

Милица Гладнишка скочи срещу музикалната мафия 

„Хора, най-големият проблем е, че музикалният бизнес в България е кръчмарски (в лошия смисъл на думата) и Саня, както и всички мениджъри и продуценти, са причината!!!

1. Договорите са заробващи и унизителни!

2. Задълженията и неустойките за несвършена работа на мениджъри и продуценти са нулеви!

3. Никой, спечелил музикален формат, няма издаден албум!

4. Така наречените "участия" са по молове и богаташки сватби, и новогодишни и летни фиести!

5. Никой, спечелил музикален формат, няма сериозен концерт!!

6. Великите мениджъри не желаят и умишлено възпрепятстват стъпването на българска музика и български изпълнители на чуждия пазар!!!

7. Виждала съм небрежно и нехайно отношение към работата на артиста! Абсолютно непрофесионално отношение и гафове.

8. Очите и сърцата им са обърнати само към лесните пари и ги мързи да работят!


Това трябва да променим! Това не могат да скрият, защото цяла България го вижда! До гуша ми е дошло от некадърни шефчета, алчни за власт и пари, за които усилията и талантът нищо не значат! Още по-страшно е положението при актьорите!” - това написа Милица Гладнишка, която стана свръх популярна в предаването „Като две капки вода”, продуцирано пак от Маги Халваджиян и излъчвано (пак!) по Нова тв. 

Въпреки опитите на феновете и партньорите на Армутлиева (вече по-известна като „КОЯ-то на шоубизнеса”) да обяснят заробващите договори с фразата „така е навсякъде по света”, факт е, че никъде продуцентите и издателите не си позволяват да отрежат на артистите си всяка възможност за работа в рамките на договора си с тях, както и за нормален живот. Никъде другаде, освен в България, не се налага изпълнителите да си плащат, за да работят. И никъде другаде, освен у нас, не оставят артистите си без реален продукт, албум и с концерти в… молове. 



ДА ТИ ЧЕСТИТЯ ЛИ…

А ето и първите реакции във Фейсбук след спечелването на „Х-фактор” от Славин Славчев: 

• Iva Sofianska-Bojkova: „Бях за Невена! Радвам се, че спечели Славин. Получи мега награда: договор със Саня и песен от мелодия на годината. На печелившите честито! А това, че нямаше преводач в ефир не мога да го преглътна!”

• Jeason Brad Lewis „Алекс Раева: "СЛАВИН ще остане в сърцата ни и в историята"...горе долу е права...”

• Dragomir Simeonov: „Честито, Славине! Добре дошъл в света на неуредените авторски права!”

• Cassiopeia Cassio: „Да, но сега Мария Илиева как ще се надуе ... представям си Славин, как първо ще запише песен като кавър на ..."как си? Идеал петров" (извинявам се, не им знам заглавията на съвременните) с метъл/рок аранжимент естествено ... Честито!”

• Stoyan Vitekov: „Няма по-добър начин за началото на края на една музикална кариера, от това да попаднеш в лапите на ВърджинИЯ РекордЗ. Сега ще има да бичи некой нео-бг-поп-рок-рап-чалга стайл. Славине, качвай се на самолета с бай ти Джо Лин и БЕГАЙ!”




СЕМЕЙСТВОТО НА "КЪДРАВИЯ ОКТОПОД" ИЗГОРЯЛО И С 1,4 МЛН. ЛИЧНИ ПАРИ В КТБ

Станислава Армутлиева е загробила в КТБ не само 10 млн. лева на българските продуценти и изпълнители, но и 1,4 млн. лева на съпруга си Тимоти Доудъл, показва справка, направена от „Биволъ”. 

Надежда НЕНОВА
 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG