В Гърмен се въоръжават

В Гърмен се въоръжават

Засилено полицейско присъствие ще има, докато има напрежение

 

 

В Гърмен плашат със саморазправа с ромите, ако до 2 юни - денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на Българияне, не се реши проблемът. Както E79news писа чашата на търпението на местните хора преля тази събота, когато се стигна и до масов бой между българи и роми. Местните масово се оплакват от набезите на ромите. Вчера в Гърмен се събраха вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова, главният секретар на МВР Георги Костов, областният управител на Пиринско Бисер Михайлов. Те обаче не успяха да тушират напрежението в местните.

 

Шефът на МВР-Благоевград Христо Разсолков обаче обяви, че официално подадените жалби за битова престъпност в Гърмен са само 4.

„Мисля, че регионът е сравнително спокоен на фона и на цялата дирекция и на цялата страна. Апелирам да се подават сигнали”, призова полицейският.

Дядо Божик от Гърмен обаче разказа пред bTV как роми са го обирали многократно, подавал жалби, но те били определяни като маловажни. Той има пистолет, който показа. Твърди, че го притежава напълно законно.

„Ето го пищова ми. Който не вярва, че имам пищов... ето го“, каза дядото и показа пистолета. „Само да влезе вътре, жив няма да излезе, десет патрона има в него“, заплаши възрастният човек.

 

Нека не прибягваме към саморазправа, призова Христо Разсолков при вида на пистолета.

„Това напрежение се дължи не на престъпност. Това напрежение се дължи на това, че има известно чувство за безнаказаност“, каза главният секретар на МВР Георги Костов.

 

Други хора от селото обаче обявиха, че ще последват примера на дядо Божик. Те попитаха също защо ромите, които са неграмотни, имат книжки и шофират.

„Дошли са в нашите ниви и са си направили къщи, ядат ни реколтата. Три съдебни решения имам и не мога да си взема земята, защото един циганин си е построил къща и тя вече е узаконена”, разказа друг жител на Гърмен.

Според директора полицията в Благоевград без диалог между българите и ромите няма да се реши проблемът в селото. Той обеща, че засилено полицейско присъствие в Гърмен ще има, докато има напрежение.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG