Българинът с най-висок коефициент на интилигентност - ММА боецът Деян Топалски: IQ-то ми е колкото на Бил Гейтс, но е безумно да ни сравняват!

Българинът с най-висок коефициент на интилигентност - ММА боецът Деян Топалски: IQ-то ми е колкото на Бил Гейтс, но е безумно да ни сравняват!
На ринга
 
Българският ММА боец Деян Топалски е с коефициент на интелигентност колкото този на Бил Гейтс и Стивън Хокинг – 143 точки!!! Младият боксьор е завършил математическа гимназия, а след това - Техническия университет. Роден е в Плевен през 1983 г. Любовта му към бойните изкуства започва още в четвърти клас. Започва с киокушин карате, след това изучава тънкостите на таекуон-до, но най-много години посвещава на кикбокса. Седем пъти е заемал първото място на държавни първенства. В момента Топалски е сред най-видните родни ММА бойци. 

Ето какво споделя за себе си „най-интелигентният бияч в света”: 



Topalski_vatre1.JPG- Много се заговори за теб покрай високия коефициент на интелигентност, който имаш и беше доказан. Сравниха те дори с Бил Гейтс...
- Нямах представа колко е коефициентът на интелигентност на Бил Гейтс. На мен не ми е за първи път да правя такива тестове. Изкарах 143 точки.

- Как приемаш сравненията с Бил Гейтс? 
- Безумно е да ни сравняват, тъй като да постигнеш успех на един тест и да постигнеш успех в живота по начин, по който той го е направил, са коренно различни неща. Журналистите малко прекалиха с цел да го направят интересно за аудиторията. Как така един, който го бият в главата, едва ли не постига резултат, който големи умове не са могли да постигнат! Това не е гениален успех, ако бях изкарах 158 точки – тогава щеше да е наистина голямо постижение, тъй като максимумът е 160, там е Айнщайн. А и всички си правят съпоставката, че ММА бойците не са умни. 

- Така е, малко е странно ММА боец да е с висок коефициент на интелигентност…
- Не е странно. Това е тъп стереотип на хора, които не познават тази общност и я определят като супермалоумни хора, защото са чували, че като те удрят по главата, затъпяваш. Това е доказано, че не е вярно. Не се затъпява от ударите по главата. То или си тъп, или си умен – това е. Да, умират мозъчни клетки, но ние реално работим с много малък процент от тях. Ползваме съвсем малко от капацитета на нашия мозък. Общо взето, цял живот да те бият по главата, няма да затъпееш от това. Всичко е природна даденост, която се тренира, развива се.

- Разкажи сега откога се занимаваш с този спорт, как се запали по ММА?
- С ММА се занимавам от 2010 година, иначе цял живот спортувам бойни изкуства. 

- Можеш ли да се издържаш от този спорт? 
- Не, не и в България. 

- Предполагам се изискват и големи финанси, за да си във форма – тренировки, добавки… 
- Необходими са много финанси за хранителни добавки. Трябва да си позволиш преди състезание да ходиш по-малко на работа и повече да тренираш, да се храниш с хубава храна, а тя е скъпа. Много боклуци се продават по магазините, а е изключително важно да се храниш с качествени неща, което е скъп ресурс. Получават се и множество травми, чието лечение също коства пари, и то не малко. Шансът да се самоиздържаш от това е никакъв в България. Аз винаги съм работил нещо, още когато бях студент. Работил съм различни професии, в повечето случаи не по специалността, която съм завършил. Бил съм охрана, управител на строителна фирма, абсолютно в различни сфери, сега се опитвам да се развивам в туризма. 

- Извън тренировките и мачове в ежедневието си използваш ли често юмрука си, за да раздаваш справедливост? 
- Не съм агресивен, но съм посягал. 

Ако ти кажа, че не съм посягал, всички ще ме вземат или за луд, или за лъжец

Всеки ден се случват някакви ситуации и няма как. Въпросът е, че се старая да ги сведа до минимум тези ситуации. Опитвам се повече чисто вербално да приключа нещата, но не отстъпвам. Имам ли някакво мнение и някаква позиция, до последно ще я защитавам. 

- Защото пак се е зародил такъв стереотип - че обичате насилието, по заведенията правите винаги погром, меле…?
- Ако те накарам да цитириш имена, съм убеден, че повече от 1-2 не можеш да кажеш, а ние сме 300-400-500 човека. Лошо е да се създава такова впечатление за всички само защото два-трима са направили нещо. А като излизам по заведенията, виждам какви ли не хора да се бият. Ако ги срещнеш през деня, никога няма да повярваш, че ще направят такова нещо. Вследствие на алкохол се зараждат тези неща – кой кого погледнал накриво, пък дръпнал приятелката му… - какви ли не битовизми, които костват конфронтация. Но когато го направи боец, всички почват да казват: „Гледай го този селянин, дошъл е тук да се доказва!“. Не е вярно - аз нямам такова желание, особено пък по дискотеките. Но не им отстъпвам - стане ли нещо – не давам назад. В повечето случаи се разминава с две-три обидни думи и това е. 

Topalski_vatre2.JPG

- Коя е най-тежката ти травма – нещо, което ти е нанесло сериозни щети?
- Травми има винаги – имам 5-6 счупвания по ръцете до момента. Една от травмите включваше изваден десен лакът - това е най-ужасната травма, която съм имал. Това се случи през 2011 г. по време на тренировка, буквално 

лакътят ми се обърна на другата страна! 

Най-много травми се получават по време на тренировки. 

- Заслужава ли си това нещо, след като непрекъснато си с някакви болки? 
- За мен си заслужава, щом го правя. Доставя ми удоволствие и ме кара да се чувствам добре. Не се чувствам добре, когато не го правя. Два-три дни ако не тренирам, и се изнервям изключително много, страдат хората около мен, ставам агресивен, ядосвам се и паля много бързо. Преди, когато имах сериозна връзка и живеех с момиче, тя страдаше най-много. Всяко нещо ме дразни в хората, но вкъщи съм само с нея и даже дишането й ме дразнеше. Когато не тренирам, не се чувствам добре. 

- Посягал ли си на жена някога? 
- Не, никога, като изключим моментите, в които е позволено (смее се). Но като цяло съм против, не съм го правил това нещо. Насилието върху по-слаби не можеш да го оправдаеш по никакъв начин. 

- Ти си завършил „Индустриален мениджмънт”, което няма нищо общо с това, което правиш в момента. Защо завърши тази специалност, а не записа в НСА например?
- 18-годишен човек не е достатъчно осъзнат и няма идея какво точно ще се случва с него. Когато завършвах средното си образование, ми се стори перспективно, но после се оказа, че съм сбъркал. По диплома се водя инженер, но с времето се оказа, че е трудно приложима специалност. 

А относно НСА - за мен цялата идея е сбъркана. Това учебно заведение мога да го нарека „гробница за спортисти“. Когато момчетата дойдат 17-18-годишни от провинцията, излезли от родителския контрол, увличат се по студентския живот, което пречи на спортната подготовка. Спортистът има точно определен режим - той трябва да спи, нужно му е определено време за сън, определено време за храна. А когато започне всяка вечер да излиза по дискотеки,

се проваля абсолютно всичко

Видях много спортисти, които дойдоха в НСА и дръпнаха много назад. Някои от тях дори спряха да учат, върнаха се по родните си места, за да продължат да се развиват. Според мен НСА трябва да се учи от хора, които са към края на спортната си кариера. Когато си на 18 години, ти извървяваш един път, който още не ти е ясен. А когато си към края на спортната си кариера много по-добре почваш да осъзнаваш какво си направил, какви грешки си допуснал и си отворен да научиш нещата, които ти предоставя университетът. Те в момента учат биохимия и т.н. - неща, които не разбират и отиват колкото да вземат изпита. Ако са по-осъзнати, към 30-годишни, много по-добре ще усвоят нещата, които учат. Тези, които влизат в НСА, говоря за треньорските профили, трябва да са към края на спортната им кариера. 

- Има ли жена до теб в момента?Topalski_vatre3.JPG
- Не съм женен, дете нямам, отскоро имам приятелка. Има едно същество, което наричам „сина ми“ - това е кучето ми. Много обичам тези животни и имам българско овчарско куче. Изключителен представител на породата си и често се шегувам, че това е детето ми. 

- Какво мислиш за жени като Николета Лозанова, Андреа, по каквито обикновено се захласват спортистите?
- Повечето такива хора имат едно лице за пред камерата и съвсем друго в личния си живот. За жалост от българските популярни жени – или някой близък или приятел е имал контакт с тях, или нещо се разбира, което ме отблъсква. От светското общество рядко се случва да ме впечатли някоя. 

- Имал ли си връзка с популярна българка?
- Предпочитам да не отговарям на този въпрос (смее се). Чак известна не, но по някакъв начин станала популярна. 

Едно интервю на Красимир КРАСИМИРОВ
 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG