Столичен клошар се завива с платно за $10 хил.

Столичен клошар се завива с платно за $10 хил.

Клошар отмъкна картина, оценена за около $10 хил., след което творбата попаднала в ръцете на ром, който си покривал дървата с нея, за да ги пази от дъжд, съобщава „Монитор”.Куриозният случай води началото си от „Младост 1”, където живеели наследниците на соцреалиста Петър Дочев. Те оставили платното „Работник с лопата” на складово помещение на площадката между етажите. Там попаднал и бездомникът, който искал да се приюти на завет. Той обаче забелязал картината и я изрязал с макетно ножче от рамката й.

След като преспал, навил голямото платно на руло и изчезнал. Още същия ден мъжът се опитал да продаде картината в няколко антикварни магазини, но оттам не проявили интерес към „Работник с лопата”. Така платното се озовало срещу 20 лева у ром, който продавал всякакви боклуци на битака в „Малашевци”. Картината обаче и там не се радвала на интерес и циганинът решил да покрие старата си жигула с нея, за да не гори от слънцето.

Платното обаче хванало окото на негов мургав колега, който му го отмъкнал заедно с три други картини.

Вторият циганин също не успял да изтъргува соцтворбата и така скъпата картина се озовала в циганския квартал „Факултета”. Там мургавият антиквар бързо й намерил приложение – направил импровизирана вратичка, с която пазел дървата за чудото си от дъжд и сняг.

Докато „Работник с лопата” се прехвърляла от ръка на ръка, полицията търсела следите на платното. Малко след изчезването й наследниците на Петър Дочев сигнализирали за кражбата и така служителите на реда тръгнали да я търсят. Те видели и лицето на клошаря, което било запечатано от камера в блока. Така малко по малко стигнали до платното под циганския сайвант.

„Ако не бяха тези момчета, творбата щеше да изчезне безследно”, обяснили роднините на именития художник.

МВР е по следите и на десетки други платна, изчезнали през последните години у нас. Според експерти общата цена на творбите, задигнати само за последните години, е над 100 хил. лева. Сред изключително ценните картини е и портрет на жена, рисуван от Златю Бояджиев. Той е отмъкнат от дома на негова състудентка на столичната улица „Прага”. Полицията е по следите и на портрети на известните български творци Константин Трингов, Димитър Вълканов, Николай Ников-Ничето, Лика Янко и др./БЛИЦ

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG