Проф. д-р Връбка Орбецова: Дали ще хванем рак, зависи от храненето, не от гените ни!

Проф. д-р Връбка Орбецова: Дали ще хванем рак, зависи от храненето, не от гените ни!

Според проучвания на Световната здравна организация информираността за причините и заболеваемостта от рак е недостатъчна и затова предизвиква огромен песимизъм и нагласи за безсилие да се справим с онкологичните заболявания. Изследвания обаче показват, че само сравнително малка част от рисковите фактори, например наследствеността, са извън нашия контрол. 

“Въпреки технологичния напредък, с който толкова много се гордеем, човечеството е все по-болно. Според статистика на СЗО към 2035 г. се очаква всеки втори мъж и всяка трета жена да са болни от рак. Това означава само едно - ако не променим начина си на живот и хранене, заплашени сме от епидемия. Дали ще хванем рак, зависи най-много от храненето, а не от гените ни”, предупреждава проф. д-р Връбка Орбецова, автор на енциклопедия по интегративна медицина.

- Проф. Орбецова, защо се разболяваме от рак?
- Прекалено се материализирахме, привързахме се към материалните ценности и забравихме духовните. Не осъзнаваме нарушеното равновесие в психоемоционалното си състояние. Нараняваме се с думи, мисли, емоции. Обитаваме неестествени за гените ни условия - храна, вода, емоции, мисли. 

Работим в агресивна среда. А превенцията на рака е живот в здраве - здравословно хранене, здравословно мислене, повече позитивни емоции и разбирателство между хората. С една дума - тя е любов. Хората не се обичат, те се мразят. Дори и да не го изказват, те си го мислят, а мислите ни са материални и запълват цялото ни пространство.

От друга страна, създадоха се много храни с консерванти, стабилизатори, които объркват организма ни, блокират нормалните процеси, предизвикват възпаления, нарушават храносмилането. Тогава се появяват объркани клетки агресори с извратено поведение.

Ракът е страшен, безмилостен, арогантно агресивен, но вече има достатъчно ясни медицински доказателства, че може да бъде избегнат. Не трябва и не бива да се самоубеждаваме, че ракът е смъртна присъда.

- Достатъчно ли е само една клетка на ДНК-то ни да е увредена, за да се разболеем от онкологично заболяване?
- Увреждането на една клетка не е достатъчно, за да се развие рак. Освен онкогени всяка клетка съдържа и ген 53, който потиска развитието на тумори. Появата на рак може да е аномалия именно в ген 53.

Навици, свързани с бита ни, като тютюнопушене, стрес, обездвижване, затлъстяване, нездравословен режим на хранене, прекомерна употреба на алкохол, дрога са непосредствена причина при възникване на 70% от случаите на рак. Това означава, че онкологичните заболявания могат да бъдат избегнати в два от три случая

само като се промени начинът ни на живот

Когато по някаква причина обаче ДНК-то мутира, клетката се променя и може да се превърне в ракова. Увреждане на ДНК най-често се причинява от тютюнев дим, ултравиолетови лъчи, вируси, химикали, радиация и други мутагенни или канцерогенни фактори.

Британски учени изчислиха специфичния дял на различните фактори, които причиняват рак. Храненето се оказа на първо място с до 35%, тютюнопушенето - до 32%. Вирусите причиняват около 10% от злокачествените тумори, производствените канцерогени - 4%. 

Алкохолът е с 3% вероятност, онкологичната наследственост - с 2%. На този фон само 5% от раковите заболявания се дължат на неизвестни причини. Много неща бихме могли да променим в себе си, за да не се разболяваме.

- Какъв е процентът на смъртните случаи с генетична предразположеност?
- Около 15% от смъртните случаи поради онкологично заболяване са с доказана генетична предразположеност, но тук ясно ще кажа, че

генетична обреченост не съществува

Именно това дава шанс на превенцията на онкологичните заболявания, базирана на естествената способност на организма ни да се защитава от рака в условията на хармония със себе си и околната среда.

- Каква трябва да бъде антираковата стратегия?
- Най-малко четири подхода има антираковата стратегия - противодействие и предпазване от нарушеното равновесие в околната среда, наблюдавано от 50-те години на миналия век, както и консумация на храни с антитуморно действие и чиста вода. Необходимо е преодоляване на психоемоционалния стрес, освобождаване от страха, тревожността, агресията, негативните емоции. Не бива да се забравя стимулирането на имунитета, най-вече с природни средства, както и намаляването и

пълното премахване на възпаленията в организма ни

Човечеството в последните години с големи усилия успява да излезе от парализиращата го онкофобия и започна да прилага мащабна профилактика именно чрез укрепване на защитните сили на организма и успешното намиране на слабите места на рака. От болестта е много по-лесно да се предпазим, отколкото да се излекуваме - това е водещата аксиома в победата над онкологичните заболявания.

- Казахте, че храненето е рисков фактор номер 1, какви продукти трябва да изхвърлим от менюто си?
- Трябва да изхвърлим или силно да ограничим употребата на рафинираната бяла захар от менюто си. 

Активатори на рака са и прекомерните количества наситени и омега-6 полинаситени мастни киселини, както и растежните хормони в червените меса. Опасни са ненатуралните млечни храни, хидрогенираните и частично хидрогенираните растителни мазнини в маргарините, както и силно термично обработените храни.

- С какво е най-полезно да се храним?
- Антираковите храни действат детоксикиращо, премахват карциногените, стимулират имунната система, блокират формирането на нови кръвоносни съдове, които хранят раковите клетки, премахват възпалението. Тези полезни храни блокират инвазията на раковите клетки в структурата на околните тъкани, както и образуването на разсейки, като активират самоубийството им.

С профилактично и лечебно действие са богатите на магнезий храни - лешници, бадеми, спанак, пълнозърнести закуски. Не бива да забравяме съдържащите селен риба, морски дарове, зеленчуци, житни храни, както и източниците на каротин и витамин А - хайвер, яркоцветни плодове и зеленчуци. Много полезни са богатите на витамин С зеле, чушки, киви, шипка, цитруси. Ако в дневното ни меню се съдържат и четирите вида храни, шансът ни да избегнем онкологично заболяване е 90%.

Люба МОМЧИЛОВА

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG