Д-р Тонка Върлева: Никой не е застрахован от СПИН

 Д-р Тонка Върлева: Никой не е застрахован от СПИН

Д-р Тонка Върлева е родена през 1958 г. в Казанлък. Завършва Медицинска академия, София. В периода 1986-1994 г. придобива две специалности - епидемиология и вирусология. От 1995 г. до 2003 г. специализира в областта на здравната политика и превенцията на ХИВ/СПИН по програми на Световната здравна организация. От 2003 г. е директор на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" на Министерството на здравеопазването. Тъй като в началото на август започна националната кампания за безплатно изследване, „Всеки ден" я потърси, за да разбере какъв е актуалният ХИВ-статус на българите и какво се прави, за да бъде ограничена „чумата на 20-и век" у нас.

 

Д-р Върлева, чуват се твърдения, че българите със СПИН са над 25 000. Какъв е общият брой на регистрираните серопозитивни лица в България?

По данни на Министерството на здравеопазването носители на ХИВ в страната официално са 2169 лица, но според оценки на епидемиолози и математически модели на международните здравни организации броят на инфектираните е около три пъти по-голям. Проблемът е, че доста българи не са наясно с актуалния си ХИВ статус.

По тази причина Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" традиционно провежда лятна антиСПИН кампания, по време на която мобилни медицински кабинети обикалят големите градове, за да може всеки желаещ доброволно да се тества за наличието на този вирус. Така например 332 205 души са се изследвали за ХИВ през 2014 г. Само за първото шестмесечие на 2015 г. са направени общо 151 343 теста, а конкретно за двата месеца на летните кампании са обхванати средно около 7000 лица.

Освен лятната антиСПИН кампания обаче, която приоритетно се провежда в черноморските курорти, около басейни и търговски центрове, в централните градски части, а в последните години и в малките населени места, Програмата организира още три кампании през годината - на 1 декември, на 14 февруари и в Деня за съпричастност със засегнатите от това заболяване.

И може би тук е мястото да припомня още веднъж, че услугите, предоставяни от Програмата, която се подкрепя финансово от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, наистина са анонимни и безплатни за клиентите ни. Не се изисква документ за самоличност, нито здравна осигуровка или някаква застраховка.

 

В кои градове проблемът е най-сериозен?

По-голямата част от новоинфектираните с този вирус са концентрирани предимно в големите градски райони като София - 49 лица, Пловдив - 20 лица, Варна - 12 лица, Пазарджик - 6 лица, Бургас - 5 лица, Велико Търново и Враца - с по 4 лица, Плевен, Габрово, Добрич, Монтана и Русе - с по 3 лица. Трябва да подчертая обаче, че достъпността до доброволното консултиране и изследване за ХИВ в областните градове е значително по-висока и поради тази причина откриваемостта на тези хора е видимо по-висока там, т.е. повече се изследват в областните градове, където има разкрити лаборатории за целта.

 

Като че ли през последните години се създаде един мит, че това е болестта на хомосексуалистите. Така ли е в действителност? Виждаме, че една трета от новооткритите случаи тази година са в хетеросексуални двойки...

Епидемиологичните данни показват, че в последните няколко години се покачва броят на новорегистрираните ХИВ-позитивни в групата на мъжете, които правят секс с мъже. Това се дължи на различни причини. Една от тях е целенасочената ни работа в тази група. С мобилните медицински кабинети и в центровете за здравнообразователни и социални услуги екипите на различни неправителствени организации достигат до няколко хиляди представители на тази целева група, а и много от мъжете проявяват интерес и използват възможността да проверят своя актуален ХИВ-статус. Мисля, че за никого не е тайна, че част от мъжете в тази група имат специално отношение към здравето си и се интересуват от предлаганите възможности и услуги.

От друга страна обаче, статистиката ни за разпространение на ХИВ действително показва, че има и представители на други уязвими групи. Има немалко заразени и сред хетеросексуалните двойки, както и по кръвен път - най-вече сред наркоманите, които използват общи игли и спринцовки. Това показва, че няма застраховани от СПИН хора, а има такива, допуснали рисково сексуално и инжекционно поведение, които са засегнати от инфекцията.

 

Кой е най-малкият диагностициран пациент със СПИН?

Най-малкият пациент с ХИВ позитивен резултат е на 12 години. Инфектиран е вследствие на употреба на общи игли и спринцовки. За 2015-а данните ни пък сочат, че най-малкият новооткрит случай е с юноша на 16-годишна възраст.

 

Как ще коментирате случая с медицинската сестра, която мина през лечение в две болници, преди да установят, че е със СПИН? Не е ли редно медиците ни да бъдат тествани ежегодно, тъй като те могат да се заразят както от партньора си, така и по време на работа?

Не можем да говорим за необходимост от ежегодно изследване за ХИВ сред медицинския персонал, защото това до някаква степен може да прозвучи и като елемент на дискриминация. При изпълнение на служебните си задължения медицинските специалисти са задължени да използват универсални предпазни средства, което изключва риск за предаване на евентуална инфекция при медицински манипулации. С цел осигуряване на безопасна работна среда са разработени и редица нормативни документи, спазването на които елиминира този риск.

Групите лица, подлежащи на скринингово изследване, както и онези, на които се предлагат такива тестове, са определени в специална наредба. Говорим за кръводарители, донори на органи, тъкани, клетки, сперма и кърма, пациенти на хемодиализа, деца, които са родени от ХИВ инфектирани майки и т.н. Добре е да уточним също така, че подобни тестове се правят само след получаване на информирано съгласие на лицето.

 

Какво се прави, за да се ограничи заразата в България?

За да се постигне по-голям обхват, в страната е създадена мрежа от 19 кабинета за изследвания, както и 17 мобилни екипа към регионалните здравни инспекторати. Освен това над 50 неправителствени организации извършват ежедневна превантивна работа сред най-рисковите групи на терен или в 35-те здравно-превантивни центъра, разкрити със средства на Глобалния фонд. Мрежата от центрове дава възможност за индивидуални консултации, предоставяне на презервативи, лубриканти и информационни материали и от две години насам - водене на случай за лицата, които са особено уязвими или ХИВ-позитивни.

Създадохме и 18 младежки клуба за обучение по превенция по връстниковия подход. Със средства от Глобалния фонд се подкрепя функционирането и на 3 нископрагови метадонови програми за инжекционно употребяващи наркотици в Пловдив, Пазарджик и София.

От друга страна, редовният прием на антиретровирусната терапия (АРВ) също се разглежда като вторична превенция. Тя подобрява качеството на живот на хората, живеещи с ХИВ. Тези медикаменти намаляват количеството на вирусите в кръвта до неоткриваеми нива. По този начин възможността ХИВ-положителното лице да инфектира партньор по сексуален път се намалява значително. Важно е да се каже също така, че терапията е безплатна и достъпна за всички български граждани, които се нуждаят от нея, независимо от това дали са здравноосигурени или не.

 

Има ли интерес към безплатните прегледи? Изследват ли се и чужденци? Колко очаквате да са новооткритите серопозитивни?

Има висок интерес към инициативата и това лято. Хората вече познават мобилните кабинети и не се притесняват да изчакат реда си пред тях. Радваме се на интерес към безплатните прегледи от представители на всички възрастови сегменти - от младежи до по-възрастни хора. Безплатната кампания е отворена също така и към чужденци. Най-често те се тестват, докато отдъхват в черноморските ни курорти.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG