Къпането в Черно море стана като руска рулетка

Къпането в Черно море стана като руска рулетка

Къпането в родното море все повече заприличва на руска рулетка, алармират лекари, цитирани от „Стандарт”. Затварянето на плажа в Лозенец само удари камбаната.Дизентерия, хепатит А и чревни инфекции. Това са една нищожна част от диагнозите, които човек може да си навлече само с едно цамбурване в морските вълни в някой от курортите ни.

Край любимия на родните гъзари Лозенец здравните инспектори засякоха изобилие от бактерията ешерихия коли. Причината е ясна. В морето се вливат фекални води, и то в такива количества, че солената вода е безсилна пред бактериите. 

30-годишната пречиствателна станция край Лозенец просто вече не върши работа.
Всички го знаят от години, но си траят. Затова и всеки летовник там рискува да получи за спомен стомашно разстройство, гадене и повръщане. 

Подобни преживявания грозят и плажуващите в къмпинг "Каваци" край Созопол. Пречиствателната станция там се оказа, че изобщо не работи. Установиха го общинарите от Созопол покрай разправиите си с милионера Николай Банев, който стопанисва къмпинга.

Затова летовниците не трябва да се чудят защо стомашно-чревните инфекции ги връхлитат по-често по родното море, отколкото в съседна Гърция например.

Ако се превиваме от стомашно неразположение, причината може да са вирусни и бактериални инфекции, по-рядко паразити. Ротавирусната инфекция е най-честият виновник за острия гастроентерит. Слузно-кървавата диария обикновено има бактериални източници, обясняват лекарите.

При бактериалните диарии усложненията могат да са по-сериозни - сепсис (обща гнойна инфекция на организма, хипотермия, нарушения на съзнанието), възпаление на стави и кости, а високият фебрилитет може да доведе до гърчове.

Идеята да се избегнат рисковете от морското къпане с плацикане в хотелския басейн е неразумна, предупреждават лекарите. Рискът да пипнем вируси и бактерии дори е още по-голям. От къпане в басейни може да си докараме много лесно кожни инфекции.


Сред по-леките, но стряскащи е импетигото - след ожулване по обширна площ от кожата се появяват мехурчета, пълни с мътна течност, която се превръща в гной. Болестта е заразна и ако не се излекува напълно, са възможни усложнения.

Сред най-опасните кожни заболявания е червеният вятър, който е тежка бактериална инфекция. Заразата може да проникне в организма и през най-малки ранички. Обикновено се появява по повърхноста на кожата, богати на лимфни съдове. Протича с висока температура, отоци и възпаление на лимфните възли. В повечето случаи рецидивира. Поради големите рискове, които крие, болничното лечение е задължително.

На фона на всички описани по-горе страхотии летният грип е като малкото зло. Обикновено той протича леко, а острата му фаза преминава за 4-5 дни. През първите 3 от тях обаче е задължително да се пази леглото, да се мине на диета и да се пие много вода.

Сред полезните неща, които човек може да направи, за да се предпази максимално от всички зарази по време на лятната ваканция, е спазването на хигиена. Ръцете винаги трябва да са чисти, ако не можете да ги измиете с течаща вода, ползвайте антибактериални гелове и кърпички. 

При всяко нараняване, дори леко одраскване от мида, вземете мерки със съответните антибиотични пасти и спрейове. А за младите родители - в никакъв случай не водете на море бебета по на няколко месеца - рискувате почивката ви да завърши в болница с тях. /БЛИЦ

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG