Най-красивата учителка в България година след славата

Най-красивата учителка в България година след славата

Преди година една българска учителка придоби световна популярност с красотата си, след като нейнаснимка как извежда първокласниците на 15 септември се появи в интернет.

Реакциите в българските медии и общество бяха от крайно отрицателни и цинични до положителни и похвални. 

Ден след началото на новата учебна година OFFNews се срещна със Силвия Зубева от столичното 119 СОУ "Академик Михаил Арнаудов", за да разбере как ѝ се отразиха 15-те минути слава и какви са мотивите на един млад и образован човек да стане учител.

Кои бяха най-неприятните моменти от фурора миналата година?

Най-неприятните моменти бяха коментарите, които бяха доста негативни, доста цинични. Мен не ме засегнаха толкова, колкото близките ми, които се почувстваха много зле и много обидени от някои от тях. Имаше тормоз по телефона, имаше дори коментари по медиите.

 

А сега разпознават ли Ви хората, има ли интерес за това да си записват децата при Вас?

Наплив за нашето училище винаги ще има, тъй като сме от елитните в града, и не смятам, че аз съм причината за това, по-скоро са доброто име на училището и професионалистите, които работят тук.

 

Казахте, че не искате да се акцентира върху външния Ви вид, а върху качествата Ви на преподавател. Според мен е много важно и това, че сте млада, тъй като преподавателите в България под 30-годишна възраст са по-малко от 3% от общия им брой. Какво Ви накара да станете учителка?

Надявам се, че положението в България относно възрастовата граница на учителите ще се промени и повече млади хора ще започнат да практикуват професията. Колкото до мен - любовта към децата ме накара да стана преподавател и то точно на най-малките деца, защото те са най-невинни и най-добри създания. Мечтана професия.

 

Самият аз съм имал млади преподаватели в училище и съм познавал такива, които обаче след година-две напускаха, какво може да ги накара, ако това не е мечтаната работа, да продължат да я вършат?

Мотивацията за мен лично идва от обичта към децата, резултатите и постиженията, които постигаме всеки ден, защото при малките деца започваме от нулата, даваме им старт в живота, научаваме се заедно да пишем и четем - и резултатите, които постигаме, са много бързо видими. Относно заплащането - не е тайна, че е наистина ниско, но се надяваме това да се промени.

 

Достатъчно ли е предвиденото от министър Танев увеличение на заплатите със 70 лв.?

Добро начало е. Достатъчното е различно за всеки.                                    
 

Завършили сте неотдавна Педагогическия факултет на СУ, отговаря ли на истината впечатлението, че много от студентите там са приети с ниски балове и излизат слабо подготвени?

Не съм съгласна с Вас, в Педагогическия факултет на СУ работят професионалисти, които са на световно ниво. Ако някой е отишъл там - както навсякъде,- за да натрупа знание и опит, ще го направи. Може да се е записал икономика в УНСС например и после пак да не може да се занимава с това. Няма как един учител да практикува тази професия, ако не е подготвен, но също така и ако не я върши с обич и желание.

 

Какви са плюсовете и минусите на учителската работа?

За горен курс не мога да изкажа мнение, защото нямам досег, но в начален курс работата е по-спокойна, децата са по-малки, изграждаме си навици за обучение и възпитание и с тях се работи доста по-лесно.

 

Изискват ли родителите твърде много от учителите, вместо да го правят от децата си?

Специално с родителите на моите ученици работим в екип, уважаваме се взаимно и всичко се прави, за да може децата да се чувстват комфортно и да добиват знания. Родителите са много важна част от този възпитателен процес и не може без тях.

 

Колко важна е ролята на преподавателя в начален курс?

В начален курс ролята на учителя е главна, тъй като тогава се изграждат навиците на детето и се формират моделите на бъдещото поведение.

 

Може ли той да бъде единствения държан отговорен за възпитанието и образованието на децата, защото много родители изглежда, че прехвърлят основната тежест именно на него?

Няма как отговорността за обучението и образованието да пада изцяло върху учителите, пак казвам - трябва да се работи съвместно с училищното настоятелство, с директора и родителите като активна част от процеса.

 

Бихте ли посъветвали повече млади хора да работят в тази сфера?

Да, препоръчвам да стават повече хора учители, защото наистина има голямо удовлетворение от работата.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG