ТЪРСИ

Оксана Хорват-Станчева: Иван знаеше, че ще умре! и ми го каза!

Оксана Хорват-Станчева: Иван знаеше, че ще умре! и ми го каза!

Оксана Хорват-Станчева е вдовицата на известния астролог Иван Станчев. Двамата се запознават в Германия по времето, когато той е държал ресторант там. Още на първата им среща Иван предлага на Оксана да й направи хороскоп, а по-късно й предлага и… брак. Тя приема. Не след дълго се ражда и дъщеря им Анаис. Тя е само на 2 годинки и половина, когато баща й умира от лимфом - болест, която протича извънредно бързо.

Иван Станчев си отиде от този свят през 2007 г. А ето какво споделя съпругата му за тежестта на времето и спомените:

 

- Оксана, прогнозите на съпруга ти Иван Станчев винаги ли бяха точни?
- Иван винаги е твърдял, че астрологията е наука - нито е бил магьосник, нито е имал някаква дарба. Това е нещо, до което е достигнал по рационален път. В процеса на работата си обаче е успял да развие такава невероятна интуиция, че някои от хороскопите му са се оказвали тотални попадения. С други колеги астролози дори сме гледали тези негови хороскопи и сме се чудели откъде е усетил това, как е стигнал до него. Абсолютна дарба – и въпреки това Иван винаги го обясняваше като натрупан опит и развита професионална интуиция. Така че неговите прогнози надхвърляха чисто математическите подходи в астрологията, но той не гледаше на тях като на някаква дарба, спусната отгоре.

- Имал е среща като малък с Ванга – вероятно тя е била определяща за пътеката му на астролог впоследствие?
- Разказвал ми е, че още като много малък е ходил при Ванга и тя му е казвала: „На баба астролога, на баба астролога!”. Той първоначално не е вярвал изобщо в астрологията, даже и мислел, че това е пълна глупост. 

Имал е дори период, в който е искал да докаже като математик, че наистина това са глупости. 

Докато се е опитвал обаче, е навлизал все по-дълбоко в материята и е разбирал, че е пълно със смисъл, не с глупост. Глупости има тогава, когато има свободни интерпретации за звездите. Разбрал е още тогава, че това е една много сериозна наука. Самата аз в началото, когато се запознахме, подхождах много скептично, по същия начин, както го е направил и той първоначално. Даже веднъж му бях казала така: „Добре, ти си интелигентен човек, 

как може да се занимаваш с такива глупости?” 

Но когато се запознах с астрологията и видях за какво става дума, нямаше как да отрека очевидното. Дори не съм предполагала, че ще се занимавам активно в тази посока. Но ето, че точно така се случи. Иван ме беше помолил да продължа да се занимавам и с астрологията - и първоначално аз го възприех като нещо, което правя в негова памет. А сега дори разработвам едно съвсем ново направление, което ще обедини психотерапията и астрологията.

- А колко близки бяха Иван Станчев и Ванга?
- Знам само това, което съм чувала от него, но и от други хора. Казвали са ми например, че Ванга се е зареждала много от Иван.

- Дали Ванга е знаела за болестта му? Споделял ли е с вас за такъв разговор?
- Отиде си наистина много рано, но явно е изпълнил мисията си на тази земя… Не знам дали Ванга го е предупреждавала, никога не го е коментирал. Но той си знаеше, че ще си отиде рано от този свят.

- Как така си е знаел?!
- В нашите разговори в дните и седмиците, преди да си отиде, ми казваше, че го знае. Знае, че ще си отиде рано от този свят. Но дали го е предчувствал или видял преди това в хороскопите си, не знам… Но това е величието на един човек – да знаеш нещо подобно и да го приемаш спокойно. Знаел е, че няма да е дълго тук, а нито се озлоби, нито се затвори в себе си, даже напротив – раздаваше се докрай.

- И за вас не е било никак лесно да чуете нещо подобно…
- (въздъхва) 

Само аз си знам какво ми коства това

Той ми го каза директно. И аз… аз просто нямам друг избор.

- При първата ви среща знам, че той веднага е поискал да ви направи хороскоп – тогава още не сте гледали сериозно на тези неща…
- Да, точно така беше и… наистина всичко позна! Абсолютно всичко! Това ме накара и да му повярвам много по-бързо, отколкото може би иначе щеше да стане. После по същия начин ми предложи и брак – без много умуване. Явно го е чувствал силно. Държеше се с мен още от самото начало на нашите взаимоотношения така, сякаш се познаваме цял живот.

- Като дете сте живели само на 80 км от украинския град Чернобил, който е бил евакуиран през 1986 г. заради голямата авария в АЕЦ „Ленин”....
- Всичко си спомням. Бях на 8 годинки тогава. Живеех в село Прудок, в Беларус. Това лято ходих в родното ми място. Преди имах пречки, свързани с документи, които не ми позволяваха да ходя там. А имам близки – моята майка Олга Хорват е там. Чувахме се по скайп в интернет. Но това вече отмина, сега няма проблем.

- „Трябва дъщеря ни да израсне в България”, казва Иван Станчев малко преди да си отиде от този свят. Как е дъщеричката ви днес?
- Да, точно така. Тя е добре. Имам моменти, когато много се натъжава, когато слуша как хората говорят в спомени за баща й, друг път пък се радва много, гордее се, че има такъв баща. Като всяко дете преминава през различни етапи.

- На колко годинки стана тя?
- На 11 е. И наистина е човекът, който ме крепи да бъда силна духом. Вярвам, че Иван ни помага отгоре. Имала съм моменти, в които съм получавала в сънищата си знаци от него, друг път под формата на предчувствия. 

- Направи ми впечатление преди малко, когато казахте, че въпреки че е знаел, че ще си отиде рано от този свят, Иван не е бил нито озлобен, нито затворен човек. А как му понасяха слуховете?
- Ядосваше се, избухваше, но много бързо му минаваше. Като всеки нормален човек е реагирал по-остро, защото се тиражираха абсолютни глупости, но не му влияеха като цяло. Не го промениха, бяха по-скоро моментни реакции на гняв. 

Слуховете за различната му сексуална ориентация тръгнаха заради кафенето до БНТ, което държеше. Там са се събирали, доколкото знам, много гей хора и така е тръгнал слухът. Но неслучайно точно в България я има тази поговорка – като кажат, че сестра ти е еди-каква си, доказвай, че нямаш сестра (смее се). 

- В едно интервю отпреди години споменавате, че Иван Станчев е бил изнудван за пари от Ицо Петрофф. Цитатът е: „Ицо Петрофф изнудваше Иван за 50-100 лева. Бях свидетел на това. Бяхме цяла компания и Иван включи телефона си на високоговорител да се чува в кафето. Той му се обади: „Дай ми 100 лв., че ще пусна слух, статия, че си гей и еди-какво си...”.
- Точно такава беше ситуацията, да, но е минало. Факт е, да, но няма да коментирам такива гнусни неща, каквато е постъпката му. Нито познавам този човек, нито съм го виждала някъде. И не очаквам извинение от него. Всеки си трупа своята карма.

- Мислели ли сте някога да живеете с дъщеричката си извън България?
- Аз обичам България. Обичам и хората тук. Не съм сигурна обаче дали ще остана завинаги или задълго в България. Има определени неща, които трябва да свърша, дори и спрямо паметта на Иван – това, което съм му обещала, но не съм се закотвила тук. Не се знае… след няколко години може би няма да съм в България.

......................................
ДОСИЕ 


Иван Станчев е роден на 19 септември 1968 г. в село Струмяни близо до Сандански. Завършва микроелектроника в МЕИ, както мениджмънт и реклама, но не работи и един ден това, което е учил. 

Топматематикът Иван се противопоставял на идеята да стане астролог, защото смятал, че това е лъженаука. На 18 години започва да я изучава, като целта му е да намери пропуски, за да докаже, че астрологията е „пълна измишльотина”. Но колкото повече се запознавал с принципите й, толкова повече се убеждавал в тяхната истинност и универсалност. 

Постепенно амбицията му преминава в това да докаже, че астрологията е наука с дълбоки корени. Разработва дори свой собствен метод за прогнозиране на събитията, в основа на който поставя математически модел – И.С.- Метод (Иван Станчев - Метод). През 2000 г. издава първата си книга - „Астрология”.

Приет е в Американския съюз на астролозите. През същата година печели световно състезание в Сингапур за най-висок коефициент на интелигентност. През 2004 г. завършва курс по психоанализа в СУ, а година по-късно записва и магистратура по психология на управление. 

През 2003 г. Иван Станчев издава втората си книга „Анализирайте хороскопа си сами”. Започва работа и в предаването „На кафе” по Нова телевизия. 

По същото време започва интензивно да преподава астрология, основава и собствена школа. Година по-късно основава Съюза на българските астролози и става негов председател. През 2006 г. издава третата си книга „Хранене според звездите”, хонорара си за която дарява за благотворителност. След кратко, но тежко боледуване от лимфом си отива от този свят на 30 септември 2007 г.

Едно интервю на Анелия ПОПОВА

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG