Д-р Ст. Кирилов, гл. експерт в ДНП „Рила“: Резултатите от изпълнения европроект са добра основа за бъдещото развитие на НП „Рила“

Д-р Ст. Кирилов, гл. експерт в ДНП „Рила“: Резултатите от  изпълнения европроект са добра основа за бъдещото развитие на НП „Рила“

Дирекция „Национален парк Рила“ приключва изпълнението на проект "Устойчиво управление на Национален парк Рила І-ва фаза“. Той се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.". Общата стойност на проекта е 17 609 845,96 лв. Средствата от Европейския фонд за регионално развитие са в размер на 14 968 369,07 лв., а 2 641 476,89 лв. е националното съфинансиране. Всички дейности трябва да приключат до 31.10.2015 г.

За развитието на НП „Рила“ и една от основните дейности на проекта - Възстановяване на естествени и полуестествени тревни формации от умереноконтинентални ерикоидни храсталаци върху ерозирани площи в циркуса на Седемте рилски езера разказа пред E79news д-р Стефан Кирилов, главен експерт в Дирекция „Национален парк Рила“

 

Д-р Кирилов, разкажете накратко за НП „Рила“ и неговата роля в екосистемата?

 

Най-красивите части на Рила планината са обявени за защитени територии - Национален парк „Рила" и Природен парк „Рилски манастир". Национален парк „Рила" е обявен за такъв на 24 февруари 1992 г. с цел да се запазят естествени комплекси от саморегулиращи се екосистеми и присъщото им видово разнообразие, местообитания на редки и застрашени видове и съобщества, характерни и забележителни пейзажи и обекти на неживата природа, имащи световно значение за науката и културата. Паркът има обща площ от 81 046 ха и е най-големият от трите национални парка в България, както и един от най-големите в Европа.

Освен на богатото си биоразнообразие, Паркът дължи своята изключителна популярност и привлекателност на прекрасните върхове, реки и езера, намиращи се в него, които винаги са били описвани с възторг и преклонение от хилядите туристи, планинари и посетители. Водите на Рила са едно от най-големите й богатства. Не е случайно и името на планината „Роула", дадено й от траките, което означавало „водна планина". По-късно то е било видоизменено от славяните в „Рила".

Национален парк „Рила" е една от най-богатите вододайни зони на Балканския полуостров. От парка извират едни от най-пълноводните и дълги реки на Балканите - Искър, Марица и Места. През Националния парк минава главният вододел на Балканите.

 

Бихте ли очертали проблемите на парка, които решихте с този мащабен проект по ОП „Околна среда 2007-2013 г.“?

 

Един екологичен проблем в Национален парк „Рила" е свързан преди всичко с опазване на водните ресурси в езерата от циркуса на Седемте рилски езера, както и опазване на местообитанията в и извън циркуса.

Важен проблем е и ограничаването на негативните последици от рекреационната дейност. Във връзка с решаване на проблема Дирекция „Национален парк Рила" реализира Проект „Устойчиво управление на Национален парк „Рила" I ва фаза" финансиран от ОПОС 2007-2013 г, в който бяха включени дейности за опазване някои местообитания в циркуса на Седемте рилски езера.

В периода август 2014 г. до 30.09.2015 г. в изпълнение на Проекта бяха реализирани дейности по възстановяване на естествени и полуестествени тревни формации от умереноконтинентални ерикоидни храсталаци върху ерозирани площи в циркуса на Седемте рилски езера.

 

А какви са основните цели на тази дейност по проекта?

 

Основната цел е опазване, поддържане и където е необходимо възстановяване на различни местообитания чрез регулиране на числеността на видовете Ranunculus aquatilis и Sparganium anguastifolium. Основна цел е опазване и поддържане на езерни екосистеми чрез намаляване на биогенното замърсяване и редуциране на числеността на видовете Ranunculus aquatilis и Sparganium anguastifolium". С цел увеличаване и подобряване популацията на уникалния рилски ендемит божествена (рилска) иглика Primula deorum в рамките на Проекта се реализира дейност „Подпомагане на възможността за размножаване на Primula deorum чрез семена в циркуса на Седемте рилски езера". Описаните дейности имаха за цел да се извършат еко и био проучвания и изготвяне на технически проекти за възстановителни дейности в местообитанията.

Бихте ли очертали някои по-конкретни резултати, които успяхте да постигнете?

 

Бяха извършени възстановителни дейности в местообитанията, заложени в техническия проект. По продължение на туристическите пътеки в циркуса бяха изработени и монтирани на терен табели даващи информация с текст и снимки, както за циркуса и езерата, така и за биоразнообразието. Изработени, импрегнирани и поставени са на терен дървени скари, мостове, табели, изградени са две погледни места. Във всички участъци са изработени противоерозионни съоръжения. Заложени са площадки за мониторинг на ерозионните процеси и е изработена Методика, която да бъде ползвана от експертите и служителите на Националния парк, с цел взимане на управленски решения.

От направените анализи на състоянието на макрозообентосните съобщества от устията на езерните потоци на Седемте рилски езера се даде оценка на състоянието на водите, изтичащи от езерата. От събираните макрозообентосни проби от устията на езерните потоци от езерата: Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Долното бе определен таксономичния състав в тях. Бяха изчислени структурни индекси, биотичен и трофичен индекс. Направена беше оценка на екологичното състояние на устията на езерните потоци от Седемте рилски езера според макрозообентосните съобщества. Определени бяха индикаторни видове за олиготрофни и еутрофни води.

Проведените еко и био проучвания доведоха до следните изводи:

Засиленият туристически  поток оказва  силно  негативно   влияние   върху   езерата   и   сухоземните   местообитания.

Необходими са консервационно-реставрационни мероприятия, както в близост до туристическите пътеки така и в три от седемте езера (Трилистника, Рибното и Долното). Необходими са дейности по изграждане на буферна зона по бреговете на останалите четири езера.

 

По какъв начин ще се справите с тези проблеми?

 

Необходими са спешни реставрационни дейности в езерата Трилистника, Рибното и Долното. Освен водната растителност, следва да се отстрани и част от тинята, която е нетипична за ледниковите езера и се е появила в резултат на ерозията и изградените назад в годините преградни стени на езерата. И още - изграждане на буферна зона чрез насаждения от клек, с цел ограничаване на ерозията и вток на биогени от почвата. Движението на туристите и посетители на езерата трябва да се извършва само по маркираните туристически пътеки, с цел намаляване на почвената ерозия и неунищожаване на местообитанията. Изграждане на водопречиствателни съоръжения в планинските хижи в района.

 

Седемте рилски езера са доста посещавана туристическа дестинация. Как смятате да се справите с „недоброжелателните“ туристи?

 

Засилен контрол от страна на Дирекция „Национален парк Рила" на територията на Седемте рилски езера. Административни наказания за туристите, които се отклоняват от маркираните пътеки. Въвеждане на квоти за лагеруващите туристи на база оценка на въздействието върху околната среда. Изграждане на трайни информационни табели с ясни указания за спазване на законно приетите норми и мерки и при неспазването им налагане на съответните административни санкции на нарушителите. Създаване на система за мониторинг на консервационно значимите видовете и съобщества и анализ/оценка на влиянието на човешката дейност в районите на мониторинга.

 

Ако Вие – като експерт в тази област, трябва да направите оценка на постигнатото по тази дейност от изпълнението на проект „Устойчиво управление на Национален парк Рила I-ва фаза“, каква ще бъде тя?

 

100 процента положителна. Освен всичко, което е видимо и може да се ползва директно от туристите, постигнахме много и чрез направените еко и био проучвания. Сигурен съм, че това ще ни даде една прекрасна основа за последващо опазване и управление на защитената територия.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG