Красимир Андонов: Дирекцията на Национален парк "Рила" приключва успешно мащабен проект за устойчиво управление на защитената територия

Красимир Андонов: Дирекцията на Национален парк

На финала е изпълнението на проекта "Устойчиво управление на Национален парк Рила І-ва фаза", изпълняван от дирекцията на националния парк в Благоевград. Той се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.". Общата стойност на проекта е 17 609 845,96 лв. Средствата от Европейския фонд за регионално развитие са в размер на 14 968 369,07 лв., а 2 641 476,89 лв. е националното съфинансиране. Всички дейности трябва да приключат до 31.10.2015 г.

За постигнатите резултати в този мащабен проект разказа пред E79news директорът на дирекцията на НП "Рила" в Благоевград Красимир Андонов.

 

Г-н Андонов, какви са основните цели и задачи на този мащабен проект?

 

Проектът "Устойчиво управление на Национален парк Рила І-ва фаза”, с който дирекцията на НП "Рила" стана бенефициент по Оперативна  програма "Околна среда 2007 – 2013 г." има за цел да подпомогне устройството и управлението на защитените територии Национален парк "Рила" и резерват "Риломанастирска гора".

Основните задачи на проекта са свързани с поддържащи и възстановителни дейности в гори, земи и водни площи, посетителска инфраструктура и капитално строителство, интерпретация и образователни програми, планиране и оптимизация на управлението. В изпълнение на проекта дирекцията на националния парк е сключила 20 договора с външни изпълнители за реализиране на заложените дейности.  Всички договори ще бъдат изпълнени до 30 октомври 2015 г., когато приключва и изпълнението на проекта.

 

Бихте ли очертали някои по-конкретни резултати от осъществените дейности?

 

По проекта бяха изпълнени възстановителни дейности в гори, земи и водни площи. С изпълнението им дирекцията на националния парк "Рила" проучи плътността на популациите на глациалните реликти врабчова кукумявка и пернатонога кукумявка. Бяха картирани местообитанията на тези два консервационни вида. Също така бяха набелязани мерки за опазване на видовете и техните местообитания.

С цел създаване на изкуствени условия за гнездене на видовете на места с липсващи хралупати дървета бяха поставени къщички в непосредствена близост до местообитанията. Бяха изпълнени и мерки с цел възстановяване на природни местообитания от мрежата "Натура 2000" като "Предходни блата и плаващи подвижни торфища", "Богати на видове картълови съобщества", "Алпийски и субалпийски варовикови тревни съобщества", "Храстови съобщества с Pinus mugo", както и опазване и поддържане популациите на локалния ендемит божественна /рилска/ иглика. Изпълнени са и мерки за опазване, поддържане, а където е необходимо, и възстановяване на езерни екосистеми в районите с най-много присъствие на туристи.

 

Кои са тези райони и как се отразява присъствието на голям брой туристи върху защитените територии и биоразнообразието?

 

Това са районът на хижа "Мусала" и подстъпите за връх Мусала /Ледено езеро/, районът на х. "Мальовица" и подстъпите за вр. Мальовица /Еленино езеро/ и целият циркус на Седемте рилски езера.

В резултат на антропогенния натиск в посочените райони имаше много ерозирали участъци и най-различни типове местообитания бяха нарушени. Възстановяването на нарушените местообитания беше една от най-трудните задачи, които дирекцията трябваше да реши, тъй като докато бяха изпълнявани дейностите, имащи за цел минимизиране на ерозионния процес, туристите преминаваха по туристическите пътеки, в които се извършваха реставрационни дейности.

В еталонни участъци на някои от Седемте рилски езера /Долното, Рибното и Трилисника/ бяха заложени площадки, където механично беше премахната висша растителност. Целта е да се създадат площадки за мониторинг, където през следващите години дирекцията ще има възможност да наблюдава доколко полезно е механичното премахване на висшата растителност, както и през колко година да бъде извършвана такава дейност. В езерата Бъбрека и Близнака беше извършено цялостно премахване на Ranunculus aquatilis, с което отново се дава възможност за мониторинг в развитието на вида, както и ползата от механичното му премахване.

В резултата на това дирекцията на парка ще има възможност да наблюдава как се развиват видовете в следващите години и какви мерки трябва да се предприемат за езерните екосистеми.

За дейностите, свързани с възстановяване на различни типове местообитания, дирекцията на националния парк "Рила" ще ползва двете методики за мониторинг на олиготрофни езера и на ерозирали терени с нарушени местообитания, разработени от изпълнителите на проекта. Служители на дирекцията бяха обучени за работа с двете методики. За подпомагане на възможностите за размножаване на Primula deorum бяха засети семена около ез. Близнака. С цел намаляване на засушаванията в резултат на антропогенния натиск от засиления туристопоток в циркуса бяха сложени защитни съоръжения в районите, където е засятата рилска иглика. За решаване на управленски цели на дирекцията в рамките на проекта бяха направени и 69,5 км противопожарни просеки.

 

По какъв начин популяризирахте извършеното и какво направихте, за да се осигури по-широко обществено участие при осъществяването на проекта?

 

Предстои приемане на актуализиран план за управление на Национален парк "Рила" за следващия десетгодишен период. След анализ на първия план за управление на защитената територия и извършване на теренни дейности, заложени в утвърденото от министъра на околната среда и водите задание, получените резултати бяха подложени на обществено обсъждане. На обществено обсъждане беше подложен и Планът за управление на резерват "Риломанастирска гора" след теренни проучвания на флората, фауната и абиотичните показатели. Изработва се ГИС /Географска информационна система/ - базирано приложение към системата за наблюдение на биоразнообразието в парка и резерват "Риломанстирска гора". Чрез пресконференции се постарахме всяка една дейност по проекта да бъде представена и чрез медиите.

 

Образованието е в основата на опазването на природата, какво бе свършено в тази насока?

 

С дейностите за интерпретация и образователни програми дирекцията на националния парк успя да изпълни едни от водещите задачи, имащи за цел да популяризират защитените територии и да създадат набор от екологични знания и познания сред обществото. Бяха подготвени, организирани и осъществени различни екологични образователни програми. Шест от тях бяха свързани с природозащитно образование и интерпретация, организирахме и зелени училища, и образователни програми за учителите от общините около националния парк. В резултат беше изготвено и ще бъде отпечатано методическо ръководство и сборник с добри практики. Предстои издаване и на пакет от информационни, образователни и рекламни материали за Национален парк "Рила" и резерват "Риломанастирска гора" на български и английски език, представящи биоразнообразието на парка и резервата, специализирани маршрути. И още - листовки, дипляни, календари, плакати, определители, журнал, книги, албуми, туристическа карта, филм, папки, стикери, пинове, картички, тениски, кърпи и други.  Те  ще се използват за популяризиране на НП "Рила" и резерват "Риломанастирска гора" в организирани информационни кампании, работни срещи и обучения, образователни програми, пресконференции, учебни посещения, туристически изложения и борси в страната и чужбина.

 

Бихте ли разказали по-подробно за 3-D презентацията на защитените територии и техните забележителности?

 

Да, потърсихме по-атрактивно и модерно представяне, и неотдавна в Благоевград показахме 3-D модел за презентация на Национален парк "Рила" и резерват "Риломанастирска гора". Идеята е защитената територия да бъде представена по лесен и атрактивен начин, основно сред ученици. Със специално изработен филм, представящ национален парк "Рила" през различните сезони, обществото ще има възможност да се запознае с природните дадености на парка и резервата . Чрез изработения 3 D-модел презентация те ще станат разпознаваеми за широката общественост със своето биологично разнообразие, ландшафт и различни туристически обекти и атракциони. Моделът ще бъде достъпен в интернет. Потребителите ще могат да използват интерактивната презентация както за запознаване с биоразнообразието и забележителностите на националния парк, така и като туристически гид. Посетителските информационни центрове на парка ще разполагат и с постоянни експозиции и интерпретативни модули и табла. С обособяване на специализирани кътове за интерпретация за кафявата мечка, дивата коза, рилската иглика и глухаря посетителите на центровете ще могат да се запознаят с биологията, екологията и поведението на тези консервационно значими видове.

 

 

Споменахте посетителските центрове. Какво бе направено за развитието и модернизирането на посетителската инфраструктура на територията на парка?

 

Най-разнообразни дейности се изпълниха и изпълняват за подобряване на посетителската инфраструктура и за ново капитално строителство. В периода на изпълнение на проекта беше извършен ремонт на три контролно-информационни пунктове, на един посетителски център и прилежаща инфраструктура към тях, както и тяхното обзавеждане. Бяха обезопасени лятната и зимната туристически пътеки от заслон "Ледено езеро" до връх Мусала, чрез подпорна стена, направа на стъпала по лятната пътека и обезопасяване със стоманени въжета, поставяне на липсващи метални колове с циментова основа, боядисване на коловете по зимната пътека. Бяха ремонтирани мостове и пътища, силно разрушени основно от водна ерозия в различни части на парка. Извършва се обновяване и ремонт на съществуващи специализирани маршрути, адаптирани за хора с увреждания. Подменят се инфраструктурни елементи, изграждат се атракциони и погледни места за наблюдение на защитени видове птици, растения и стари дървесни видове. С изграждането на тези обекти дирекцията на националния парк ще даде възможност на посетителите на парка за алтернативни начини за запознаване със защитената територия - преминаване с кон или велосипед, където е възможно, за освобождаване на натоварени от туристическо присъствие местообитания. Изгражда се и модерен посетителски-информационен център близо до територията на НП "Рила" в гр. Самоков. С изграждането на центъра дирекцията ще даде възможност за достъп до националния парк в "градска среда", а с монтирането на интерпретативните модули ще се представя по атрактивен начин биоразнообразието и ландшафта в парка. Подобни посетителски информационни центрове ще има и в Благоевград, и в Курортния комплекс "Семково", и край град Белица. Центровете ще разполагат със зали за презентации и обучение на организирани групи посетители, както и обособени места за експозиции и интерактивни образователни модули с разнообразна тематична насоченост, свързани с уникалната природа на НП "Рила".

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG