В опасност ли е България след кървавия ад в Париж? Грешка ли е, че приемаме бежанци? Вижте как отговори министър Митов пред медията ни

В опасност ли е България след кървавия ад в Париж? Грешка ли е, че приемаме бежанци? Вижте как отговори министър Митов пред медията ни
Поредицата от терористични актове в Париж потопиха Европа в траур. Извергите от "Ислямска държава" потопиха в кръв столицата на Франция и поставиха на дневен ред сигурността на Стария континент.

 

Премиерът Бойко Борисов свика Оперативен щаб часове след трагедията. По горещата  тема разговаряме с Даниел Митов, министър на външните работи.

 

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

 

- Г-н Митов, има ли опасност за България след терористичните атентати
в Париж и какви мерки предприема правителството превантивно?
- Няма  непосредствена заплаха за страната ни. Въпреки това обаче
правителството активира Оперативния щаб по въпросите на сигурността и миграцията в разширен състав.
Както знаете за съжаление там загина и българин с двойно-френско и българско гражданство. И аз искам да поднеса своите най искрени съболезнования на близките на всички загинали в терористичните атаки. 
България е  шокирана от жестокостта и бруталното посегателство върху мирни граждани и категорично осъждаме всяка форма на тероризъм.
Солидарни сме с френския народ  в този изключително тежък момент.

 

- Застрашена ли е сигурността на Европа в контекста на случилото се в Париж?
- Анализът на последните събития констатира, че системата за сигурност в Европа е застрашена. За страната ни няма данни за конкретна, непосредствена заплаха. Но съществуват потенциални рискове за усложняване на обстановката.
Именно заради това МВР и другите ангажирани структури направиха план и незабавно задействаха група специфични мерки.

 

- Какви са тези мерки?
- Повишава се нивото на мерки за сигурност;
- Засилва се нивото на граничен контрол на външните граници;
- Засилва се полицейското присъствие на територията на цялата страна; 
- Засилва се контролът на транзитния трафик на автомобили и на лица, преминаващи през територията на Република България;
- Засилва се обезпечаването на масовите мероприятия и стратегически обекти, и на обекти със съсредоточаване на голям брой хора.
Отделно от това МВнР
Препоръчва на българските граждани, при възможност, да преосмислят своите планове за пътуване във Франция, съобразно променената ситуация.

 

- Според вас достатъчни ли са мерките взети на заседанието на щаба с участието на премиера Бойко Борисов в събота?
- Мисля, че от самото начало на бежанската криза България реагира адекватно както с охраната на границите си, така и с адекватни предложения за справяне с проблема. 
Ние сега, особено в такава ситуация, не можем да си позволим да гадаем. Премиерът не случайно нарече атентатите нов 11 -ти септември. Светът ни показва, че няма сигурни и несигурни неща в днешно време. И никой не е застрахован. Ние знаем само, че тероризмът няма да победи. И ние няма да позволим да победи. 

 

- Грешка ли е, че България приема бежанци и ще ревизираме ли политиката по отношение на чужди граждани на наша територия? 
- Разбира се, че не е грешка. Бежанците са хора, които бягат от война и ние трябва да направим всичко възможно, за да им помогнем. Но трябва да гарантираме, че няма да се инфилтрират хора, свързани с радикални елементи.
Много важно е Европа да разграничава икономическите мигранти от бежанците. И аз мисля, че общите решения в тази посока, и в посока на решаване на проблема с първоизточника на бежанската криза, скоро предстои.
 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG