ТЪРСИ

Бизнесменът Спас Русев от Лондон за сделката на 2015 г: Минахме през 28 кръга на търга! "Виваком" ще продължи да е доминиращ лидер в телекомуникациите!

Бизнесменът Спас Русев  от Лондон за сделката на 2015 г: Минахме през 28 кръга на търга!

Бизнесменът Спас Русев спечелил търга за акциите на "Виваком" с оферта от 330 млн. евро. До продажбата се стигна, след като акционерите не успяха да върнат мостов заем от 150 млн. евро, отпуснат от руската банка ВТБ Кепитъл.

Парите трябваше да бъдат възстановени на 22 май 2015 г. След като банката изчака 6 месеца след крайния срок, в края на октомври "ВТБ капитал" обяви, че пристъпва към продажбата на телекомуникационния оператор БТК, опериращ под търговската марка „Виваком".

В крайната фаза на търга освен Спас Русев участва и Greek Olympia Group на гръцкия бизнесмен Панос Германос. Фондът за гарантиране на влоговете също следи развоя на сделката, тъй като институцията очаква възстановяването на 150 млн. евро, които са изтекли от КТБ в посока към телекома.  С тази сума - пари на вложители на банката, се смята, че е бил закупен делът на Цветан Василев в дружеството.

 

Агенция ПИК се свърза със Спас Русев в Лондон, само няколко часа след сделката.

Интервю на Ивайло Крачунов

 

- Г-н Русев, очаквахте ли, че цената на "Виваком" ще достигне близо 11 пъти по-високо ниво от първоначално обявената?

- Не съм очаквал, но това е смисъла от провеждането на един търг, където не субективния, а обективния фактор определи каква да бъде цената. Това е пазарът.

 

- Кога започна наддаването?

- Търгът започна в 9 ч сутринта в четвъртък и приключи около полунощ.

 

- Как се водят преговори в продължение на близо 15 часа, имахте ли почивки между отделните етапи?

- Нямаше почивка. Всички участници в търга бяха настанени в отделни стаи. На всеки 30 минути се подаваше оферта. Преминахме през 28 кръга.

Офертите се подаваха до тогава докато един от участниците не се откаже.

 

- Кое се оказа решаващо за победата в търга?

- Решаваща се оказа по-високата цена. Можеш да приложиш определена тактика, но в крайна сметка печели този, който оферира с по-висока сума.

 

- Казахте, че по време на търга с другите участници сте били в отделни стаи. Успяхте ли след края на наддаването да се видите с основния ви конкурент Германос и да си стиснете ръцете?

- Не. Нямахме тази възможност. Нито съм видял участниците, когато са пристигали, нито когато са си тръгвали. Никакъв контакт не сме имали.

 

- Очаквате ли, че след изясняване на собствеността "Виваком" да се превърне в лидер на пазара за телекомуникационни услуги?

- "Виваком" е лидер и в момента. Разбира се, когато се успокои обстановката със собствеността, това е идеята - "Виваком" да бъде доминиращ лидер в доставката на телекомуникационни услуги и през следващите години.

 

- Смятате ли, че след края на търга ще има обвинения, че сделката е била извършена задкулисно, като се има предвид параноята, която витае в някои кръгове в българското общество?

- Параноята е част от бита на българина. В конкретния случай мога да кажа, че се проведе една абсолютно прозрачна процедура, която беше извършена по всички правила на бизнеса.

 

- Сделката за "Виваком" ли е сделката на годината в България за 2015 година?

- До края на годината остава още един месец. Може някой да направи и по-голяма сделка (усмихва се).

Но имайки предвид, че до края на годината не остава много време, може да се каже, че това е сделката на годината.

 

- Финализирането на сделката за "Виваком" ще отреже ли окончателно пътя на Цветан Василев към тази компания, за които има подозрения, че я е владеел чрез подставени лица?

- Аз не съм запознат с договора и с акционерната структура на телекома отпреди, тъй като съм се включил в този търг на базата на процедурата, която беше определена от "Ърнс и Янг".

Според тази процедура и продажбата, която се осъществи, лично аз не виждам Цветан Василев да участва под някаква форма във "Виваком".

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG