Как да почистим сребърните прибори и бижута

Как да почистим сребърните прибори и бижута

Среброто е красив метал, чиито отблясъци придават елегантен вид на посуда, декорации или бижута. С времето те обаче губят привлекателния си вид – почерняват и не са така лъскави. Ето няколко съвета:

Обикновената паста за зъби е един от най-често използваните методи за домашно почистване на сребро
Използвайте обикновена – не гел. Подберете я без избелващи частици. Вземете парче мек плат – например от стара тениска – и сложете малко количество паста върху него. После внимателно и нежно изтъркайте бижуто. Ще забележите как парчето плат потъмнява, а среброто възвръща блясъка си.
Содата за хляб ще отстрани упорита наслоена патина и черни следи по среброто,
но е твърде силен абразив – използвайте я само ако нямате против да имате драскотини след края на процедурата. Смесете сода за хляб с малко топла вода до получаване на гъста кашица, след което, също както с пастата за зъби, я нанесете на парче мек плат и полирайте. Накрая изплакнете старателно и подсушете среброто.
Направете си „вана“ за почистване на сребърните бижута
В подходящ съд налейте вода. Сложете в нея готварска сол – много сол. Трябва да е толкова много, че да се разтвори за около минута с бъркане на водата. От алуминиево домакинско фолио пригответе „ваничка“ и внимателно я спуснете във водата, така че в нея да попадне част от солената вода, и потопете среброто (внимавайте да не се изгорите). Би трябвало да видите как черните петна започват да се разтварят. След това извадете сребърния предмет, измийте го с топла вода и го подсушете. Можете да смесите солта със сода – и двете служат за електролит, а почистването на среброто се дължи на проста химична реакция между сребърния сулфид и алуминия.
По специализираните магазини вече се продава и специална паста за полиране на сребро. Лошото е, че доста трябва да се потрудите, докато я намерите. Можете и да занесете бижутата на майстор на сребърни изделия (сребрар), който да ги почисти.
 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG