Жените дебелеят, за да не изневеряват

Жените дебелеят, за да не изневеряват

Стотина мъже и жени в зала в центъра на София повтарят определени думи и се потупват, всеки сам себе си, по главата, по тялото, по пръстите на ръцете. Водещата им казва какво да говорят. Хората се смеят, плачат, вълнуват се. След около час всички са по-различни, по-наясно със себе си, по-уверени и убедени, че ще се справят с живота и проблемите си.

Това не е сеанс на Кашпировски, а скорошна демонстрация на ставащата все по-популярна Техника за Емоционална Свобода /ТЕС/. Щатското откритие се състои в потупване с пръсти по няколко точки по човешкото тялото и изричане на чувства, усещания и спомени, които са болезнени за нас. По този начин човек се освобождава от негативните емоции.

Разговарям с Мария Трайкова, треньорка по ТЕС и една от водещите на събитието. Нейната специалност са богатството и парите, самосаботажа и отлагането – как да стигнем по-лесно до едното, като избягваме другото.

На 17 ноември в София Мария и други треньори ще направят демонстрация на ТЕС на тема: „Как с лекота да постигаме целите си”.

 

 

Интервю на Анелия Узунова

 

- Мария, всички искаме да сме богати. Вие кое „копче натискате“, за да помогнете на хората да имат повече пари?
 

- Чрез поставяне на конкретни въпроси помагам на човек да стигне до своите ограничаващи вярвания и да се отърси от тях по метода на Техниката за емоционална свобода /ТЕС/. Нашите нагласи се намират в подсъзнанието, а неговата цел е да ни пази. На даден етап едно убеждение ни е помагало, но то остава в нас и след това ни пречи.

Така е и по отношение на парите. Ако като деца сме били убеждавани, че богатите са алчни, че живеят на гърба на другите, ако са ни казвали „по-добре бедни, но честни“, тогава подсъзнателно вярваме, че да си богат е лошо или пък опасно. Може без да го осъзнаваме, да се страхуваме, че ако сме богати, можем да бъдем нападнати, ограбени, децата ни – отвлечени, и това да е спънката пред опитите ни за бизнес. Ние оперираме емоционално с парите, затова не можем да станем богати, докато не се справим с вярванията и чувствата си.
 

- Какви хора се обръщат към вас за помощ?
 

- Интелигентни, знаещи хора, които се чувстват блокирани по пътя към богатството. Показвам им как да отключат пълния си потенциал. В момента в който започнем да мислим, че нямаме достатъчно пари, че няма да изкараме месеца, веднага се задейства стресова реакция и това блокира творческата ни мисъл. Например, ако сме на сафари и ни подгони тигър, нашата нервна система преминава в реакция „бий се или бягай“, цялата енергия на тялото отива към крайниците ни и онази част от мозъка, която отговаря за творчеството и мисленето, не работи. Същото е и когато сме притеснени на тема пари, под напрежение - не сме отворени за нови идеи за работа, за предприемачество. В тези моменти чрез ТЕС, с потупването на акупунктурните точки, се изпраща сигнал на нервната система, че сме в безопасност, стресът се освобождава и ресурсите на нашето тяло отиват там, където са необходими. Убежденията са другата ни спирачка. Може да искаме да започнем бизнес, но си мислим – не съм достатъчно добър, не мога, ще бъде много трудно, ще ми отнеме много време, няма да имам личен живот, няма как да стане, ами ако се проваля, не го заслужавам. Те също се променят с ТЕС.
 

- Как протича работата ви, какво се случва, след като човек поработи с ТЕС?
 

- Животът на хората се променя. Например при мен дойде човек, който искаше да започне собствен бизнес и беше много добър в своята област, но беше много ситеснителен и срамежлив, не искаше да се показва, страхуваше се от критика и неодобрение и оставаше незабелязан, въпреки таланта си. След няколко сесии, освободен от предразсъдъци и притеснение, той свободно започна да се представя, да си прави реклама и това му донесе успех и много клиенти, работи това, което обича и е щастлив. Друг се страхуваше да напусне работата си, която не го удовлетворяваше. Това водеше при него до чести болести и ниско самочувствие. Само с една сесия той си изясни какво го спира и сега щастливо се занимава с това, което обича с потенциал да печели много повече от преди, а здравето му значително се подобри.

Друг се страхуваше да говори с хора, които счита за авторитети, и не можеше да си поиска справедливо възнаграждение. И този човек бързо стигна до първопричината за своето неудобство и свободно започна да отстоява правата си.

Една сесия продължава час-час и половина. Имам програма, която е от 8 сесии, в нея се спираме на абсолютно всички възможни пречки, пред това да бъдем богати.
 

- Всеки ли може да практикува?
 

Да. Всеки, при това сам. Затова техниката е уникална. Откривателят й - Гари Крейг, е обявил награда от 25 хил. долара за този, който открие по-ефективен и по-бърз инструмент за самопомощ от ТЕС. Той е на върха на пръстите ни във всеки един момент. Може да се усамотиш, когато си ядосан, да отработиш гнева и той да отшуми веднага. Моята работа е с подходящи въпроси да извадя неосъзнатите убеждения и вярвания и да ръководя процеса. Мога да помогна човек по-бързо и ефективно да достигне до същината на проблема.
 

- А когато искаме да постигнем някаква друга цел, различна от богатството?
 

Работя със самосаботажа във всяко едно отношение - искаме да направим нещо, знаем как, можем, но не се получава. Например – искам да отслабна, започвам диета, спорт, но в даден момент спирам. Защо? Защото на подсъзнателно ниво за нас е опасно да отслабнем. Имаше случай, в който с помощта на ТЕС жена достигна до прозрението, че за нея е опасно да отслабне, защото, ако е привлекателна и ухажвана, може да не устои на изкушението да изневери на мъжа си. След като стигна до това осъзнаване и видя своето ограничение, тя с лекота започна борбата с килограмите.

Самосаботираме се и като отлагаме задачите си, или закъсняваме. Някои хора се отърсват от причината за това още с осъзнаването на действителната, подсъзнателната, причина.
 

- Какво изпитва човек, когато е свободен от всичките си задръжки и негативни емоции?
 

Лекота, прилив на енергия, решителност, амбиция, увереност. В книгата си Иван Петърнишки, човекът който внесе ТЕС в България преди около 10 години, препоръчва да си направим списък с всички случки от живота ни, които предизвикват у нас негативна емоция. Ако случките са под 100, трябва пак да си помислим. Отработваме по 3 на ден с ТЕС и в рамките на месец много неща в живота ни се променят. Не можем да не изпитваме негативни чувства, но не трябва да ги загърбваме, а да ги познаваме, признаваме и да не оставаме дълго под тяхно влияние.
 

- А кой е вашият треньор, учител?
 

- Маргарет Линч, известна американска ТЕС треньорка, автор и ментор. Самата тя е ученичка на световноизвестния Джак Канфийлд - авторът на бестселъра „Пилешка супа за душата“. Прочетох нейната книга „Потупване за богатство“ и започвайки да работя по нея, стигнах до големи прозрения за самата мен. Маргарет има социална мрежа, в която с треньори от цял свят непрекъснато обменяме опит и правим ТЕС сесии един на друг.
 

- Къде човек може да потърси треньор по ТЕС?
 

- В Българската асоциация за енергийна психология /БАРЕП/, която скоро стана на една година. Провеждаме и демонстрации, в които човек може да изпита техниката в група. Целта на организацията е да бъдат привлечени и обучени психолози, психотерапевти, лекари, които да използват в практиката си този страшно ефективен метод. В САЩ той се прилага широко. След големи антентати в училищата, психолозите използват ТЕС при работа със свидетели на кръвопролитията – съученици на жертвите. В случаи на посттравматично стресово разтройство, при ветерани от войни, техниката дава по-добри резултати от всичко друго. Има богата база научни данни, които доказват как и защо действа ТЕС. Опитно е доказано, че стресовите хормони в организма спадат след ТЕС. Помага при отказване от зависимости и в случаи на преживяно насилие. Психотерапевти използват метода за работа с деца от страните от Третия свят, където това е ежедневие.
 

- Решават ли се здравословни проблеми?
 

- Да. Успешно се повлиява болката. Скоро на международна конференция на тема „Разболяват ли ни емоциите“ д-р Брус Липтън – микробиолог от световна величина, доказа връзката между гените, физиологията и нашите емоции. Аз лично работя само с емоциите и убежденията. Но казват, че 70% от болестите са на емоционална основа.
 

- Има ли ограничения за възрастта на хората, които могат да се повлияят?
 

- Не. Всеки може да го използва. Има треньори, които работят с деца. Трябва друг човек – родител или треньор, да каже на детето какви думи да изговори и да го потупва, ако то не може само. Аз прилагам ТЕС на моите деца, когато нещо ги притеснява или ги боли. Петгодишният ми син, ако има проблем, сам идва и ми казва - „Потупвай ме, мамо!“. ТЕС може да се използва за адаптация в детската градина. Чрез него освен това детето се окуражава да споделя какво чувства. Възрастни хора също практикуват успешно. Човек може да се опита да се промени на всяка възраст. Царицата на позитивните убеждения Луиз Хей, която наскоро стана на 89 години, практикува и популяризира ТЕС. Тя казва: „Ако искаш да си изчистиш къщата, трябва първо да видиш боклука.“ Така обяснява защо е полезно в ТЕС да се фокусираме върху негативните емоции и че това не е в разрез с нейната теория за позитивните самовнушения.
 

- С ТЕС се занимават хора с различни професии. Вие самата сте била компютърен инженер с успешна кариера, мениджър в голяма компания. Защо я заменихте с професията на ТЕС треньор?
 

За мен ТЕС е призвание. В началото бях скептична като повечето хора, но след като видях какво се случва с живота ми, си казах, че би било безкрайно егоистично, да не го споделя с хората.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG