ТЪРСИ

Д-р Иван Кючуков: Атеросклерозата е съвременният убиец № 1

Д-р Иван Кючуков: Атеросклерозата е съвременният убиец № 1

Д-р Иван Кючуков е един от малкото специалисти у нас, които лекуват разширени вени по изключително модерния по света метод лазерна аблация – премахване чрез лазер. Кючуков е сърдечно-съдов хирург с близо 20-годишна практика, посветил се на миниинвазивното лечение на венозни заболявания, което е безболезнено и изключително ефективно.
 

В САЩ една такава процедура струва между 10 и 20 хил. долара, а у нас - 1600 лв., затова много наши имигранти летят до вкъщи специално за да се лекуват. Д-р Кючуков е специализирал във Великобритания и Германия, които наред с Франция и Щатите, са първите страни, въвели метода преди около 15 години.

 

 

- Д-р Кючуков, с какво лазерното премахване на вени се различава от познатите досега методи у нас?

- Повечето специалисти практикуват класическия хирургичен метод, който е със 100-годишна давност. Нарича се стрипинг /изтръгване на вената/ и е по-болезнен, възстановяването е по-бавно, има разрези, белези, шевове. Миниинвазивните методи - основният е лазерната аблация - го превъзхождат в голяма степен. При използването на лазер има само убождане, няма разрез, няма опасност от инфекции, няма шефове, няма болка, няма рецидиви. Обработената вена се свива, остава в организма и постепенно се резорбира от него. Проблемът с разширените вени е като айсберг - това, което се вижда на повърхността, са само разклонения на вените в дълбочина, които всъщност не са видими. Проблемите са при тях. А това, което пациентите виждат като разширени вени под кожата, се третира по друг начин след аблацията - чрез склеротерапия и следите от проблема напълно изчезват.
 

- Как се разболяват вените и къде отива кръвта от тях, когато ги премахнете?

- Проблемите идват от слабост на съединителната тъкан. Тя изгражда фините клапи, които осъществяват движението на кръвта по вените. Кръвта по вените се движи от долу нагоре - от глезена към сърцето. Движи се пасивно. Самите вени нямат пулс, за разлика от артериите, и когато стоим прави или седим, кръвта по вените не се движи. Движението й се извършва, когато се съкращават мускулите на краката и притискат вената. Но за да се движи кръвта в правилната посока, във вената има малки клапи, разположени през 5-6 см. Отварят се само в едната посока и се затварят. Когато са нарушени, кръвта започва да се движи неправилно – от горе на долу и се уврежда все по-голям участък от вената. Има опити за трансплантиране на клапи, но не са ефективни. Затова се изключва от кръвообращението самата вена.

Кръвоносната система може да се сравни със система от пътища - ако някоя магистрала е развалена, движението се насочва към околните пътища. Когато се премахне една вена, кръвта се насочва към здравите вени, които имат капацитет да я поемат.
 

- Разширените вени предпоставка ли са за внезапна смърт?

- Да, от застоялата кръв в разширените, нагънатите, вени може да се образува тромб. Той може да влезе в кръвообращението, да стигне до  белия дроб , да предизвика белодробна емболия и да се стигне до внезапна смърт. Тя започна да се диагностицира и лекува успешно едва през последните години. В миналото се е случвало хората да паднат и да издъхнат на улицата и да не се разбере, че това е причината. За белодробна емболия пациентът може да се съмнява, ако чувства задух, а преди това е изпитвал болка в крака – там, където се е образувал тромбът.
 

- Дали данък „вредни храни“, за който се заговори, ще намали лошия холестерол в организма на българина?

- Настроен съм скептично, защото не данъкът, а разясняването на проблемите може да накара хората да се хранят по-здравословно. Храната е градивният материал на организма и ако той не е качествен, това води до смущения на различни системи и до болест. Липсата на белтъци, например, е причина за слабост на съединителната тъкан, предпоставка за утежняване на разширените вени, за отоците, за появата на хернии и хемороиди. При крайните вегетарианци, които не ядат мляко и сирене, и веганите проблемът е сериозен - повечето храни са въглехидрати, и има опасност от развитие на диабет, особено при прекаляване с мед.
 

Мазнините са най-обсъжданата съставка от храната, когато говорим за правилна диета, какво да избягваме?

- Най-вредни са трансмазнините – те са основната структура на плаките, които се образуват в само в артериите. Съставът на венозната кръв и структурата на венозната тена, е различна от артериалната. Напоследък се доказва, че не холестеролът е причина за образуване на плаките, а хронично възпаление, което протича в артериите. Това е болест, причината за която още не е установена. Атеросклерозата е съвременният убиец номер едно. И все по-млади хора заболяват – още при 35-40-годишните тя е налице. Парадоксът е, че по-старото поколение е по-здраво от младото заради влошеното качество на храната, въздуха и водата и повишения стрес в наши дни.
 

- Кои храни трябва да избягваме абсолютно?

- На първо място маргарина. Не може да се рекламира маргарин с участието на деца по телевизиите. Това е абсурд! Палмовото е нискокачествено масло, което се използва в бързите храни, защото е евтино. Некачествената мазнина се складира в организма, натрупва се или в подкожието – резултатът е наднормено тегло, или по самите кръвоносни съдове, или около вътрешните органи, тогава хора, които иначе са слаби, имат корем. Вместо това, можем да употребяваме естествени мазнини като кравето масло, кокосовото масло, зехтинът - всичко – в умерени количества. Изключително полезно е индийското масло гхи. То може да се намери в биомагазините у нас.
 

- Как да разпределим физическото натоварване през деня по най-добрия начин, за да раздвижим добре венозната кръв?

- По-добрият вариант е движението да бъде  малко, но по-често, дори ако работим седнали на бюро. На всеки час-два трябва да станем от стола и да се раздвижим за кратко. Да изкачим стълбите в офиса няколко пъти през деня е по-полезно, отколкото да разчитаме само на двете дълги разходки пеш до работа и до вкъщи сутрин и вечер. Отоците, от които всяка 3-та жена у нас страда през някакъв период от живота си, са причинени от намалена физическа активност и от хормонален дисбаланс. Липсата на белтъчини, тютюнопушенето и недостатъчното пиене на вода са другите причини за отичане на крайниците. Пиенето на 2-3 л кока-кола на ден не замества водата. Трябва да се пие вода! Ако не се внася достатъчно вода – 1,5-2 л на ден, организмът усеща, че му предстои бедствие – жадуване - и се запасява с вода. Почва да я складира и човек се подува.
 

- Като сърдечен хирург какво е мнението ви за внезапната трагична смърт на един от синовете на президента през лятото? Как можем да избегнем подобно стечение на обстоятелствата?

- Конкретния казус не бих желал да коментирам, защото не съм професионално запознат с подробностите.  По информацията, която излезе в медиите, става дума за дисекация на аортата - остро настъпило усложнение с висока смъртност. В детско-юношеска възраст то най-често се асоциира със синдрома на Марфан. Достатъчно е детски кардиолог да направи преглед на детето и да постави правилната диагноза. Симптомите са сърцебиене, липса на сила, на въздух, промяна в цвета на устните, на ръцете, отпадналост, сънливост. Десекацията е разцепване на главния кръвоносен съд, който излиза от сърцето. Кръвта навлиза между слоевете му, предизвиква разцепване на тръбата и след това се разпространява в целия организъм, и е несъвместимо с живота. В сърдечната хирургия това е една от операциите, които се правят все по-успешно, но трябва да се диагностицира навреме. Премахва се разцепения участък и се замества с изкуствен кръвоносен съд, протеза.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG