Последното интервю на Димитър Попов: Болен съм, забравиха ме!

Последното интервю на Димитър Попов: Болен съм, забравиха ме!
88-годишният Димитър Попов, бивш министър-председател, известен с крилатата си фраза от началото на прехода “За Бога, братя, не купувайте!”, продължи до неотдавна да работи в областта на правото в собствената си правна кантора. Ето какво казва той в последното си интервю от лятото, което даде пред в. "Над 55".
 
Преди време обаче съпругата му Мария сподели пред столичен седмичник: „За съжаление този рожден ден Митко посреща в лошо състояние, има паркинсон и деменция. Зле е! Има щастливци като Петко Бочаров, Стоянка Мутафова, които и в напреднала възраст са все още жизнени е дейни, но за зла беда Митко не е сред тях!”

Това казва жената, която близо шест десетилетия е неизменен и верен спътник на министър-председателя на първия коалиционен кабинет (1990-1991 г.) .

Димитър Попов е роден на 26 юни 1927 г. в град Кула. Попето, както му викат близки и приятели, ще остане в народната памет с крилатата си фраза от 1 февруари 1991 г. „За Бога, братя...!”, когато неговото правителство взе решение за освобождаване на цените. Но с нея, по собствените му думи, Попов искал да насочи хората към по-активно отношение, за да не държат парите си в „бурканбанк”, но и да не купуват скъпи неща, от които всъщност нямат нужда. Това решение, неразбрано от народа еднозначно, се оказа първото всъщност, което

изкара спестяванията на хората изпод дюшеците и ги вкара в икономиката.

Съдия, юрист и политик, Попов оглави правителството в най-тежкия период след падането на Тодор Живков и комунизма. Това беше кабинет “на националното съгласие”, подкрепено от повечето политически партии и с участието на експерти от БСП, СДС, БЗНС.
От многобройните му интервюта ставаше ясно, че денят му започва в 6 часа сутринта.

Една от болните теми за Димитър Попов е разграбването на България

“Нито едно правителство от 1994 – 1995 г. насам не може да се справи с това разграбване – то стига до края си. Начинът, по който се осъществи приватизацията, не беше най-добрият. Аз не знам колко са и дали изобщо има фирми или личности, които са приватизирали държавни имущества и са се разплатили с държавата. Разграбване. Пладнешки обир.

И за това е виновна държавната армия от служители.”

Аз казах: „За бога, братя, не купувайте това, което ви харесва, но е много скъпо, защото след 30-40 дни цените ще паднат, а вие ще сте похарчили парите си и няма да можете да купите най-необходимото ви.“ Това е изречението. Онези журналисти, които бяха в течение, разбраха за какво става дума. Цените скочиха до 30 пъти. Държавните складове и предприятия бяха пълни със стока, но не излизаха на пазара, защото пазарът не можеше да им покрие стойността. Но постепенно животът стана нормален.”

Това че е против разграбването на народа, не попречи на юриста да стане защитник на един от шефовете на “Топлофикация – София” - Георги Рогачев, който бе обвинен заедно с Вальо Топлото в присвояване на средства. Рогачев бе оправдан по всички обвинения още на първа инстанция.

Професията си е професия, а добрият професионалист не може да се излага.

Във фамилията на Димитър Попов осем поколения са свещеници и книжовници, а жена му Мария е внучка на екзарх Стефан
Забележителна наследственост! Двамата имат две дъщери – Таня и Илияна и трима внуци, все момчета – Любчо, Димитър и Петър. Мария очаква с надежда правнучка и се моли съпругът й да доживее тази радост. Дай, Боже!
Неда Варналиева
 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG