Шампион по бокс разкри истината за боя Кличко-Фюри! Бил ли е уреден мачът? Защо британецът победи? Каква беше разликата от битката с Кобрата?

Шампион по бокс разкри истината за боя Кличко-Фюри! Бил ли е уреден мачът? Защо британецът победи? Каква беше разликата от битката с Кобрата?

Цачо Андрейковски (на снимката) е сребърен медалист от Европейските първенства в Катовице 75-та и Кьолн 79-та.

Той е 4 пъти носител на Купата на най-стария турнир на Европа ” Странджа”.

От 40 години е треньор по бокс.

Избиран е за най-добър съдия на Професионалната боксова лига.

 

ПИК потърси мнението му за загубата на Владимир Кличко от Тайсън Фюри и развитието на Кубрат Пулев.

Интервю на Явор Белчев

 

- Г-н Андрейковски, каква е основната причина за загубата на Кличко от Фюри? Украинецът не беше побеждаван 11 години.

- Има една стара приказка: Лъвът, като остарее, и маймуните го дърпат за опашката. Всеки голям спортист има своя край. Щабът на Кобрата малко избърза, като си мислеше, че нашето момче може да пенсионира Кличко, но се видя, че се блъсна в стената.

- Ако погледнем по детайлно срещата, защо Кличко не можа да използва най-силното си оръжие – ляво право кроше?

- Срещу Фюри, Кличко не игра с такава, мощ, стръв и желание, както срещу Кубрат Пулев. Все още Кличко си го има лявото право кроше, но щом това оръжие не ти е свършило работа, значи ти е било тежко и ненужно.

- Вече е ясно, че ще има реванш, какви са шансовете на украинеца?

- Първо, искам да кажа какво ме притеснява. Преди срещата се предполагаше само, че ще има реванш. А сега става ясно, че това е било застъпено като клауза в договора, а именно, че те са нямали право да играят с друг и на друго място преди реванша. Това означава, че този реванш е бил подготвен.

Като цяло за мен Кличко е по-класният боксьор, с повече опит, с повече възможности. Той е достатъчно голям професионалист, за да се подготви достатъчно добре и да направи може би последния си мач и да остане непобедим и единствен с всичките пояси. Аз мисля, че това му е целта и мечтата. Ако Кличко се подготви добре няма кой да го спре, нито Фюри, нито останалите по-млади боксьори с добри постижения. Според мен той иска да вземе всичките четири пояса, нещо, което никой не е правил до сега, и да се откаже като велик шампион.

- Как гледате на слуховете, че Кличко е загубил нарочно срещата и може да има „черно тото”?

- Тук се оформят две вероятности. Едната е, че Кличко не е бил чак толкова добре подготвен, макар че изглеждаше добре. След срещата се появиха някакви предположения, че мачът е продаден или че е направен хитър ход, като двамата предварително са се ангажирали да направят реванш и това е мач с ясен изход, едва ли не. Не знам дали това е истина, защото това са едни предположения без доказателства. Но ако е цирк и измислица са го направили превъзходно.

- Ще направите ли сравнение между битките Кличко- Фюри и Кличко- Кубрат Пулев? Защо българинът не постигна успеха на британеца?

- Първо, моето мнение от това, което гледах миналата събота е, че Кубрат не би могъл да спечели и срещу Тайсън Фюри. Британецът е по-ръстов и по-дългорък от Кобрата. Той е тренирал много преди битката с Кличко. Свалил е около 30 килограма. Това означава, че Фюри е един изключителен професионалист, който знае какво прави. Останах впечатлен от подготовката на Фюри. Той изигра 12-рундов мач на върха на възможностите си и след това пя превъзходно.

- Какво очаквате от двубоя между Кобрата и Морис Харис?

- Морис Харис е роден през 1976 година, това значи, че той е на 39 години, което подсказва, че той е към края на кариерата си. Но към края на кариерата си тези боксьори имат много опит. Много ще зависи каква е подготовката на Харис за мача. Проблемът на Кубрат може да дойде от там, че този противник е удрящ боксьор. Той има 26 победи, като 14 от тях са с нокаут. Но той има и 20 загуби, от които 13 с нокаут. Височината на Морис – 193 см, е много сериозна, защото Кубрат играе успешно срещу противници, които са като неговия ръст или малко по-ниски. Надявам се новият треньор на Кубрат да го е убедил да играе малко по-прибрано като професионалист, а не да получава удари, защото тези удари не тежки боксьори са фатални.

- В последните години българският бокс като че ли върви стремглаво надолу. Какво е Вашето мнение?

- През последните 20 години силните хора в световния бокс успяха да направят така, че атрактивните, зрелищните и расовите боксьори да изчезнат от ринга и останаха другите  - бързите, подскачащите. С този си начин на боксиране те изпразниха залите. Боксът започна да става не толкова атрактивен спорт и нищо чудно, както борбата отпадна от олимпийското движение, някой да сети, че боксът освен, че не е цветен, той е и опасен.

Нашият бокс също върви надолу. На големи първенства залите са празни. Имаме по-малко от една година до Олимпиадата, а нямаме нито една квота при мъжете. Съвсем скоро федерацията направи ход, като привлече чужд старши треньор на националите. За мен това не ход, а безизходица. За една година не кубинец – и марсианец да дойде, нищо не може да промени с тези боксьори, които имаме в наличност и които се опитват да си купят някоя квота. Проблем е, че треньорът на националния отбор не е българин, за да може да понесе отговорността. Според мен при провал кубинецът ще служи за оправдание.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG