Джефри ван Орден: Не сте длъжни да слушате Брюксел за бежанците

Джефри ван Орден: Не сте длъжни да слушате Брюксел за бежанците

Меркел не може да осигури защитата на Европа. Такова е мнението на Джефри ван Орден е британски политик - бивш военен офицер и настоящ евродепутат от Консервативната партия, изказано в интервю за „Стандарт”. Той е член на множество комисии в европарламента, една от които - тази за защита и сигурност. Мартин Карбовски се срещна с Джефри ван Орден по няколко горещи теми - бежанската криза, политиката на Меркел и европейските лидери, охраняването на общите ни граници и бъдещето на Европа.- Какво мислите за обявяването на Меркел за „Човек на годината”?
- Не знам какви критерии са използвали за това, но мисля, че г-жа Меркел взе фундаментално грешни решения и като резултат дойде хаосът в целия Европейски съюз и сред много европейски страни. Тя се отказа от тези решения доста бързо, но вече беше късно.

- Има ли Меркел визия за развитието на Съюза оттук нататък?
- Вижте, Германия е водеща икономика в Европа, има основен принос към европейския фонд, но досега е направила много малко, що се отнася до защитата и сигурността на ЕС през последните години. Великобритания е дала повече от необходимия дял в този смисъл и един от показателите за това е 2% от националния приход, които се дават за разходи по защитата и сигурността. Германия дава половината от това за защита и не е подготвена да изпрати военни отряди в други операции. Така че Германия не е страна, която да има правото да е водеща по въпроси, свързани със защитата, за съжаление.

- Какво беше това решение - Турция да охранява границите на ЕС?
- Това е въпрос на география. Трябва само да се погледне в атласа, за да се види, че Турция е на границата. И, разбира се, говорим за огромен брой бежанци, които пристигат в Турция. Видяхме смяна на това, което ние наричаме Западния средиземноморски маршрут към Източния маршрут, който е по-кратък.

- Но може би сами трябва да охраняваме границите? Неспособни ли сме да го направим?
- Е, аз смятам, че всяка страна трябва да вземе за себе си решението, което счита за необходимо, за да може да контролира влизане. И ако е необходимо, това може да значи да се прекрати спазването на някои правила на ЕС, вероятно временно.

- Ако България откаже квотите за бежанци, рискуваме ли да загубим европейски средства?
- Аз не съм много за това, което се случва в общи линии в момента. България в никакъв случай не трябва да подписва това споразумение за общата имиграционна политика в ЕС, защото е пряко свързана с това. Докато Великобритания е далеч от тази ситуация. Ние сме свободни да взимаме решенията си, и съответно ние решихме да приемем ограничена бройка бежанци - 20 000, директно от бежанските лагери, но не и хора, които преминават транзитно и не от т.нар. "горещи точки".

- Brexit - какво очаквахте като резултат, какви са ви прогнозите?
- Има няколко британски консервативни членове на европарламента, които не са съгласни с всичко това и сме на път да гласуваме - излизане. Ние искаме да видим какво г-н Камерън ще постигне с неговите преговори. Аз съм уверен, че той ще получи всичко, което е поискал, но той не поиска достатъчно.

- Мнозина виждат в Путин алтернатива като по подходящ лидер. Особено като се вижда, че Европа няма енергия да се справи с прииждащите вълни от имигранти...
- Аз напълно разбирам, че България има дълга история и дълбока обвързаност с Русия и не всичката е лоша. И има емоционално отношение към Русия, особено в по-възрастните поколения. Но е много лесно за някой като Путин да взима такива крайни решения, защото той не носи толкова отговорност, колкото нашите демократични европейски лидери. Дали Путин е алтернатива? Разбира се, че не е. Хората в България искат свободно бъдеще, те искат да могат да пътуват до други страни, а не да са затворени в този тесен обсег, в който са руснаците.

- В тази ситуация, има големи опасения в България, че можем да загубим територия. Какво мислите?
- Не виждам защо България е част от НАТО.

- Да, но какво се случи с Гърция и Кипър?
- Изобщо не е същото, първо - Кипър не е част от НАТО. Второ, Кипър не е гръцки, една трета от острова е турски Кипър. Няма нищо общо с Гърция, която е суверенна територия и част от НАТО. Вие сте членове на НАТО и ние ви го гарантираме.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG