Специалист по отслабване №1 проф. Емилова в ексклузивно интервю за чудовищата на трапезата! Диетоложката разкри неподозирани тайни!

Специалист по отслабване №1 проф. Емилова в ексклузивно интервю за чудовищата на трапезата! Диетоложката разкри неподозирани тайни!

Проф. Людмила Емилова е  сред най-известните български диетолози. В нейната клиника за отслабване във Варна са стопили килограми над 43 000 пациенти – депутати, шоу певици, писатели, лекари. Тя е майстор в прилагането на т. нар. лечебно гладуване, ефектът от него е изумителен.

 

Интервю на Мира Радева

 

- Проф. Емилова, като най-опитния специалист по отслабване кажете -  българинът вече не се ли храни по-разумно?

- Значително по-разумно от преди. Много млади хора вече не ядат месо, станаха вегетарианци. Немалко от тях дори отказват всякакви продукти от животински произход. Резултатите от проучванията на стотици учени от целия свят върху милиони хора доказаха, че колкото по-малко животински храни приема човек, толкова по-добре ще се чувства и по-добре ще изглежда.

 

- Нямам спомен вие да сте вегетарианка?

- ..... /Смее се/... Много рядко, само по празници, хапвам малко месо от истинско, домашно отгледано животно, което пасе трева.

 

- Само че за болен вълк да сте чували – а той се прехранва само с месо?

-  Спомням си един хитов американски филм. Един от привържениците на природо - научната медицина гледал в клиниката си два вълка. Единият хранил с месо, а другия - отглеждал без животински храни. Последният спокойно се разхождаше между леглата на пациентите му в клиниката. Докато първият беше агресивен и затворен в  клетка. Съдейки по поведението на вълка можем да се убедим  колко се увълчват хората, които постоянно се хранят с месо.

 

- Примерът малко ми прилича на научна фантастика, проф. Емилова!

- Категорично не.

 

- Неотдавна известният гастроентеролог  проф. Крум Кацаров каза: не признавам диетите, човек трябва са си пийва и похапва от всичко, но в нормални граници?

- Напълно съм съгласна с професора. Защото той най-добре вижда какво се случва в стомаха и в дебелото черво. Вижда какво става с хората, които прекаляват с животински храни и с тези, които не прекаляват. Да, научната медицина доказа, че бихме могли да бъдем здрави, ако освен с много сурови плодове и зеленчуци, веднъж седмично /обърнете внимание!/ ядем и някаква животинска храна. Става дума за месо, риба, яйца, сирене, кашкавал. Но само на едно ядене, като на другия ден  оставаме на плодове. За да изхвърлим токсините, които сме натрупали с животинската храна. И после пак да се храним с постни храни през цялата седмица.

 

- Но постните ястия и мезета са по-скъпи от месото...

- Това не е вярно! Далеч по-скъпи са животинските храни. А тези, които не са от домашни животни, а се продават в магазините, примерно обработеното месо, водят до ракови заболявания. И всички останали, които съдържат различни химикали, призна и СЗО.

 

- Често и дебели вегетарианци умират от инфаркти?

- Истина е. Причината е, че голяма част от тях  компенсират липсата на месо на трапезата си с големи количества брашно и бяла захар. Затова аз им викам „вафлени вегетарианци”. Те често страдат от много по-тежки болести  и на млади години получават инфаркти или бъбречна недостатъчност. Защото приемайки по всяко време на денонощието тези храни в  завидни количества се предизвиква отделянето на голямо количество инсулин. Заради голямото количество глюкоза в тях. Колкото е повече инсулинът, толкова повече от тази глюкоза се превръща в мазнини и се трупа подкожно, в черния дроб, пречейки на неговата работа, запушва и артериите

 

- Две момичета от Бургас миналата година гладуваха яко по 20 дни в навечерието на празниците. Едва се разминаха със смъртта?

- Просто са гладували по неправилния начин! Без предварителни изследвания и не под лекарски контрол. Ако вместо нормалната храна дълго са останали на вода, няма нужда да отидат на врачка, за да им каже, че това може да им коства живота. Ако някой е решил скорострелно да отслабва - добре! Но с внимателно подготвена програма и за последващо захранване на организма.

 

- Не сте привърженик на месото, но на Коледа няма ли да опечете една хубава домашна пуйка?

- Аз всяка Коледа пека пуйка, пълнена с кестени за моето семейство. Отстрани в тавата слагам и кисело зеле. Но домашно приготвено, с малко сол, зелките са от нашата градина на село и не са торени с изкуствени химикали. Даже малко обезсолявам зелето, като го оставям да покисне във вода.

 

- Какво ще кажете за прословутата диета на бизнесдамата Ваня Червенкова, участничка в „Биг брадър” - един ден се ядат само картофи, на следващия – само пиле, на третия – салати....?

- Познавам Ваня Червенкова и чух за нейната диета. Вижте, всеки има право да прави каквото си иска. Това, което аз препоръчвам – всички го знаят. Ако ще правим гладуване ,за да си подобрим здравето, а не само да свалим набързо килограми, трябва да го направим по най-добрия начин. Запомнете – с такива твърди храни ,които не изискват енергия за храносмилането. И тогава цялата енергия отива за изхвърлянето на токсините от организма. Така свалените килограми са за сметка на отровите, които сме изхвърлили. А не просто сме стопили няколко излишни килограми. които после за броени дни отново връщаме, че и трупаме повече. В крайна сметка завършваме отслабването много по-болни, отколкото преди.

 

- Добре, кои са тези вълшебни храни, които не изискват енергия за храносмилането?

- За пиене: водата, билковият чай, малко мед,  фреш от плодове и зеленчуци. Искам тези, които мечтаят да станат по-здрави, по-красиви, по-секси да започнат програма за лечебно гладуване. А след нея да продължат с природосъобразно хранене.Не забравяйте – с големи салати със сурови зеленчуци, всякакви.

 

- Мнозина обичат да си хапват боб. Според някои диетолози той е вреден, според други , като проф. Мермерски,  много полезен?

- Абсолютно е прав! Въз основа на дългогодишни изследвания храните са разделени на такива с много хранителни вещества, витамини, ензими, минерални соли, микроелементи, антиоксиданти и др. Тези, които са полезните и ни правят здрави. Така световноизвестният специалист по хранене Джоел Фърман разделя храните според полезните вещества в една калория на носители на точки до 100. Колкото повече точки има една храна, толкова по-полезна е толкова повече ни отдалечава от раковите заболявания.

 

- Кажете продуктите с най-много точки?

- 100 точки се дават на зелените зеленчуци, 95 точки – на по-светло зелените и други зеленчуци, плодовете имат 45 точки, а бобовите храни – 40. Те са на първо място сред зеленчуците, които са най-полезни за здравето и най-много ни пазят от рак. Това са  пълнозърнестите - боб, леща, грах, нахут. Киноа, просо, булгур  - са с 25 точки.

 

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG