ТЪРСИ

Д-р Ангел Енчев, пластичен хирург: Оперирах Николина Чакърдъкова

Д-р Ангел Енчев, пластичен хирург: Оперирах Николина Чакърдъкова

Д-р Ангел Енчев е роден през 1970 г. в Пловдив. През 1997 год. заминава за Гърция, където успешно защитава дипломата си по медицина. Той е сред най-известните пластични хирурзи у нас и наскоро издаде и първата книга за пластична хирургия. Стотици пациенти всяка година се оставят в ръцете му, за да направят корекция по тялото си. 

-  Д-р Енчев, кои са най-честите пластични интервенции, които правите през последните месеци?
-  Пластика на нос или „ринопластика” е най-желаната оперативна интервенция, на която се подлагат и жените, и мъжете. Носът е разположен в центъра на лицето и най-минималната несъразмерност влияе на външния вид. Ето защо дори и малка хирургична намеса може да допринесе драстично за подобряване на лицевата симетрия и баланс. Ринопластиката е вид изкуство, поради вариациите, които позволява – намаляване на върха на носа, стесняване на ноздри, изправяне и скъсяване на носа, асиметрия, функционални аномалии и др.
Втората най-популярна операция сред дамите, си остава уголемяването на бюста. Освен обем, поставянето на импланти, често решава проблеми с асиметрия на гърдите или в комбинация с повдигане, позволява на жените да възвърнат самочувствието си след раждане или отслабване. Мъжете избират да се подложат на липосукция, с цел редуциране на мастна тъкан и скулптуриране на тялото, поставяне на гастрален пръстен, корекция на уши, пластика на клепачи и увеличаване на пениса. 
През последните години, придобива популярност уголемяването на бюст с коктейл от собствена мастна тъкан и стволови клетки, които могат да бъдат и от донор. Опити за използването на собствена мастна тъкан за реконструктивни интервенции на тялото се правят отдавна, но стволовите клетки спомагат на тъканта да устоява по-дълго във времето.

-  Мина ли модата на огромните силиконови гърди? Какви гръдни импланти се поставят най-често сега?
-  Основните тенденции, не само в България, а и в световен мащаб, са едва забележими корекции на лицето и тялото, поддържането на свеж и младежки вид и заличаване белезите на стареенето. Желанието на все повече жени е неголям, стегнат и естествено изглеждащ силиконов бюст, като разбира се, индивидуалните особености на всяко тяло изискват съответните за целта големина и форма на силиконови импланти. Най-подходящият вид и размер на имплантите се определя, след тест с т.нар. "сайзери", съобразно желаната от пациента големина и характерната специфика на тялото – ръст, тегло, широчина на гръден кош, форма на гърдите и др. В последно време наблюдавам намаляване на нереалистичните очаквания или необосновано желание за хирургични интервенции или нехирургични манипулации, което се дължи на все по-голямата информираност на пациентите и стремеж към естествена красота и младежка визия.

-  Какви са най-често допусканите грешки при пластичната хирургия? Как трябва да се избегнат?
-  В естетичната хирургия има определени рискове,  съществува много тънка граница, която не бива да се преминава. Понякога представата за красота се изкривява и се стига до крайности. Много пациенти смятат, че с извършването на дадена операция, всичко приключва. Но точно тогава започва трудната част – да успеят да запазят ефекта от интервенцията, колкото е възможно по-дълго. Това важи с голяма сила за интервенции като липосукция, поставяне на гастрален пръстен, дори и лифтинг на лице.От съществено значение е именно стриктното спазване на постоперативните инструкции, по време на възстановителният период.

-  Напоследък се забелязва тенденция все по-възрастни дами да си правят пластични операции. За какви корекции идват те най-често?
-  Тази тенденция е факт и се проявява не само при бизнес дамите и публичните фигури. Навлизайки в петото десетилетие от живота си, жените започват да обръщат все по-голямо внимание на външния си вид и в частност на лицето, което провокира интереса им към операциите и манипулациите за подмладяване  и възвръщане на свежестта. Освен нехирургичните интервенции, като инжектиране на ботокс, хиалуронова киселина, плазмотерапия, дермабразио и различни видове пилинги, най-желаната интервенция, при дамите над 50 години, е фейслифт (пластика на лице), в комбинация с блефаропластика (пластика на клепачи). Те имат за цел да възстановят конкретните изменения по лицето, които настъпват с напредването на възрастта.Това обикновено са отпускането на шията, страните (бузите), задълбочаването на околоустните гънки, набръчкването на челото, отпускането на горните клепачи и торбичките по долните клепачи на очите. 

- Коя е най-възрастната ви пациентка?
- Kай–възрастният пациент беше дама на 72 години, която се подложи на фейслифт и пластика на лице и пластика на клепачи.

- Има ли възрастова граница в пластичната хирургия?
- Не, особено когато се отнася до реконструкция или наложителна корекция. При мен идват все повече младежи и девойки и на възраст до 19 години. Те са придружавани от родителите и желанията са за корекция на нос или пластика на уши. Една навременна намеса, може да спести на тези деца много подигравки и прякори и да замени неувереността със самочувствие. 

-Кои известни личности сте оперирали?
-В нашата клиника на пластични операции са се подложили Николина Чакърдъкова, Златка Димитрова, Емануела, Петя Велкова, Лиляна от „Биг Брадър“, Ели Кузмова и Стойка -придобили известност от същия формат, като искам изрично да подчертая, че пациентите, които коментирам, са дали своето съгласие за това.

-Коя е най-странната пластична интервенция, която сте правили?
-Преди време пациент изяви желание да има т.нар. „змийски език”, разцепен на две. Доста се борих със себе си, дори поисках писмено съгласие от родителите му, въпреки че беше на 23 години. След като ми представи подписания документ, се съгласих да извърша тази интервенция. След година той се върна при мен, но с противоположното искане - изпитваше неудобство при хранене...

 

 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG