Магистър-фармацевт Антон Вълев: „Коктейлите” с парацетамол не лекуват грипа

Магистър-фармацевт Антон Вълев: „Коктейлите” с парацетамол не лекуват грипа

 Магистър-фармацевт Антон Вълев е завършил фармация през 2001 г. във Фармацевтичния факултет при Медицински университет – София със специалност промишлена фармация. През 2002 г. специализира клинична фармация в Хановер като стипендиант на Европейското дружество по клинична фармация.

Антон Вълев е член на Българското медицинско хомеопатично дружество, на Българската асоциация по педиатрия. През 2010 г. е избран за член на Контролната комисия на Българския фармацевтичен съюз, а по-късно същата година и за председател на Националната аптечна камара. Член е на Управителния съвет на Европейското общество по интегративна медицина в България.


- Г-н Вълев, вие консултирате непрекъснато пациентите, които идват при вас в аптеката, както и онлайн. Какви основни грешки допускаме по отношение на лекарстваи грипа? Подвластни ли сме на заблуди, на митове?
- Най-голямата необразованост по отношение на заболяванията е какво е вирус и какво е бактерия. Пациентите не правят разлика между тези две неща и си мислят, че винаги лечението е с антибиотик и винаги пропускане на лечение означава неправене на нищо. Т.е., ако съм леко болен, не правя абсолютно нищо и ще ми мине. А ако съм много болен, значи – трябва да пия антибиотик. За българския пациент не съществува идеята, че може да е тежко болен от вирусно състояние, което не се лекува с антибиотик. За тях не съществува класа противовирусни лекарства, не са им ясни за какво са. Освен това някои от противовирусните лекарства по име са много близки със симптоматичните медикаменти, които са налични в аптечната мрежа. А фирмите производители на симптоматични лекарства, тъй като те могат да бъдат рекламирани, постоянно нагнетяват мисленето, че всъщност симптоматичните лекарства лекуват грип. Тук става въпрос основно за парацетамоловите коктейли – с витамин С или с нещо друго, за отпушване на носа, за отбъбване на лигавицата или антихистамини – няма значение какъв. Но за нашите пациенти тези симптоматични лекарства лекуват грипа. Което е пълна заблуда.

- А каква е истината?
- Ако някой прочете листовката към тях, всъщност ще види, че симптоматичните лекарства облекчават симптома по време на грип. Те не лекуват грипа. Ако някой прочете листовката, ще види, че в нея пише: при грип, а не – срещу грип. Против главоболието, против болките в ставите, против силната хрема... Но те не лекуват състоянието.

- Кои са най-честите усложнения при грип?
- Най-честите усложнения обикновено са пневмониите при пациентите, които имат слаба дихателна система. Може и да са бъбречни и да се стигне дори до бъбречна недостатъчност при пациенти, които са с подобни проблеми. Или дори може да има усложнения, свързани със зъбите, синузити, загуба на слуха 

Това са проблемите от грипа, а не че някой се е разболял. Самият грип сам по себе си не е толкова проблемен, колкото потенциалните рискове от това, че не е бил лекуван и че може да доведе до бактериално усложнение към 3-ия, 4-ия, 5-ия ден. И това бактериално усложнение всъщност е животозастрашаващо. Технологията е много простичка и хората трябва да я разберат и запомнят. В първоначалния момент имаме вирусна атака – тя се развива много бързо и остро. Пациентите знаят, че например сутринта човекът е станал, отишъл е на работа и всичко е било много хубаво. Но в два часа след обяд вече е много зле. Т.е. картината на грипа се развива много рязко. В началото има много интензивно отделяне на течности – сълзи, воднисти носни секрети, включително и интензивно слюноотделяне. В последно време имаше грипни щамове, които бяха свързани с много рязко покачване на киселините в стомаха. Тази остра, рязка картина, която се появява, е директно симптом за вирусно състояние. Точно тогава трябва да се започне с противовирусни препарати. Между другото, има и хомеопатични препарати, които действат много добре при такива състояния. Някои от пациентите ги познават и ги ползват. Тези препарати могат да се използват и като вирусна профилактика в по-ниски дози. Това начално състояние, ако веднага бъде атакувано с противовирусни препарати, може да бъде облекчено в рамките на два до три дни и после въобще да не се стигне до усложнения. Обикновено пациентът в този първи момент не прави абсолютно нищо и чака някак си от само себе си да мине. И това фактически е най-сериозната грешка.

В началния момент, когато започне противовирусната атака, рязко спада имунитетът, тъй като организмът в този момент започва да се бори с много бързо развиващия се грипен вирус. В този момент – към втори-трети ден, нормално съществуващите и контактни с организма на пациента бактерии, които организмът е успявал да изолира, вече не може да се справи с тях. И точно това води до вторичната инфекция, която в повечето случаи е някак си персистираща – тя е била в организма, но е имала естественото противодействие на имунната система. А тъй като сега имунната система е ангажирана внезапно с много по-сериозна битка – вирусната атака – организмът, условно казано, не забелязва вече бактериите, които използват момента и започват да се развиват. Всъщност те правят усложненията. Затова казваме, че инфекцията е вторична – появява се след няколко дни. Ваксинирането има смисъл, за да не се допуснат вторичните инфекции.

- Хората, които не са се имунизирали, през тези три дни на начална вирусна атака може ли да приемат медикаменти за активиране или подсилване на имунитета, за да се избегне вторичната бактериална инфекция?
- Чисто организмово имунната реакция от първичен вид е три дни. Колкото и да се опитваме да напрягаме имунитета на организма, колкото и да подпомагаме имунната система, тя няма как да се справи по-бързо от три дни. Това, с което можем да помогнем, е тя да бъде по-мощна чрез приема на противовирусни препарати от типа имунологични. Такива най-често са хомеопатичните препарати. Или ако пациентът е посетил лекар, да му изпише директно противовирусен препарат, чиято задача е да убива грипния вирус. Моят съвет към вашите читатели е в момента, в който се случи да се заразят с грипен вирус, да се консултират с лекаря си, особено ако попадат в рисковите групи. Друг вариант е предварително да се приготвят за срещата с грипа, като вземат хомеопатични противогрипни препарати в ниски дози. Информация за начина им на приемане могат да получат във всяка аптека. Сезонът е такъв, че е много нормално и вероятно всеки един в тези дни да се срещне с някой от вирусните причинители. Така че нека да започнат да приемат такъв вид препарати. Друго нещо, което е много важно, да пият много вода и достатъчно често, да проветряват помещенията. Студът, противно на общото очакване, пречи на развитието на грипния вирус.



- С какво да се лекуваме?

- Състоянието грип лекуват набор от лекарствени продукти, които са налични на пазара и които са конкретно против грипните състояния. Сериозен проблем е, че огромна част от тях са по лекарско предписание. Това води практически до невъзможност (тъй като болните не искат да ходят на лекар за такива състояния) да се доберат до противогрипните препарати без рецепта. И това всъщност е причината пациентите редовно в началния момент, когато наистина трябва да вземат противогрипен препарат, да не го приемат, а да пият симптоматични лекарства, мислейки си, че по този начин лекуват грипа. Отлагат същинското лечение с 3-4 дни и на четвъртия ден вече наистина, когато се усложнят нещата, когато се появят и бактериалните усложнения, отиват на лекар, защото положението е тежко. Тогава лекарят винаги изписва антибиотик. И оттам идва концепцията, че тежкото състояние се лекува с антибиотик, а лекото може да го минем и със симптоматични лекарства. А всъщност, когато такъв пациент отиде при лекаря, той не лекува вече грипа, а усложнението на грипа, което е от бактериален произход.



- Помага ли витамин С в големи дози?

- Витамин С е доказан отдавна като ефективен при всички вирусни състояния, независимо дали е грип или не, тъй като по време на вирусната експанзия в организма се получават изключително много токсични вещества. А всъщност витамин С представлява детоксикираща субстанция. Така че – определено е полезен. Разбира се, не трябва да се прекалява с максималните стойности, които са допустими, защото оттам нататък и самият витамин С започва да проявява определени странични ефекти.


Милена ВАСИЛЕВА

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG