Айнщайн и Уди Алън са сред знаменитите аутисти

Айнщайн и Уди Алън са сред знаменитите аутисти

Някои холивудски актьори споделиха за такъв проблем с децата си и се включиха в организации и фондации за борба с това на пръв поглед ново и модерно заболяване. Преди известно време популярното издание „Тайм” публикува статия, озаглавена: „Диагностицирайки Бил Гейтс”, от която става ясно, че 58-годишният милиардер най-вероятно също е жертва на аутизма, въпреки че лекаритеникога не са му поставяли такава диагноза. 

Това се случи след излизане от публикация на книгата на световноизвестния британски невролог и писател Оливър Сакс (б.р. той почина на 30 август, 2015-а) за Темпъл Грандин, озаглавена „Антрополог на Марс”. Авторът на статията сравнил цитати от писма на Бил Гейтс, публикувани в „Ню Йорк таймс”, със симптомите на аутизма, описани от д-р Сакс във въпросната книга. Откритото сходство позволило да се предположи, че геният Бил Гейтс има недиагностицирана форма на т.нар. високофункционален аутизъм – синдром на Аспергер. 

Въз основа на биографиите на някои исторически личности и гении от миналия век учените също се опитват да открият свидетелства за такава диагноза. Така например професорът от „Тринити колидж” в Дъблин Майкъл Фицжералд е убеден, че Сократ, Дарвин, Исак Нютон, Луис Карол, Уилей Ейтс и Никола Тесла също имат недиагностицирани разстройства в аутистичния спектър. Фицжералд определя хората с тази форма на болестта – високофункционален аутизъм, като „хиперфокусирани върху своята дейност работохолици, които са способни да видят картината от частното към общото за разлика от възприятието при обикновените невротипични хора”. Той изразява убеждението, че възможният „синдром на Аспергер” дава повече плюсове, тъй като прави хората по-творчески личности. 

В този списък неминуемо попада великият математик и физик Алберт Айнщайн, който е бил много затворено в себе си дете, предпочитащо самотата. До 5-годишна възраст въобще не използвал говора си за общуване, а до 7 години постоянно повтарял някои фрази. Тези особености могат да се считат за признаци на аутизма. Признаци на възможни разстройства на аутичния спектър могат да се открият и в биографиите на световноизвестните талантливи режисьори Уди Алън и Алфред Хичкок. Поведението и на двамата се отличава със затвореност и необщителност до практически патологично увлечение към едни интереси и игнориране на други. 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG