ТЪРСИ

16 малко известни факта за принцеса Даяна

16 малко известни факта за принцеса Даяна

Принцеса Даяна е една от най-обичаните личности на миналия век. Смъртта й извиква сълзи в очите на милиони по света. Вижте 16 факта от нейния живот, които не са широко известни:Тя се обучава вкъщи до 9-годишна възраст. По това време е модерно децата на висшата класа да учат у дома с частен учител. По-късно тя посещава Riddlesworth Hall в Норфолк, където живее семейството й. 

На 12 години е изпратена в интерната West Heath School. Даяна не е добра ученичка. Тя се проваля на два изпита и напуска West Heath School на 16 години. Баща й настоява да посещава шведско училище, но тя държи да се прибере вкъщи. 

Даяна е учителка в детска градина. След като завършва училище в Швеция, тя работи като детегледачка, преди да си намери работа като детска учителка в Young England School. 

Принцесата иска да е балерина. Ходи на балет като дете, но става прекалено висока. Но любовта й като това изкуство я прави лоялен спонсор на English National Ballet до смъртта й. Баба й - Рут Фермой, е придворна дама в дома на кралицата майка. Тя служи на кралското семейство в продължение на почти 40 години. Освен това е близка приятелка на кралицата майка и се смята, че двете са насърчили брака на своите внуци. Това обаче официално е отречено, Даяна не е общувала с баба си до смъртта й. 

Принц Чарлз първоначално излиза със сестрата на Даяна – Сара Спенсър. Бъдещата принцеса го среща на семейна сбирка, когато е на 16 години. Принцът и Даяна се сгодяват, когато тя е на 19 години, а на сватбата си е 20-годишна. Чарлз, който е 12 години по-възрастен, е под нарастващ натиск да се ожени. 

Въпреки че кралските годежни пръстени обикновено се изработват по поръчка, Даяна избра неиния от каталога на Garrard. Пръстенът, който се състои от 14 диаманта, разположени около 12-каратов сапфир, сега принадлежи на херцогиня Катрин. 

Тежката копринена сватбена рокля, дълга над 7 метра, е с най-голяма дължина в цялата кралска история. Тя е украсена с пайети, бродерии, както и 10 000 перли. Даяна има няколко урока, в които се учи да върви с нея. 


Тя не приема да включи в обета си на сватбата обещанието, че ще се подчинява на съпруга си, каквато е традицията. Три десетилетия по-късно Уилям и Кейт следват примера й. 

Нейният любим десерт е пудинг с масло. Нейният готвач – Дарън Маграти, разказва, че принцесата често влиза в кухнята, докато го приготвя и си похапва от него. 

Тя води децата си на места, които не са типични за кралски особи. Например в Disney World и McDonald's, както и в клиники за болни от СПИН и бездомници. 

Любимият цвят на принцеса Даяна е розово. Тя често носи дрехи във всичките му възможни нюанси. 

Тя е отговорна кръстница. Нейната кръщелница - Доменика Лоусън, днес на 20 години, е със Синдрома на Даун. 

Принцеса Даяна продава на търг 79 от нейните рокли, за които получава 5.76 млн. долара, дарени на каузи като борба със СПИН и рака на гърдата, както и на други благотворителни организации. 

Принц Уилям предлага на майка си да продаде някои от нейните рокли, за да събере пари за благотворителност. Търгът се провежда в Christie's в Ню Йорк само два месеца преди смъртта й. 

Принцесата е погребана на остров, който се намира в езеро в имот на нейното семейство. Планирано е да почива в семейното гробище, но в крайна сметка роднините й намират по-усамотено място за останките й.


Източник: profit.bg

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG