Отбелязване на 140 години от Априлското въстание

Отбелязване на 140 години от Априлското въстание

Богатата програма за отбелязването на 140-годишнината от Априлското въстание, подготвена от Славянския център на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“, ще отбележи своята кулминация на 28 април с музикално-поетичната композиция „Проглас към живите“, изпълнена от учениците на Средното общообразователно училище „Юрий Гагарин“ в комплекса. Ще участват деца от VдоIXклас, членове на клуба „Журналистика и превод“, който се ръководи от Владимир Стоянов и Светлана Савченкова. Събитието ще започне в 13,00 ч. в Актовата зала на Учебно-възпитателния център. Младите таланти на „Камчия“ ще изпълнят стихове на българските поети Иван Динков, Ивайло Балабанов, а също ивечните слова на Любен Каравелов, прозвучали в песента „Хубава си моя горо“. На български и на руски език ще чуем и „Город, которого нет“ - в превод на ръководителя на Славянския център, бардът и преводач Владимир Стоянов. Специален акцент ще са оригиналните текстове на Кървавото писмо на Тодор Каблешкови Манифеста на Александър II.„Искаме да обърнем погледа на децата към историята исъвременността, към гордостта и уважението към предците ни, да се преклоним пред подвига и стремежа им към Свободата“, коментира Светлана Савченкова.

По-рано през деня в класните стаи ще се излъчи и предаване на учебното радио „Камчия“, подготвено от децата на Училището на бъдещето и озаглавено „Зелени стъпала към хоризонта“. В него учениците ще разкажат на български и руски език епичната история на Априлското въстание. „Това е началото на пътя зад хоризонта на робството“, споделя ръководителя на проекта Владимир Стоянов. Децата ще говорят за героите от Оборище, Копривщица и Панагюрище, за знамето, извезано от Райна Княгиня, за отзвука от събитията в Русия и Западна Европа, прозвучал в думите на Фьодор Достоевски, на Джузепе Гарибалди, на Виктор Юго.

На Априлското въстание е посветен и бр. 4 на учебното списание „Полет“. В него участват повече от 30 автори от IдоIXклас, шестима редактори, преводачи и кореспонденти, двама художници и двама главни редактори. Учениците разсъждават за Свободата, за Априлското въстание и последвалата го Руско-турска Освободителна война, за паметта ни към героите. Няколко от материалите вече са изпратени на руското списание „Сказочный мир“, който е партньор на сп. „Полет“.

Третокласниците на ЧСОУ „Юрий Гагарин“ подготвят вестник на тема „Свободата“, а четвъртокласниците направиха малки книжки с героите от април 1876 г.

Част от честванията бе и литературното четене „Свободата“, организирано през март от участниците в Международната асамблея „Русия – България. Слово и дело“. В него се включиха Сдружението на писателите във Варна, Славянския център на СОК „Камчия“, галерия „АртМаркони“ и др.

 

 

 

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG