Падна най-голямата тайна на Варшавския договор, която до преди ден бе свръхсекретна

Падна най-голямата тайна на Варшавския договор, която до преди ден бе свръхсекретна

Свръхсекретни банкноти от времето на студената война, отпечатани от Варшавския договор за евентуална употреба в завладените западни страни, бяха показани за първи път в полската столица, предаде АФП. Чисто нови купюри с кодовото название Е-71 били отпечатани през 1971 и 1973 г.Те били открити в трезори на централната банка на Полша. Банкнотите били квалифицирани като свръхсекретни до 2015 г. „Това е вероятно единствената по рода си серия в Европа и ние я полазваме на света за първи път”, заяви директорът на полския монетен двор Пьотр Войчеховски.

Тайните купюри с изображения на полски градове са с номинал от една злота до 2000 злоти. Те ще бъдат изложени в полския монетен двор догодина.

Войчеховски изтъкна, че има причини да се допуска, че банкнотите щели да бъдат пуснати в обращение в териториите, окупирани от Варшавския договор. Той допълни, че полската армия е трябвало да завладее Дания, Холандия и северната част на Германия.

Разкритието бе направено в навечерието на годишнината от интервенцията на Варшавския договор в Чехословакия. През нощта на 20 срещу 21 август 1968 г. войски на Съветския съюз, Полша, България, Унгария и ГДР нахлуват в съюзническата страна, за да попречат на плановете на чехословашките власти начело с Александтър Дубчек да се реформира социалистическата система – т. нар Пражка пролет. При тази операция с кодово име „Дунав” загиват най-малко 72-ма чехи и словаци, а стотици са ранени.

Организацията на Варшавския договор (ОВД) е създадена в полската столица през 1955 г. като противовес на НАТО. Тя се разпадна заедно със СССР през 1991 г.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG