Важна информация, която може да ви спаси живота при земетресение

Важна информация, която може да ви спаси живота при земетресение

В последните месеци Балканите бяха разлюлeни от редица земетресения. Силен трус беше регистриран и вчера на територията на Вануату и Индонезия, последното от тази нощ- в Румъния. За щастие няма данни за пострадали. За мерките за безопасност и за единствения симулатор на земетресение у нас разказва Виктор Дремсизов.Осем секунди. Това е времето, за което трябва да напуснем сградата при земетресение. В противен случай е добре потърсим най-безопасното място, където да изчакаме трусът да спре, съобщи БНТ.

Какво се случва при земетресение с магнитут от 7 по скалата на Рихтер?

Буботене сякаш земята се отваря. Паднали дървета, съборени къщи и една неспираща суматоха. Земетресенията за съжаление все още не могат да бъдат предсказани. При тях се освобождава огромно количество енергия, която се трансформира в три вида вълни.

Първичните вълни изместват сградите вертикално, вторичните вълни ги изместват вертикално и след още 10 секунди ще пристигнат повърхности вълни, които така наречените "търкалящи се вълни", които люлеят сградите във всички посоки, казва Атанас Стефанов, БЧК.

При земетресение стресът от случващото е най-голям. Затова и експертите съветват всички родители да обърнат внимание на децата си и да ги запознаят с начините за реагиране при такова природно бедствие.

Трябва да имаме предвид, че когато някъде стане земетресение както сега се случиха на Балканите, родителите трябва да използват този повод, да се срещнат с децата, да им разкажат какво е това земетресение. Какви са причините как трябва да се реагират, за да ги успокоят. Тоест всички ние да бъдем подготвени психически, допълва Атанас Стефанов.

За тази цел Българският червен кръст създава и специален симулатор - фургон с две помещения. Едното е класна стая, а другото детска. Симулаторът има за цел под формата на игра да подготви деца и възрастни за срещата със земетресенията.

Самата симулация пресъздава едно доста силно земетресение, твърди Ивалена.

До колкото разбрах 7.8 симулирахме. Това е така доста високо земетресение. Така, че със сигурност пораженията ще са огромни, разказва Венцислав.

Научават се доста неща, които са полезни при една реална ситуация. Къде да застанеш, до масата, до вътрешните ъгли на самата сграда. И мисля, че една такава симулация и това обучение е доста полезно,за да знаеш как да опазиш себе си и близките си при една такава ситуация, допълва Ивалена.

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG