Вярна ли е максимата за "бедния студент", ето колко се бъркат младежите за празника!

Вярна ли е максимата за
Ето че сюблимният момент настъпи, и само броени часове делят студентите от празничната им вечер. По данни на Института за оценки и анализи тази година 8 декември ще празнуват 23 000 студенти. И както всяко нещо в този живот, така и забавленията си имат своята цена. Да видим колко дълбоко в портфейлите си ще се бръкнат студентите тази година, за да си изкарат една наистина страхотна и незабравима вечер.
 

Разходи за студентската вечер, ако празнувате в родния си град
Разходите, които един студент ще направи по време на празничната вечер, като цяло са свързани с няколко фактора. Т.е. цената на забавлението е относителна и зависи от това дали ще харчи само в ресторанта или ще му се наложи да отдели средства и за дискотека/нощен клуб. Според това дали нощният бар се намира близо или далеч от заведението, в което е вечерял, може да му се наложи или не да използва услугите на такси, за което също трябва да помисли за определена сума пари. Ако студентът е от мъжки пол и си има гадже, със сигурност ще му се наложи да бръкне в джоба си още по-надълбоко, и в крайна сметка студентската вечер да му излезе двойно по-скъпа. И така, да видим все пака за какви разходи ще трябва да помисли един студент, за да си изкара страхотно в празничната вечер:

- Вечеря – според класата на ресторанта/кръчмата, цената на куверта за един студент може да варира от 30 до 50 лв. Като прибавим допълнителните поръчки от типа на алкохол, салати, безалкохолни напитки и т.н., сумата може да стигне до 100, максимум 150 лв.

- Дискотека/нощен клуб – Цената на входа в този тип заведения обикновено е около 10 лв. Цената на консумирания алкохол също е различна, като тя може да варира, според марката, категорията и качеството алкохол, от порядъка на 5 до 20 лв за чаша.

Ако трябва да обобщим, за да си изкара една чудесна вечер, един студент трябва да разполага със сума в порядъка на най-малко 50 и максимум 150 лв.

Тенденции в броя на студентите, които празнуват извън родните си градове Обикновено групите от студенти, които пътуват, за да отбележат заедно празника, не надвишава повече от 10-15 души. Друга тенденция, която се наблюдава, е, че културата на българите да пътуват по празниците се е увеличила сравнително.

Хотели, вили и къщи за гости
Направихме проучване на цените на пакетите, предлагани от хотели, вили и къщи за гости както в София, така и в градовете извън столицата, включващи две нощувки и една празнична вечер, специално за 8 декември Обобщихме резултатите и стигнахме до извода, че хотелите у нас предлагат много добри оферти за студентския празник 2016. Цените им варират, според класата на хотела, между 55 лв и 250 лв. - като в повечето случаи в цените влизат две нощувки, празнична вечер и закуска. Като цяло хотелите се оказаха най-скъпи, а къщите за гости и семейните вили – най-евтини. Попаднахме дори и на такива вили и къщи за гости, които предлагат стаи само за 10 лв, нощувка, но без, разбира се, това да включва празнична вечеря или закуска.

Зимните курорти
Няма как да подминем и любимите на всички ни зимни курорти – Банско, Боровец, Мелник и т.н., които през сезона на снеговете се превърнаха в най-предпочитаната дестинация за почивка от българи и чужденци, в това число и любимо място от студенти за отбелязване на 8 декември. Както винаги, и тази година тези градове посрещат хиляди студенти. Статите в почти всички хотели вече отдавна са резервирани, а не малко от тях, поради факта, че празникът непосредствено предхожда дните на уикенда, ще се освободят едва в неделния ден. Размерът на разходите при двудневния пакет, предлаган в 2-звездните и 3-зведни хотели и в двата курорта, варира между 56 лв и 120 лв. Местата там са резервирани още преди месеци. Тук обикновено са включени една нощувка, два дни, закуска, празнична вечеря, диджей парти и ползване на спа център. Цените в 4-звездните хотели пък варират между учудващите 67 лв и 160 лв. Ако включим и куверт в дискотека, пари за транспорт, разходи за някоя и друга дрънкулка за спомен от тези красиви места, се оказва, че на студент, който ще празнува 8 декември в курорти от типа на Банско, Мелник, Боровец, Пампорово или Сандански, са му необходими около 200-250 лв. Добавете и джобните, и излизат максимум поне 300 лв.

Източник: Woman.hotnews.bg.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG