Годишна среща на УНИЦЕФ България в СОК "Камчия"

Годишна среща на УНИЦЕФ България в СОК

Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ бе домакин на годишната среща на УНИЦЕФ България и Семейно-консултативните центрове от Област Шумен. 40 експерти от общините Нови Пазар, Шумен и Велики Преслав в продължение на три дни представиха резултатите, добрите практики, човешките постижения и проблемите в работата си с децата и семейства в риск. В „Камчия“ социалните работници планираха приоритетите, целите и задачите за 2017 г. Гости на форума бяха представители на  УНИЦЕФ – България - Десислава Енчева експерт „Закрила на детето и социални услуги“, Майя Грозданова координатор за Шуменска и Сливенска области, Ралица Сечкова консултант по образователни проекти  и представители на Община Нови Пазар.

Партньорството между Детският фонд на Организацията на Обединените Нации– УНИЦЕФ и Област Шумен има шестгодишна история и постижения в грижата за деца, с които могат да се гордеят малко институции. След стартирането на проекта „Семейство за всяко дете“ през 2011 г. постепенно и с огромен труд са постигнати и резултатите - закрит е Домът за медико-социални грижи за деца в Шумен. 153 бебета от 0 до 3 години са намерили своите семейства – осиновители или приемни родители. 3300 семейства от областта са подкрепени от създадените по проекта Семейно-консултативни центрове, 3700 семейства са намерили помощ в Центъра за майчино и детско здраве, предотвратени са 215 случая на отделяне на деца от техните семейства, 300 деца са постъпилив детска градина; 1320 децаса включени в образователни, културни и здравни програми,обхванати са 760 жени в услуги за семейно планиране; над 500 семейства годишно участват в различни програми, консултации и групова работа за промотиране на добри родителски практики и подобряване на родителските умения.През 2013 г. по естествен път е закрит Домът за деца лишени от родителски грижи (от 4 до 7 годишни) - ДДЛРГ „Слънце” в Каспичан, който е останалбез деца след прекратяването на практиката порасналите деца от Дома в Шумен да се преместват в него.

Експертите са успели да променятнагласите на обществеността, професионалистите и общностите в областШумен– както за разбиранеза вредите от отглеждане на деца в институции, значението на ранното детство и важността на подкрепата за родителите, но така също и за развиване на редовното дарителство и устойчиватаподкрепа от страна на частния сектор.

Инвестициите от страна на УНИЦЕФ са 3 441 035 лева. 1 122 541 лева от тях са набрани от предаването «Великолепната шесторка 2» на бТВ и дарението на българското правителство, равно насумата за ДДС върху дарителските СМС от кампанията.

„Надяваме се нашият пилотен проект да стане държавна политика“, коментира в „Камчия“

инж. Мария Николова, управител на „Семейно-консултативния център за родители и деца“ в Нови Пазар, който работи в партньорството с  Женското ромско сдружение „Хаячи“.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG