Симитли вдига паметник на предците си, загинали за свободата на родния край

Симитли вдига паметник на предците си, загинали за свободата на родния край

9-ти октомври, денят, в който точно преди 100 години е провъзгласена свободата на Симитли, общината ще отбележи с наситена програма от празнични прояви.

В 10.00 часа ръководството на община Симитли, общественици и граждани ще положат венци и цветя на признателност пред паметника „Лъвчето”. В храма „Рождество на Пресвета Богородица” ще бъде отслужена заупокойна молитва за героите освободители и молебен за здраве за жителите на симитлийска община.

От 18.00 часа в залата на читалището в град Симитли ще бъде открита етнографска изложба за историческото минало на населението от общината. В 19.00 часа е тържествената заря-проверка на централния площад, където ще бъде открит и паметник „100 години свобода”. Двуметровият монумент ще напомня за героичното дело на над 60 жители от симитлийска община, дали живота си за свободата на родния край.

Самодейци, деца и възрастни от общината ще изнесат празничен концерт-спектакъл „100 години свобода”.

В навечерието на историческата за Симитли дата 9-ти октомври, в чест на „100 години свобода” се организира и урок по история „Герои и събития от Балканската война” читалищните библиотеки в град Симитли и в селата Крупник и Долно Осеново. Децата на община Симитли ще учат за „Герои и събития от Балканската война” в четвъртък, 4-ти октомври.

В празничната програма на община Симитли за „100 години свобода” се вписва включително и държавния шампионат по каяк, който ще се проведе на 6-ти октомври.

Първенството ще се проведе под патронажа на кмета на общината Апостол Апостолов, който ще връчи и наградите на най-бързите каякари на финала. Официалната церемония ще се състои в 17.00 часа на рафтинг център Симитли.

Организатор на държавния индивидуален шампионат по слаломен каяк в бързи води е симитлийският X-Club, състезанието се провежда под егидата на Българска Федерация Кану Каяк. Майсторите каякари стартират в 10.00 часа на кривия тунел на трасето на река Струма.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG