2 500 участници и много емоции и красота на Международния кукерски карнавал в Разлог

2 500 участници и много емоции и красота на Международния кукерски карнавал в Разлог

19 групи и близо 2 500 участници дефилираха на VII-мия Международния кукерски карнавал  в Разлог. Гости на карнавала бяха и групи от РМакедония, които представиха традиционни за тяхната култура обичаи за борбата между доброто и злото.

Инж. Венцислав Гърменов-зам.-кмет по социалните дейности поздрави всички участници и зрителите на Централния площад в Разлог. Приветствие отправи и Александър Цицимов-секретар на Федерацията на Европейските карнавални градове.

Град Разлог е член на ФЕКГ от 1996 година. Неведнъж градът е бил домакин за посрещане на представителите на Федерацията, начело с нейния президент Хенк Ван Дер Кроон. Честта да бъде член на Федерацията красивият планински град получава след спазване на вековната традиция, свързана с кукерските игри и представянето им по неповторим начин от сборна кукерска група в различни карнавали и фестивали не само в България но и в много страни от Европа.
Интересен е фактът и около наименованието на Международния кукерски карнавал „Старчевата“, което идва от назоваването на кукерите в Разлог-чауши или старци. Организатор на карнавала, който се провежда за седми път,  е Община Разлог и под патронажа на кмета инж. Красимир Герчев.

 

Победители в тазгодишния карнавал са две групи-Маскарадна група „Кукери“ от с. Калчево, обл. Ямбол и Станчинарска група „Братя Соколови“, гр. Петрич. Второто място също си поделят две групи-Кукерска група от с. Победа, обл. Ямбол и Кукерска група от с. Климен, община Карлово. На трето място са групите от „Арапи“, кв. „Макак“, гр. Шумен и „Джамалари“, с. Жабокрът, община Кюстендил. Награда за най-масово участие печели Кукерска група от с. Бачево, община Разлог, както и призовете за най-малък и най-възрастен участник. За оригинални костюми наградата печели Кукерска група от с. Зимница, обл. Ямбол, а за оригинално представяне Кукерски състав от кв. „Сушица“, Карлово. Наградата за приемственост на традициите грабна Кукерски състав от Горно и Долно Сахране, община Павел баня.  

 

 Финалът на VII-мия Международен кукерски карнавал бе внушителен и впечатляващ, при излизането на сборна кукерска група от 7-те квартала на град Разлог и построяването на близо хиляда участници, облечени в кукерски костюми и традиционни разложки народни носии, след което бе представен обичаят по гонене на злите сили.

Разлог още един път показа, че традицията и любовта към българското са запазени и ще останат в сърцата на жителите векове наред.

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG