Завод за части на "Мерцедес" ще дава работа на 3500 души в Димитровградско

Завод за части на

3500 работни места. Толкова предстои да се разкрият в димитровградския край благодарение строежа на завод за части на "Мерцедес". Общата инвестиция е от порядъка на 100 милиона лева, като оборудването на самите съоръжения е 45 500 000 лв. Кой е инвеститорът и кога ще стартира самото производство, пред Expert.bg разговаря кметът на община Димитровград, Иво Димов.

 

- Какво предвижда проектът за изграждане на завод?

- Проектът за изграждане на завод предвижда да бъде изграден върху 60 декара мощност на "Язаки България" ЕООД, която мощност да работи изключително и само за "Мерцедес". Говорим за кабелни инсталации.

 

- В какъв размер е инвестицията на проекта?

- Общата инвестиция е от порядъка на 100 милиона лева, като оборудването на самия завод е 45 500 000 лв. Но отделно от това е изграждането на самата сграда и прилежащата инфраструктура. Над 20 000 квадратни метра ще бъде закритата площ на проекта.

 

- Кога стартира и до кога се очаква да приключи проектът?

- Първата копка на проекта беше дадена миналата година през месец юли. Очаква се в рамките на една година, тоест до юли месец 2017 г., трябва да бъде въведен в експлоатация обектът, тоест да има акт 16. В рамките на една година трябва да бъде завършен проектът. Иначе с "Язаки България" работим по този проект от близо три години. Доста проблеми имаше, доста неща бяха отхвърлени. "Язаки" имаха възможност да избират между България и Румъния. Те избраха България.

 

- Защо е избрано място именно край село Крепост, Димитровград, за стартиране на такъв проект?

- Много дълъг и сложен процес е, докато една такава голяма компания се ситуира и реши окончателно да инвестира на определено място. След избора на България, имаше опция да се избира между Велико Търново, Пловдив и района на Димитровград. Мисля, че така успяхме да спечелим доверието на инвеститора с много бързи и адекватни действия. И разбира се, помощ и административна, и чисто техническа. За тези, които са запознати, само ще кажа, че разрешението за строеж беше издадено в рамките на един ден. Тоест в момента, в който постъпи инвестиционният проект, имаше извънреден експертен съвет и още същия ден беше издадено разрешението за строеж. Тоест това е една процедура, която нормално отнема месец и може би над месец.

 

- Колко работни места ще бъдат разкрити сега с новия проект?

- 3500 работни места в годините напред ще бъдат разкрити. Като съответно от юли месец, когато ще стартира официалното производство тази година, предполагам, че те ще бъдат между 500 и 800. Поетапно ще бъдат натоварвани мощностите. Очаква се 2019 година вече да работи на пълен капацитет с 3500 човека, които хора съответно няма да бъдат само от Димитровград. Мястото не е избрано случайно. То е много комуникативно, между двата най-големи града в област Хасково, в близост до автомагистрала "Марица". Така че много са предпоставките. "Язаки" осигуряват безплатен транспорт в рамките на 50 километра в региона, така че ще се събират работници от целия регион. Надявам се тази инвестиция коренно да промени икономическия облик и пазара на труда в региона в следващите години. Това е най-сериозната инвестиция, пак казвам, ние се борихме дълго и упорито за нея. Само да спомена, че друга компания, свързана автомобилостроенето, "Саба индъстрис" се казва, също закупи терен в непосредствена близост до "Язаки". По пряка линия разстоянието е може би по-малко от километър, километър и половина. "Саба индъстрис" ще произвежда фарове, мигачи, стопове и други неща за автомобилната индустрия за водещи компании като Форд, Рено и т.н. Тоест очертава се една наистина така реална инвестиция - този и другата, което може само да ме радва, защото мисля, че няма кмет, който да не бъде доволен от такъв икономически подем.

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG