ТЪРСИ

Не купувайте букети с Бодлив залист

Не купувайте букети с Бодлив залист

Да не се купуват букети, в които присъства растението Бодлив залист (Ruscus aculeatus), призовават от Министерството на околната среда. Причината е, че то е под специален режим на опазване и ползване съгласно Закона за лечебните растения. Специалният режим се определя всяка година със заповед на екоминистъра. От институцията обръщат внимание, че събирането за търговски цели на растението от естествените му находища у нас е забранено.

Растението е известно като миши трън, миши чемшир и самодивски чемшир и е вечнозелено и храстовидно.  Височината му варира от 30 до 60 см, има силно разклонено стъбло и пълзящо коренище. Крайните клонки на стъблото са плоски, върхът им е бодливо заострен. Върху тях се разполагат недоразвитите листа, които имат вид на люспици.

От МОСВ посочват, че бодливият залист е сенкоиздръжлив вид, който расте в Централна и Южна Европа, в гори и храсталаци до 900 м надморска височина.

Сигнали за нарушения могат да се подават на „зеления” телефон в съответните Регионални инспекции по околната среда и водите, напомнят от министерството./Агрозона

 
Прибави коментар
   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави
 
 

WebDesignBG