„ДГС ЧЕРНИ ВИТ” E НОВОТО ПОДЕЛЕНИЕ НА ЮГОЗАПАДНОТО ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ

 „ДГС ЧЕРНИ ВИТ” E НОВОТО ПОДЕЛЕНИЕ НА ЮГОЗАПАДНОТО ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ

Близо 4 000 хектара държавни гори на територията на община Тетевен отново се стопанисват от възстановеното като самостоятелно поделение на ЮЗДП - „Държавно горско стопанство Черни Вит”. През 2012 г. със заповед на министъра на земеделието и храните то беше закрито, а горските територии – държавна собственост, прехвърлени за управление към съседното „ДГС Етрополе”.

Седалище на 41-вото териториално поделение на ЮЗДП е едноименното село Черни Вит. Стопанството е разположено по северните склонове на Златишко-Тетевенския дял на Средна Стара планина. Общата площ е 11 377 хектара, като 72% от нея са гори и земи в защитни и специални територии.

Очаква се обособяването на „ДГС Черни Вит”, известно с традициите си в стопанисването и опазването на горите,  да има благоприятен социален ефект за община Тетевен. Създаването на работни места в малките населени места, каквито са селата Дивчовото, Голям извор и Черни Вит, ще спомогне за тяхното запазване чрез осигуряване на заетост на местните жители.

Директор на новото териториално подление на ЮЗДП е инж. Лазаринка Врабевска. Тя е магистър по горско стопанство от Лесотехническия университет в София. Работила е като помощник лесничей и лесничей в двете стопанства – Черни Вит и Етрополе.   

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG