Евродепутатът Андрей Ковачев: В наш интерес е Западните Балкани да станат част от ЕС

Евродепутатът Андрей Ковачев: В наш интерес е Западните Балкани да станат част от ЕС
Защо е важно да се гласува на изборите за Европейския парламент, как Европейският съюз (EС) ще опази сигурността на страните членки, и кои да са приоритетите на България по време на председателството на ЕС - по тези и други въпроси разговаряме с д-р Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ и групата на Европейската народна партия (EНП), след дискусията "Ще гласуваме ли на следващите евроизбори и защо?".
 
Г-н Ковачев, като евродепутат с опит, как бихте ме убедили да гласувам на следващите избори за Европарламент?
Това, че сме част от Европейския съюз, ви гарантира вашата свобода, вашите права на пълноправен европейски гражданин - да правите това, което искате, до там, до където не нарушавате свободата и правата на другите европейски граждани. Вие сте свободен човек, може да пътувате, може да се връщате, да започнете да живеете, да намерите щастието си във всяка една европейска страна. Разбира се, най-добре е да намерите това щастие в своята родина.
 
Кои са приоритетите, които трябва да постави България, по време на председателството на ЕС?
По отношение на националните приоритети, които се припокриват според мен с европейските, разбира се, след 2020 г. трябва да продължи кохезионната политика или т. нар. Политика по сближаване. Това е политика, даваща възможност на нашите български региони да наваксат изоставането спрямо средните стандарти в ЕС. Ние, за съжаление, имаме какво да наваксваме все още. Така че това ще бъде един приоритет - кохезионната политика спрямо страни, които имат какво да наваксват, да остане. Приоритет е също така да не остане като черна дупка на несигурност Западните Балкани - в наш интерес е те да станат членове на ЕС. И в наш много голям интерес е България да бъде водеща в приобщаването на тези страни към ЕС и проблемите, раните от миналото да заздравеят по пътя към ЕС.
 
За съжаление, Европа е поставена пред безпрецедентна ситуация да опази сигурността и стабилността на ЕС. Смятате ли, че на евроизборите биха надделели като че ли повече скептичните настроения за бъдещето на Съюза?
Аз не смятам, че това ще бъде така. Видяхме в последните избори, че не се потвърдиха прогнозите нито в Австрия, нито в Нидерландия, нито във Франция. Германия и Франция остават моторите на европейската интеграция и не смятам, че популизмът и национализмът ще успеят да вземат връх. Трябва да сме напълно ясни, че Европа не може да не се реформира. Европейските институции трябва да се реформират по теми, по които европейските граждани искат да видят повече Европа. Физическата и социалната сигурност на европейските граждани трябва да бъде гарантирана чрез задълбочаване на сътрудничество в сфери като отбрана, обмяна на разузнавателна информация по отношение на тероризма и опазване, разбира се, на външните граници. Като обща единна външна политика - тема, която, за съжаление, много дълго време си я говорим, но тя не е реалност. Националните министерства на външните работи не желаят да дадат част от своята отговорност на един върховен министър на външните работи на ЕС. Трябва да дадем тази титла в края на краищата. Този обаче министър на външните работи на ЕС трябва наистина да изразява общото мнение и ЕС да бъде не само най-големият донор на хуманитарна помощ и помощ за развитие, но и да играе политическа роля в света при намирането на устойчиви решения, както в Сирия, така и в Северна Африка и Субсахарна Африка, откъдето идват основно хората, търсещи по-добър живот е Европа. ЕС трябва да има силен глас в света, ние сме и икономически силни и сме най-развитата демокрация в света, но когато не сме единни, няма как и да постигаме нашите цели.
 
Как гледате на идеята за един потенциално възможен мажоритарен избор на евродепутатите от всяка страна членка. Имам предвид – да не бъдат издигани от партия и сами да водят своята кампания пред избирателите?
То и сега може така - това са независимите кандидати. Който иска, може да се кандидатира като независим депутат - въпросът е дали ще има успех. Досега практиката показва, че независими кандидати не са имали успех. Смятам, че в политическия живот на една страна няма как да няма политически партии. При всички положения те играят роля при номинирането на кандидатите. Аз исках да ви споделя идеята за създаването на общоевропейски листи за избиране на евродепутати. Тази идея, бих казал, засега обаче, за съжаление, няма мнозинство. Примерно, имаше идея тези 77 евродепутати от Великобритания - не да ги разпределим в 27 страни членки, а те да бъдат избирани от една общоевропейска листа. Това означава, че заедно с бюлетината, която имаш за националната ти партия, да има и втора бюлетина за европейската партия.
 
Да кажем и две думи и за оттеглянето на САЩ от безпрецедентното Споразумение за климата. Наскоро в отговор на въпрос до ЕК Вие посочвате, че това не може да стане толкова лесно, тъй като трябва да минат 3 години от влизането в сила на споразумението за съответната страна. Ако САЩ все пак излязат, това ще предизвика ли глобален трус в опитите на света да се справи с климатичните аномалии?
Аз слушам анализатори, които казват, че това е край на Парижкото споразумение. Останалият свят, ако продължи да спазва поетите ангажименти и самите щати на Съединените щати, включително и градове на Съединените щати и бизнеса на Съединените щати - поне допреди няколко дни бяха около 200 града, които обявиха, че те ще се придържат към споразумението, както и бизнеса на Съединените щати. Една голяма част от този бизнес също каза, че ще се придържа към споразумението. Даже официален Вашингтон да не е част от Споразумението, по всяка вероятност доста голяма част от Съединените щати ще спазват тези норми. Да видим обаче и все пак какви ще са дебатите в САЩ по темата.
 
Интервю на Румен Скрински

 

 
 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG