Проф. Донка Байкова: С 10-дневна диета можем да свалим няколко килограма без риск

Проф. Донка Байкова: С 10-дневна диета можем да свалим няколко килограма без риск

Как да свалим безопасно излишните килограми обяснява прочутата диетоложка проф. Донка Байкова пред "Фокус":

 

- Проф. Байкова, популярни в интернет пространство са диети, обещаващи ни рязко сваляне на килограми, само за няколко дни, възможно ли е това всъщност да се постигне и ако да – какви рискове крие?

 

- През лятото този въпрос става особено актуален, тъй като всички, които се готвят да отидат на море точно една или две седмици преди старта на ваканцията започват да се вталяват, тоест искат да изглежда прилично. Няма нищо лошо в това, но аз мисля, че малко сме позакъснели, защото летните горещини напреднаха и ако оставим себе си, само и единствено на драстична диета, това предполага падане на кръвното налягане, което и без друго през горещите дни е с по-ниски стойности, поради разширяване на кръвоносните съдове, заради регулиране на топлообмена между тялото и околната среда. Ако все пак подложим себе си на много драстична диета, това отново ще причини същия ефект, намаляване на кръвното налягане, което вече става рисково да не ни прилошее, нещо повече – пада и кръвната захар. Появява се и хипогликимията, ето защо моето мнение, когато е необходимо да свалим няколко килограма, е може би 2-3, но не за 3 дни, а поне за 10 дни да направим диета и ще имаме ефект. Трябва да постъпим разумно, защото пореден риск от силно драстичните ограничителни диетичен режим е веднага като минем на малко по-обща храна, да излезем от рамката на диетата си. Има риск да върнем над 90% от сваленото тегло, т.нар. йо-йо ефект, което не е полезно нито за здравето ни, ни за отделителната система, бъбреците и тн. За да не навредим на себе си, може да минем към един по-разумен, умерен, диетичен режим. По-драстичните диети ги оставяме след ваканцията или преди нея, достатъчно време сме имали досега. Какво означава по-умерен – можем наистина да разтоварваме, но по-добре, моят съвет е през ден – един ден на плодове и зеленчуци, постни манджи, с или без добавка на кисело мляко, малко сирене или риба. На следващия ден примерно да изберем белтъчна храна, на закуска млечна храна, млечен продукт, който харесваме, на обяд и на вечеря риба или малко пилешко месо. Знаем, че протеините са по-ефективни при редукция, защото изискват изгаряне на повече енергия, отколкото те внасят в организма и си помагаме с депата. Отново един ден на плодове, зеленчуци, с добавка на някаква млечна храна, ако сме на работа, следващият ден да бъде въглехидратен, защо не с някакви пълнозърнести, зърнени храни, от групата на закъсня примерно – овесени ядки, зърнени ядки, ленено семе, сусамово семе, зърнени миксове, които харесваме, чия и прочие. На обяд може би картофи, ориз, леща-чорба и вечерята огромна, зеленчуково блюдо с или добавка на малко кисело мляко или извара и отново да редуваме, отново плодове, зеленчуци, разтоварителни дни, отново белтъци, пак разтоварителни и така. Както виждате, този зиг-заг със сигурност няма да позволи на организма да се чувства изтощен и тъй като няма да го лишаваме от всички групи, той ще бъде по-добронамерен в задържане на резултат след това.

 

- Като че ли не обръщаме достатъчно внимание на ежедневното си меню през летните месеци, има ли скрити калорийни бомби сред нещата, които традиционно консумираме през този сезон?

 

Разбира се, че има. Понякога като сме гладни прибягваме към първата опаковка фаст фуд, тя е вкусна, достъпна, лесна за намиране, достатъчно по джоба на всеки от нас и засищаме апетита си. Но какво има в тези фаст фууд, дали е снаксове, дали е чипс, или някакви бисквитки или хлебчета, там има въглехидрати и мазнини, на фона на обилно количество Е-та, овкусители, дали с вкус на бекон или леко соленичко, или е с вкус на кашкавал или сирене, това вече е приумица на производителя, а ние можем само и единствено да избираме. Това са скритите калории, за които говорим. След това други скрити калории са в например някакъв бърз колбас. Мислим си, че кренвиршът, саламът или някоя друга мека консерва е лека храна – не, там има много мазнини, които не се виждат с невъоръжено око, както казваме ние, лекарите и са много високо калорийни. Ако обаче, когато сме гладни прибегнем към нещо по-натурално, в това число млечен продукт, риба, натурално месо или едно варено яйце, повярвайте апетитът е удовлетворен за по-дълъг период от време, а в същото време не натоварваме с излишни калории себе си и лесно се справяме с контрола над теглото си.

 

- Освен гладуването, което води до множество негативи за организма ни, понякога може да доведе и до обратни ефекти, както споменахте, се прибягва и до приемането на медикаменти за отслабване. Какъв ефект имат те върху организма ни и всъщност може ли чрез хапчета да се постигне желаният ефект?

 

- Бих казала не, като конкретно ще дам пример. Те спомагат за успешността, резултатността на диетичния ни режим. В никакъв случай обаче не са водещи. Действат на различни нива: едни потискат апетита чрез мозъчните центрове, например центърът на глада, но в същия този участък хипоталамусът на хипофизата се намират и другите командни центрове – за функцията на сърцето, за функцията на бъбреците, за белия дроб, за дишането, и както се сещат всички хора, не може да бъде толкова умна тази синтетична субстанция да потисне само центъра на глада, без да не разцентрова другите центрове – и на сърце и на дишане. Всъщност те така и изгряват и залязват от хоризонта на предлагане на продукти за отслабване. Сибутрамин, такава субстанция официално вече в аптечната мрежа не съществува, но се продава много широко в интернет и се рекламира. Друга група такива лекарства или хранителни добавки активизират перисталтиката , двигателната дейност на стомашно-чревния тракт с цел – изядената храна бързо да се придвижва към изхода на червата и да се изхвърля като разградени продукти. Това са различните видове чайове, които обаче деструктурират архитектониката, структурата на лигавицата на червата ни и са причина за бум на раковите заболявания. Други групи влияят на метаболизма. Да, те са помощни средства, например да намалят гликимичния индекс на приетата храна, да имат хипохолестеролемичен ефект и т.н., да имат диоритично действие, но със сигурност те са само помощни средства. Би трябвало да разчитаме на личния си лекар, когато избираме своя продукт като такова помощно средства. Но основното, което си остава през годините и доказало се като ефективно е диетичният режим и добрата двигателна активност.

 
 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG