Топклиматологът доц. Георги Рачев с подробна прогноза за жегите и антициклона "Катя" - какви горещини ни чакат през седмицата

Топклиматологът доц. Георги Рачев с подробна прогноза за жегите и антициклона

Август е време за отпуска, ваканция и дългоочаквана почивка. Tопклиматологът доц. Георги Рачев разкри какво ще бъде времето през тази седмица и до края на месеца. Очакват ли ни "изненади" и какви температури ще преобладават през август. 

 

- Доц. Рачев, какво време ни очаква през тази седмица на август?

- Жегите продължават и тази седмица. Това е четвъртата топла вълна, която ни залива от началото на юли месец. Нищо екстремно няма в това. Бяха постигнати температури от 40-41 градуса, дори в началото на юли месец стигнахме до 42 градуса. Това е с 2 до 3 градуса по-ниско от абсолютните максимуми, които са измервани в България. Юли месец беше не само топъл, но и доста валежен. Нормите на валежите на места бяха двойно по-големи, което обуславя една фантастична реколта и няколкото агенции, включително и Европейската комисия по земеделие определи, че България ще добие поне 8,5 милиона тона зърно.

 

По всяка вероятност това ще бъде надхвърлено, тъй като зърнената реколта от пшеница се очертава над 5 милиона и то, забележете, с много добро качество. Цените в Черноморския район, който е един от основните износители на хлебно зърно, са доста стабилни, не  са много ниски, както бяха миналата година. Така че българските фермери очаквам да приберат милиард и половина само от зърно, което е изключително постижение. Тази седмица ще продължи да бъде сравнително суха, така, както започна и август месец. Дългосрочните прогнози за август се потвърдиха, че ще бъде по-топъл с градус и половина и с по-малко валежи. Последните обновления показват, че валежите ще бъдат доста по-малко. Макар че август месец е месец, в който винаги може да очакваме изненади. Веднага припомням, че вчера, на 6 август се честваше една годишнина - 10 години от трагедията в Цар Калоян.

 

На 6 август 2007 г. почти 300 литра на квадратен метър доведе до смъртта на 8 души и 70% унищожена инфраструктура в това село. Така че август месец е известен и с това, че веднъж на 5-6 години се случват много, много големи валежи за кратко време. Изключително интензивни валежи! И най-интензивният валеж в района на "Св. св. Константин и Елена" е също отчетен в началото на август месец. Та тази седмица ще бъде доста по-шарена в сравнение с ужасно скучната седмица, която преживяхме. То какво да му е на времето - сутрин 20 градуса, закачва се слънцето в 6 часа и го махаме в 7 часа вечерта. Нищо не се случва, освен да бъде ужасно топло и да отбелязваме температури от порядъка на 35-40 градуса.

 

- Какво ще бъде влиянието на антициклона "Катя"?

- Тази седмица ще бъде малко по-динамична, тъй като антициклонът "Катя" ще внесе малко по-хладен въздух във височина над България. Атмосферата ще се лабилизира и понеделник, вторник и сряда в следобедните часове преди всичко над Западна България и планинските райони има условия за развитие на купесто-дъждовна облачност. В една от прогнозите се говори за град, но мисля, че ако въобще има град, ще бъде само на отделни места. Август месец не е типичен за образуването на това негативно природно явление. Но в природата и особено в синоптиката нищо сигурно няма и винаги може да ни изненада нещо, защото процесите са твърде сложни и неопределени във времето.

 

- Значи ни очаква гореща седмица?

- Очаква ни отново гореща, ама много гореща седмица. Тези два дни - днес и утре ще бъде малко по-хладно, ако въобще "по-хладно" е разбирането 35-37 градуса. Има вероятност за валежи наистина, след което четвъртък, петък и събота ни чака отново топло, топло и горещо време. Горещо време - лято е, август месец е, няма какво друга да очакваме. Обратното би било по-неестествено, би било аномалия. Очакват ни и така наречените тропични нощи. Това е време, при което температурата през деня е поне 35 градуса, а минималната рано сутрин не пада под 20 градуса. Влажността в редица случаи е доста висока.

 

Тези нощи ние шеговито ги наричаме "карибски нощи", защото при тази температура в района на Карибския басейн влажността е 90% и е много тежко - от физиологична гледна точка. Защото тогава организмът се опитва да се изпоти, за да може да се охлади, което е естествено, тъй като човекът притежава най-естествената и най-съвършената система за терморегулация, но практически тази влага не може да се изпари от вас. И направо сте си в "собствен сос". Особено тежко е положението сега по морето. Тези два дни ще бъдат с такива тропични нощи - някои от моите колеги ги наричат дори "екваториални", когато дори минималната температура няма да падне под 25 градуса. Снощи, днес и утре се очакват такива много, много топли нощи. И тези, които нямат климатик, ще им е доста по-трудно да спят. Става дума за възрастните хора, младите нямат такива проблеми.

 

- Става ли по-дисциплиниран българинът, вслушва ли се в съветите на специалистите относно високите рискови температури?

- Да, това е нещо, с което трябва да похвалим българите - вслушаха се в съветите на лекари и синоптици и въпреки съобщенията за 20 повиквания на Спешна помощ, те въобще не са много на фона на тези големи горещини. Чест им прави на по-възрастните хора, към които винаги апелираме в следобедните часова да са си вкъщи, на дебела сянка. Послушаха ни и дълги години ще се радват на своите внуци. Което е чудесно! В останалите страни, обръщам внимание, в Румъния двама души са починали на полето. Единият бил на покрива си, работил. Тези хора, които работят навън, трябва да се съобразяват с природата. Между 2 и 5 часа следобед работата на полето трябва да бъде нулева. Тежко е навън и трябва да се съобразяваме с реалността.

 

И в заключение да кажа - в събота ще има леко захлаждане, след което ни чака отново една седмица нормално хубаво време.

 
Прибави коментар
   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави
 
 

WebDesignBG